Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako se lahko posvetimo presvetemu Srcu Jezusovemu

SACRED HEART

Renata Sedmakova | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 19/06/20

Pobožnost vključuje posvetilno molitev, in kar je še pomembneje, zaobljubo, da bomo združeni z Jezusom živeli krepostno življenje

Pobožnost presvetega Srca Jezusovega je starodaven običaj, navdih zanj pa najdemo v različnih svetopisemskih odlomkih. Bolj predano pobožnost je spodbujala sv. Marjeta Marija Alakok v 17. stoletju, ki si je prizadevala tudi za prav posebno posvetitev.


SACRED HEART

Preberite še:
Kaj pomeni posvetiti se Jezusovemu in Marijinemu Srcu?

Namen posvetitve, ki jo je spodbujala sv. Marjeta Marija, je bil približati krščanske vernike Jezusu, po zgledu sv. apostola Janeza, ki “se je pri večerji naslonil na [Jezusove] prsi” (Jn 21,20).

Podoba počitka na Jezusovem Srcu je postala glavna spodbuda za to pobožnost, saj simbolno predstavlja globlji odnos z Jezusom.

Spodnja molitev, ki jo je napisala sv. Marjeta Marija Alakok, povzema te temeljne dejavnike pobožnosti, med katero se v celoti izročimo Jezusovemu Srcu.


SACRED HEART

Preberite še:
Zakaj častiti Jezusovo Srce?

Presvetemu Srcu našega Gospoda Jezusa Kristusa posvetim in izročam sebe, svoje življenje, svoje težave in trpljenje, da bi odtlej lahko živel le za njegovo ljubezen in slavo. Trdno in neomajno sklenem, da bom ves njegov, da bom storil vse za njegovo ljubezen in se velikodušno odpovedal vsemu, kar bi lahko razžalilo njegovo Božje Srce.O, Presveto Srce, izberem te za edini cilj svoje ljubezni, varuh mojega življenja, zaobljuba mojega odrešenja, podpora moje šibkosti in spokornik za vse moje grehe. O premilo in mogočno Srce, bodi moje zatočišče ob uri moje smrti, moj zagovor pred Bogom, in obvaruj me kazni njegove pravične jeze. O, ljubeče Srce, Vate polagam vse svoje zaupanje. Uniči v meni vse, kar Te je razžalilo ali Ti nasprotovalo, in naj se Tvoja čista ljubezen odtisne tako globoko v moje srce, da Te ne bom mogel nikoli pozabiti ali biti ločen od Tebe.O Presveto Srce, po Tvoji dobroti Te prosim, naj bo moje ime zapisano globoko v Tvojem srcu, kajti živel in umrl bom v služenju Tebi in Tvoji ljubezni.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.
Preberite še:
Oglejte si svetišče svetega Mihaela, ki so ga zgradili na spektakularnem vulkanu
Preberite še:
10 igralcev, ki so v filmih nastopili skupaj s svojimi otroki


COUPLE

Preberite še:
8 lastnosti, s katerimi lahko zaznate, da je vaš partner nezrel za poroko

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.