Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 28. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako lahko odnos med očetom in hčerjo vpliva na njeno prihodnost

RODZIC COACH

Liderina | Shutterstock

Edifa - objavljeno 13/06/20

Očetje so pomembni za intelektualni, socialni in duhovni razvoj svojih hčera

Očetje, če bi se samo deset minut gledali skozi oči svoje hčere, bi vam to lahko obrnilo življenje na glavo.

O tem je trdno prepričana Meg Meeker, ki je pediatrinja že prek 30 let. Na tisoče deklet je šlo skozi njeno ambulanto in iz prve roke je videla, da imajo mnoge mlade ženske zaradi pomanjkanja očetovske ljubezni motnje hranjenja, druge se zatečejo k zgodnjim spolnim odnosom ali izbirajo slabe odločitve, da bi si pridobile očetovo pozornost. Hčere o materini ljubezni ne dvomijo, ko pa gre za očetovo, stvari niso več tako jasne. “Če bi očetje v polnosti dojeli, kakšen vpliv imajo lahko … bi se prestrašili ali pa bili navdušeni – ali pa oboje hkrati.”


FATHER, HUG, DAUGHTER

Preberite še:
14 stvari, ki naj jih vsak oče naredi za svojo hčerkico

Časi so se spremenili, prav tako odnos med očeti in hčerami

Meekerjeva pravi, da danes v družbi vlada težnja, da bi relativizirali pomen očeta v družini. Za moške, ki želijo sodelovati v življenju svojih otrok bolj kot njihovi očetje, je spodkopavanje očetovske vloge težko.

To potrjuje tudi francoski duhovnik Alain Dumont, ki organizira skupinska srečanja za moške in očete. Pravi, da v začetku 21. stoletja nova spoznanja jasneje kažejo poslanstvo moških, pa tudi odnos med očetom in hčerjo se je skozi zgodovino močno spreminjal. Ne gre za kritiziranje prejšnjih modelov vzgoje, ampak za njihovo preoblikovanje za današnji čas.

Časi so se zagotovo spremenili. Danes na primer vemo, kako občutljiv je novorojenček za navzočnost očeta. In tudi to, kako pomembno je za moškega, da sprejme svoje otroštvo in preteklost, da bi lahko svojo očetovsko vlogo živel bolj v polnosti.


PO KOLĘDZIE CHODZI TYLKO KSIĄDZ

Preberite še:
Kako naj se obnašam do svojega očeta?

RELACJA Z CÓRKĄ
fizkes | Shutterstock

Že od najnežnejših let svojo hčer pripravljate na njeno vlogo ženske

“Za to, da ste se rodili kot moški, obstaja razlog,” pravi Meekerjeva, “in vaša hči potrebuje to, česar ji ne more dati njena mama, ampak ji lahko daste samo vi.”

Začnimo na začetku: vaše prvo poslanstvo očeta je, da svoji hčeri pomagate, da se odpre zunanjemu svetu. Ko ji stojite ob strani, spoznava drugačnost. Odkriva drugega na splošno, še posebej moško identiteto. Prek vas se uči, kdo je moški.

“Vse pomembne moške v svojem življenju bo primerjala z vami in v svojih odnosih z njimi bo posnemala vajin odnos. Če je ta odnos dober, bo izbrala moškega, ki bo z njo lepo ravnal. Če ste odprti in topli, mu bo zaupala. Če pa ste do nje zadržani in niste zelo ljubeči, bo težko izražala svojo ljubezen,” pravi Meekerjeva.


DEPRESSION

Preberite še:
Sem hči darovalca semena in pogrešam svojega očeta

Vse od malih nog svojo hčer pripravljate na njeno vlogo ženske in žene, zato je zelo pomembno, kako se vedete do svoje žene: vaša hči ne bo spregledala niti ene same podrobnosti. Videti mora, kaj cenite in spoštujete pri njeni mami, saj bo to podlaga za harmoničen odnos z njenim bodočim možem.

