Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako otroka navaditi na zdravo prehrano

web3-girl-child-eating-spaghetti.jpg

Andy Shell | Shutterstock

Edifa - objavljeno 08/06/20

Nekaj nasvetov prehranskih strokovnjakov o tem, kako poskrbeti, da bodo otroci jedli hranljiva živila – in to brez živčnega zloma

Osnovna naloge hrane je v tem, da nas nahrani. Naš odnos do hrane je zapleten in se začne že v obdobju, ko smo še dojenčki. Samo mame vprašajte, kako poteka hranjenje! Otroci so lahko zelo izbirčni, hrano včasih mečejo ali se z njo igrajo – in tako čas hranjenja lahko postane zelo kaotičen. Za mnoge starše je zdrava prehrana prioriteta. “Med svojimi predavanji vedno vprašam: ‘Kakšni so dobri starši?’ In večina navzočih odgovori, da dobri starši med drugim poskrbijo, da njihovi otroci jedo zelenjavo,” pravi francoska otroška nutricionistka Myriam Alexis. Za večino je pomembno, da otrok zdravo jé, in za večino to seveda tudi postane vir napetosti.


MATEVZ MEHLE

Preberite še:
Če ješ smeti, telo postaja smetišče. In če s smetmi hraniš dušo?

Spremenimo slabe navade

Celo na radiu in televiziji ves čas poslušamo, kako pomembno je, da zmanjšamo vnos maščob, soli in sladkorja ter da pojemo vsak dan pet obrokov sadja ali zelenjave. Grožnja debelosti preži nad skoraj vsakim gospodinjstvom. “Celo staršem je včasih težko paziti na težo in skrbeti za zdravo prehrano. Sami ne upoštevajo vedno tega, o čemer govorijo svojim otrokom,” opozarja Myriam Alexis.

Seveda je treba slabe prehranske navade spremeniti. Alexisova pa opozarja tudi na to, da imajo nekateri starši otroke na strogih dietah in ne uživajo raznovrstne hrane. Pediatri in prehranski strokovnjaki nas opozarjajo, da je ključnega pomena, da otroci jedo zdravo in raznoliko hrano.

Dobre prehranske navade pridobimo že zgodaj, in sicer s pomočjo tehnik, ki so prilagojene otrokom do treh let starosti. Starejše otroke pa moramo opozarjati, naj med obroki ne jedo preveč prigrizkov in se ne bašejo s piškoti ter naj poskusijo vsake jedi po malo. Odnos do hrane pri majhnih otrocih je povsem drugačen, še posebno pri tistih, ki se še niso naučili govoriti.


QUINOA

Preberite še:
Šest pravil za zdravo malico v službi

COLLAGE, CHILDREN, EATING
Shutterstock

Hrana naj bo vir zadovoljstva

Kadar mali otroci česa nočejo jesti, mnogi strokovnjaki svetujejo, naj se celotna izkušnja ne sprevrže v spor. “Zelo pomembno je, da se ne prepiramo glede hrane, saj je prav to tisto, kar otroke blokira,” opaža francoski nutricionist Philippe Gandesenne.

Temu mnenju pritrjuje njegova kolegica, dr. Victoire, ki staršem svetuje, da lahko svojemu malčku, ki zavrača stekleničko, namesto tega ponudijo jogurt. “Pomembno je, da se starši naučijo biti prilagodljivi; hrana mora biti užitek,” pravi. “Otroci zelo kmalu razumejo, da je hrana za starše izjemno pomembna. Zato jo uporabijo, da z njo povedo, kako se počutijo. Hrana je dobra tako za povezovanje kot za prepiranje. Je odlično orožje, s katerim otroci izražajo svoje nezadovoljstvo, še posebej, če še ne znajo govoriti.


family lunch

Preberite še:
Recept za izvrsten družinski obrok

Poleg osnovne naloge hrane – da nas nasiti – moramo upoštevati tudi psihološki in čustveni dejavnik. “Pomembno je, da se vzdržimo pohvale, ko otrok dobro je, in kritike, kadar ne je dobro,” pravi Stefan Kleintjes, nizozemski otroški nutricionist in avtor številnih knjig na to temo. “Otroci si želijo biti ljubljeni in navadno naredijo to, kar jim njihovi starši naročijo. Zato hrani ne pripisujte preveč pozornosti.” Kleintjes pravi, da nič ne deluje bolje kot zgled. Skupni družinski obroki so verjetno najboljši način, kako otroke lahko naučimo, da bodo v hrani uživali. “Otrok odrašča, ko opazuje ljudi okoli sebe – starše, sorojence, prijatelje … To velja za vse stopnje njegovega razvoja, vključno z učenjem govora, hoje in hranjenja,” razlaga Kleintjes.
Preberite še:
Preveč špinače na vrtu? Preverite ta slastni recept

Obudimo družinske obroke

Myriam Alexis trdi, da je razpoloženje pri družinskih obrokih zelo pomembno. “Večina staršev se osredotoča na to, kaj otroci jedo, a vzdušje pri mizi je mnogo bolj pomembno. Do starosti 10 ali 12 let je neverbalna komunikacija pomembnejša od verbalne. Če želimo naučiti otroke, kako biti hvaležni za raznolike jedi, moramo spet odkriti skupne družinske obroke. Starejši otroci – stari od štiri do sedem let – lahko celo pomagajo pripraviti sladice, ki jih imajo radi. To je še en način, kako lahko dosežemo, da bodo pri hrani uživali.

Avtorica pripevka je Ariane Lecointre-Cloix.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


DRUŽINA ŽEMVA IN GAŠPER KOČAN

Preberite še:
Dar posebnega prijateljstva


FUN

Preberite še:
11 preprostih dejavnosti, zaradi katerih se boste bolje počutili


IDA KEELING

Preberite še:
Da bi se spopadla s smrtjo svojih sinov, je začela teči. Danes jih šteje 105 in to še vedno počne!

Tags:
hranaotrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.