Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 19. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Tri napake staršev, ki jih naredijo, ko se otroci grdo obnašajo

WEB3-MOTHER-CHILD-DAUGHTER-YELLING-BAD-BEHAVIOUR-SHUTTERSTOCK.jpg

fizker | SHUTTERSTOCK

Psiconlinews - objavljeno 12/06/20

Brez skrbi. Poleg napak bomo našteli tudi učinkovite rešitve, ki jih lahko uporabite v takšnih situacijah

Za vami je dolg in naporen dan. Želeli bi si le nekaj trenutkov tišine, a jih ne dobite. Otrok ves čas skače in vrešči okoli vas. Želi čokoladico pred večerjo. Vaš odgovor je ne.

“Ampak obljubil si mi,” še naprej vztraja otrok. “Rekel si, da bom dobil čokoladico, ko pridemo domov.”

Rečete mu, naj počaka do večerje. Otrok se v tistem trenutku postavi pred vas in zavpije, da hoče čokolado takoj. Vi zaprete oči in vzdihnete. Morda preštejete do 10, medtem pa vaš otrok še glasneje zahteva svoje in vas začne žaliti, da ste lažnivec.


CHILD

Preberite še:
Nasilen otrok: 6 ukrepov, ki najbolj delujejo

Kako se odzvati v takšni situaciji?

3 pogoste taktike staršev

Predaja

Obupati in ustreči vašemu otroku le zato, da bi imeli mir, se pogosto zdi dobra rešitev. Vendar ni. Nikoli se v takšnem primeru ne uklonite otrokovi želji. S tem bi nagradili njegovo neprimerno obnašanje. Otroku namreč sporočate, da nadlegovanje in grdo vedenje delujeta.

Kaznovanje

Težko je ostati miren ob takšni provokaciji, kot je opisana zgoraj. Če se boste nanjo odzvali z isto agresivnostjo in povzdignjenim glasom kot vaš otrok, potem boste v vaši družini ustvarjali kulturo ustrahovanja. Tudi če boste v tej bitki zmagali, bo to grenka zmaga.

Otroci, ki so ves čas kaznovani, začnejo v sebi gojiti zamere in prezir, zaradi česar se pozneje lahko pojavijo še večje težave.


DZIEWCZYNKA RYSUJE

Preberite še:
Zakaj se koncepta “priden otrok” in “vzgoja” med seboj ne podpirata?

Pogajanje

Dobro. Vaš otrok ima torej izpad. Poglejmo na zadevo iz otrokove perspektive. Otrok je na vas (in na čokoladico) čakal ves dan. Vi pridete domov, se usedete na kavč in otroka ignorirate. Otrok je vznemirjen z razlogom. Po izpadu se odločite, da je pogajanje v tistem trenutku najboljša rešitev. Pol čokoladice dobi zdaj, pol pa po večerji. In vsi so zadovoljni, kajne? Odgovor je: da in ne. Poglejmo, zakaj.

Ko se test vašega potrpljenja sprevrže v grdo in morda celo nasilno obnašanje vašega otroka, pogajanje ne pride v poštev. Tako kot v točki ena, s tem otroku sporočamo, da se s kričanjem, izsiljevanjem in grdim vedenjem nekaj pridobi. Pogajanje je za otroka ugodno.

Še en problematični vidik pogajanja pa je, ko tudi lepo obnašanje postane pogajanje. Otrok potem na primer postelje ne bo več postlal zato, ker je tako prav, ampak zato, ker bo zato dobil neko nagrado.

ROZMOWA Z RODZICEM
Evgeny Atamanenko | Shutterstock

PHONE

Preberite še:
4 pozitivni pristopi, ki lahko pomagajo pri vzgoji otrok

3 možnosti, med katerimi bi morali izbirati

Zgoraj naštete taktike so torej nekaj, kar nikakor nima dobrega dolgoročnega vpliva. Zato jih raje nadomestite s spodnjimi predlogi.

1. Izogibajte se konfliktu

Starši se na otrokovo grdo obnašanje in povzdignjen glas odzovejo zrcalno. Kar pomeni, da tudi sami začnejo kričati na otroka. Zato v primeru, ko začne prepir naraščati, hitro naredite pavzo. Dajte vsem priložnost, da se pomirijo. Če je treba (in imate to možnost), zapustite sobo. Pojdite na svež zrak. Najprej morate najti mir v sebi, preden ga lahko sklenete s svojim otrokom. Ko se pomirite, je čas, da razmislite, kako boste ukrepali.

2. Pogovarjajte se o čustvih

Nikoli ne boste zgrešili, če boste otroka potrdili v njegovih občutjih: “Razumem, da si jezen, tudi jaz sem.”

Otroci se bodo na to potrditev odzvali pozitivno.

Nato razmislite o tem, kaj je lahko razlog za takšno obnašanje. Je otrok utrujen, lačen? Je bil morda danes dolg in naporen dan za vse?

Sporočilo, ki ga morate vedno predati svojemu otroku, pa je, da z grdim obnašanjem ne bodo dosegli tistega, kar želijo. “Dokler boš kričal name, ne boš dobil tistega, kar želiš.” “Ti si zelo pameten fant. O tem se lahko mirno pogovoriva.”


BIG FAMILY

Preberite še:
Starševska dilema: ali moram vse svoje otroke obravnavati enako?

3. Čas za pohvalo

Ko se boste odločili, kako boste ukrepali, od tega ne odstopajte. Ne dovolite, da bi otrok še naprej vztrajal. Vmes ne pozabite pohvaliti otroka, ki je spremenil svoje vedenje.

“Vidiš, kako se znaš lepo mirno pogovarjati.”

“Vem, da ti je bilo težko, zelo sem ponosen nate, ker se zdaj lepo obnašaš.”

S takšnimi besedami boste okrepili otrokovo zaupanje, hkrati pa se bo začel zavedati, da ima zanj več koristi umirjen pogovor kot glasen napad.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


KARA DLA DZIECKA

Preberite še:
Je kaznovanje otrok dobra rešitev?
Preberite še:
Nasvet Marka Juhanta: kaj storiti in česa ne, ko vaš otrok zavija z očmi


MARKO JUHANT

Preberite še:
Marko Juhant: Ob pravilni vzgoji prej otrok zabava svoje starše kot obratno

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.