Ne glede na to, koliko je stara, ima izjemno potrebo po varnosti. Želi čutiti, da ste močni in da jo ščitite, zato ji morate postaviti meje. Z drugimi besedami: od vas pričakuje, da boste avtoriteta. “Prositi moškega, naj bo avtoriteta, je danes težko, ker je to politično nekorektno. Nekateri psihologi pravijo, da to duši otroka,” razlaga Meekerjeva. “A vaša hči v vas prepoznava avtoriteto, ki je ne prizna nikomur drugemu. Dekleta, ki prihajajo k meni, niso tista, ki imajo avtoritativnega očeta, ampak bolj tista, ki imajo očeta, ki se zanje ne zanima, se ne prepira z njimi in jih ne okara za slabo odločitev.”


FATHER PICKS UP SON,

Preberite še:
Oče – voznik, finančni minister, “zateženec”? To in še marsikaj, z bonusom

ZABAWA
Oleggg | Shutterstock

Posredujte ji zaupanje

Psiholog Yves Boulvin poudarja, da se “starši pogosto bojijo biti odločni. A dovolj je, če avtoriteto uporabljamo s srcem in ljubečim pogledom”. “Postavljanje pravil je velika naloga 21. stoletja,” meni Meekerjeva, ki zagovarja prepričanje, da morajo očetje hčeram postaviti zelo natančna pravila. Zelo občutljiva tema je spolnost. “Očetje so na tem področju najpomembnejši. Vsak dan hči sliši napačne informacije o spolnosti. Vaša naloga je, da jo o tem poučite,” zatrjuje.

Oče ima še eno poslanstvo, ki nikakor ni nepomembno: posredovanje vere. “Hčere se s svojim očetom rade pogovarjajo o obstoju Boga in o veri, ne le o moralnih vprašanjih. Seveda pa je tudi pomembno, da vidijo svoje starše moliti in vero živeti,” trdi Alain Dumont.

Poleg tega mora oče hčeri posredovati tudi zaupanje vase. “Oče svojo hčer vidi kot nebrušen diamant. Pomaga ji odkrivati njene najboljše lastnosti, kdo sploh je,” razlaga psiholog Boulvin, ki je presenečen, da je nekaterim njegovim pacientkam težko poiskati vsaj eno pozitivno lastnost pri sebi. Zapomnijo pa si besede omalovaževanja ali brezbrižnosti, ki so jih bile deležne.

“Očetove žaljive besede lahko v hčeri pustijo globoke rane in ustvarijo grdo račko, ki ne ve, da je lep labod,” opozarja Boulvin. Zato ne pomišljajte in pohvalite njena močna področja, njeno bistroumnost, odprtost za druge in podobno.


DAD, HOW DO I?

Preberite še:
Rob ve, kako je odraščati brez očeta. Poglejte, kaj je storil za druge otroke

Izrazite ji svojo ljubezen

Naj vam ne bo nerodno pokazati naklonjenost do svoje hčere. Povejte ji, da jo imate radi. Vi veste, da jo imate radi, a to še ne pomeni, da se ona počuti ljubljena.

“Nekega dne sem videl mlado dekle, ki je očeta prosila, naj ji pove, da jo ima rad,” pripoveduje duhovnik Alain Dumont. Oče je bil presenečen in ji je odgovoril: “Saj to že veš!” In njegova hči mu je odgovorila: “Ja, ampak všeč mi je, ko mi to poveš.”

Oče je mešanica moči in nežnosti. “To je umetnost,” pravi Boulvin. “Veliko govorimo o osvoboditvi žensk, a morali bi govoriti tudi o osvoboditvi moških. Od moških nič več ne zahtevamo, naj bodo bojevniki. Končno lahko izrazijo svojo občutljivo stran in pokažejo, da je njihovo srce polno ljubezni.”

Avtorica prispevka je Élisabeth Caillemer.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.
Preberite še:
3 pogledi na prijateljstvo, kot ga je doživljala Marija


ZŁOŚĆ

Preberite še:
To so razlogi, zakaj ljudje kričijo


web 3 martin golob

Preberite še:
Moj pogled na leve in desne, bele in črne, verne in neverne

Tags:
odnosistarševstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.