Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

3 koraki do srečnejšega in bolj zdravega milenijskega delovnega mesta

OFFICE

Shutterstock | Seventyfour

James Ramos - objavljeno 08/06/20

Želja milenijcev po dobrem in učinkovitem delu lahko precej poživi delovno okolje

Moč milenijcev kot delovne sile je v njihovi sposobnosti za doseganje visokih ciljev, meni Kevin Majeres z medicinske fakultete na harvardski univerzi, ki je z ekipo izvedencev med drugim preučeval, kako milenijcem predstaviti etično vodenje.

Na srečanju, ki ga je organiziral inštitut za etiko v komunikaciji in organizacijah (IECO), je Mejeres dejal, da je iskanje namena in smisla na delovnem mestu v današnjem svetu za milenijce zelo pomembno. Milenijci želijo s svojimi prizadevanji izboljšati svet s pomočjo ljubezni in služenja. Pri tem jim je najbolj v spodbudo, da se osredinjajo na vrline in ne toliko na rezultat svojega dela.

Psihiater in terapevt Majeres se srečuje z milenijci, ki trpijo zaradi tesnobnih motenj, raztresenosti in vse hitreje naraščajočega odpora do soočanja z izzivi. Nekatere raziskave kažejo, da milenijci in generacija Z v primerjavi z drugimi zaposlenimi dvakrat pogosteje izkušajo tesnobo, ki jih ovira pri opravljanju službenih obveznosti.

Majeres pojasnjuje, da odgovore na tri vprašanja ponujajo visoki cilji milenijcev. “Delamo tako, kot živimo,” je dejal. “Če izboljšujemo svoj način dela in se učimo, kako vanj vnesti svoje ideale, postanemo najboljša različica samih sebe.”


SIMON SINEK

Preberite še:
Milenijci – generacija, ki ne bo nikoli našla veselja?

3 koraki do dobrega dela

Miselnost v slogu “pripravljeni, pozor, zdaj” lahko milenijcem pomaga, da se pri delu lažje zberejo in v njem najdejo veselje, je pojasnil Majeres.

  1. Pripravljeni: ali je naloga, ki jo moram opraviti, grožnja ali priložnost? Majeres predlaga, da spremenimo pogled in vsako zadolžitev sprejmemo kot priložnost za rast, vajo ter udejanjanje osebnih ciljev in prepričanj.
  2. Pozor: ali ste umirjeni? Čuječnost lahko umiri morebitne motnje in misli, ki niso neposredno povezane z delom. Večje razumsko zavedanje milenijcem pomaga, da motnje lažje prepoznajo in se znova osredinijo na sedanji trenutek. Šele ko se umirijo in je njihova pozornost povsem usmerjena v zadolžitev, se lahko začne naslednji korak, pojasnjuje Majeres.
  3. Zdaj: oba prejšnja koraka, preoblikovanje naloge v priložnost in ne grožnjo ter čuječnost, razgibata “parasimpatetični živčni sistem”, ki po besedah Majeresa dopušča osredinjenost na eno samo zadolžitev. Zadolžitve z omejenim časovnim rokom potrebujejo intenzivnost, za kar poskrbi adrenalin in delo občutno olajša.

FEEDBACK

Preberite še:
Kako milenijci iščejo zaposlitev in kaj si od nje želijo

Cilji poskrbijo za delovne pogoje

Uporaba vrlin in ciljev za preoblikovanje delovne zadolžitve je “spoznavno prevrednotenje”,  pojasnjuje Majeres. Pozitivni ali negativni vidiki bodo prinesli podobno vrednotenje, zaradi česar bo izboljšanje zbranosti oteženo. “Nihče se ne more zbrati po svojih najboljših močeh, če se pritožuje ali se česa boji.”

Majeres predlaga, da znano vrlino ali spretnost povežemo z zahtevno zadolžitvijo, saj bomo na ta način v njej lažje uživali in jo tudi izpeljali do konca. V ta namen ponuja malce drugačen pogled: katero vrlino, lastnost ali spretnost imam priložnost vaditi, ko se soočam z novim izzivom? Vsakdanje delo pogosto zahteva intenzivnost, vztrajnost in ustvarjalnost. Kako lahko ti izzivi sodelujejo z vrlinami?

Po besedah Majeresa lahko miselnost v slogu “pripravljeni, pozor, zdaj” prenesemo tudi v vsakdanje življenje. Katere vrline nam bodo v pomoč, da bomo bolj “udeleženi, navzoči, ljubeči, potrpežljivi in prijazni” v medčloveških odnosih?

Te spretnosti pomagajo ljudem, predvsem milenijcem, da dobro opravijo visoko kakovostno delo, saj se vedno temeljito pripravijo, da bodo pri vsaki dejavnosti in v vsakem okolju razvijali tudi svoje vrline. “Delo je kot vratni tečaj, na katerem se vse vrti,” pojasnjuje ameriški psihiater. “Delo je najprimernejše vadbišče za urjenje vrlin.”

logo-ieco.jpg

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


PRACA

Preberite še:
Nova formula, s katero bo vaše delo bolj učinkovito, ob tem pa ne boste utrujeni
Preberite še:
Če med delovnim časom veliko sedite, upoštevajte te nasvete


MUM WORK

Preberite še:
12 nasvetov za uspešno delo od doma

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.