Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Pripravimo otroke na spoved v devetih korakih

CONFESSION,CHILD,ABSOLUTION

Saint Joseph | CC BY-NC-ND 2.0

Marjetka Pezdir Kofol - objavljeno 20/06/20

Priprava na spoved je več od seznama grehov

Kako otroku pomagati, da se pripravi na spoved? Najprej odpravimo strahove in dvome ter opravimo s čudnimi izrazi. Pomagajmo otroku razumeti zakrament sprave. Pogovarjajmo se o grehu in usmiljenju hkrati. Obljubimo mu molitev za dobro pripravo in milostno spoved. Kako to storimo, pa v naslednjih devetih korakih.


MAN SITTING IN PEW

Preberite še:
Zakaj spoved, če Bog pozna človekovo srce?

Spovedna sestavljanka ima pet kosov

Spoved otroku predstavimo kot sestavljanko. Jezus je na zemlji oznanjal in živel usmiljenje. Spoved je obred, kjer doživimo milost usmiljenja, ko Bog odvzame vsa bremena naših napak, nas odreši. Za dobro spoved potrebujemo:

  • izpraševanje vesti,
  • obžalovanje grehov,
  • trden namen, da ne bomo več grešili,
  • priznanje grehov in
  • prizadevanje za spreobrnjenje.

Kaj vse to pomeni? Naj otrok sprašuje, odgovore pa poiščimo skupaj.


POKUTA

Preberite še:
Zakaj se nimate česa sramovati, ko greste k spovedi

Opravimo s čudnimi izrazi

Otrokom kar se da slikovito razložimo “spovedno terminologijo”. Kaj je to vest? Za odgovor uporabimo prispodobo Tonina Lasconija: vest je nekakšna skrinjica v nas, kamor skrbno shranjujemo spomine na vse, kar delamo čez dan. Od časa do časa se ustavimo in preverimo, kako smo mislili, govorili in delali, ter se ocenimo: dobro, slabo ali tako tako. Temu rečemo izpraševanje vesti.

Kakšna je razlika med pokoro in zadoščevanjem? Pokora ni kazen, ampak sprememba življenja, obnašanja. Duhovnik nam pri spovedi za spodbudo “da pokoro” – nekaj, s čimer bomo spremembo lažje zaživeli. Zadoščevanje: ko so nam grehi odpuščeni, škoda ostane. Naša naloga je, da jo popravimo. Če sem pri igranju nogometa razbil steklo, kupim novega. Starši, bodimo slikoviti zagovorniki zakramenta sprave!


ANDREJA PLUT

Preberite še:
“Vsaka mama se mora kdaj za kakšno dejanje tudi opravičiti otrokom in spovedati pred Bogom”

TALKING WITH SON
Shutterstock

Priznajmo svoj strah

Ko se z otroki pogovarjamo o spovedi, pripovedujmo o svojih občutkih. Strah oz. neprijetnost pred spovedjo je nekaj povsem normalnega. Spovednik ta občutek pozna, saj tudi sam hodi k spovedi. Otroku lahko predlagamo, da preden pove greh, reče: “Rad bi nekaj povedal, vendar mi je zelo težko” ali: “Potrebujem nekaj časa, da povem greh, ki me zelo bremeni …”

Razložimo vlogo duhovnika

“Kaj si bo duhovnik mislil o meni, kakšen človek, da sem …” Otroku razložimo, da je duhovnik samo posrednik (nekdo, ki je “vmes”) med mano, ki se spovedujem, in Jezusom. Res je duhovniku včasih težko povedati tisto, zaradi česar nas najbolj peče vest, a če si predstavljamo, da govorimo Jezusu, bo lažje. Otroku razložimo tudi, da je duhovnik zavezan spovedni molčečnosti, da se ne zagovori ali izklepeta, pa mu pomaga Sveti Duh. Skrivnosti so na varnem.


WOMAN,CONFESSION

Preberite še:
Preden se odpravite k spovedi, prosite Boga, da bi vas ozdravil

Navzočnost Svetega Duha

Pri spovedi nismo sami, z nami in duhovnikom je tudi Sveti Duh. Kako to vemo? Čutimo. Opišimo otroku veselje in milost, ki nas napolnita ob prejemu zakramenta. Če pa želi dokaz, da spoved vodi Sveti Duh, preberimo odlomek iz Janezovega evangelija (20,19–23), kjer je Jezusovo naročilo apostolom, ko jih je po vstajenju obiskal: “Prejmite Svetega Duha! Katerim grehe odpustite, so jim odpuščeni, katerim jih zadržite, so jim zadržani” (Jn 20,19–23)

Vadimo obred

Skupaj ponovimo, kako poteka obred. Lahko odigramo igre vlog, kjer naštevanje grehov seveda preskočimo. Če otrok ni najbolj navdušen, se sami postavimo v vlogo spovedanca. Otrok naj bo duhovnik. Nato vloge zamenjajmo. (Duhovnikovo besedilo imamo lahko zapisano in ga beremo.) Tako dosežemo, da se otrok ne osredotoča na obrazec, ampak na vsebino spovedi. Nič hudega, če pozabiš zaporedje. In če ga? Bo že duhovnik pomagal naprej.

WOMAN,PRAYING,CHURCH
Pascal Deloche | GoDong

Ustvarjalno izpraševanje vesti

Predstavimo otrokom primerne načine spraševanja vesti: pisanje molitvenega dnevnika, ki ga otrok tudi ilustrira, če želi. Pripravimo krajšo meditacijo, s katero otroku pomagamo, da se znova sprehodi skozi dan in ovrednoti doživeto. Za starejše pa je nagovarjajoče družinsko večerno premišljevanje ob Svetem pismu, ki ga nadaljujemo ob razmisleku desetih Božjih zapovedi. Z otroki delimo občutke kesanja in v vsem bodimo vzor.


CONFESSION,CHILD,ABSOLUTION

Preberite še:
Zakaj je ključnega pomena, da gredo že 8- ali 9-letniki k spovedi

Molitvena podpora

Otroku povejmo, da molimo za njegovo dobro pripravo in sproščeno spoved.

Bodimo zgled!

Z živahno triletnico smo bili pri maši pogosto zadaj. V vogalu pa je lična spovednica. Nekega dne me je deklica vprašala: “Mama, kakšne vrste je pa ta omara, da iz nje hodijo tako veseli ljudje?” Opazila je, da se v cerkvi poleg maše dogaja še nekaj zanimivega, skrivnostnega … Vzgoja za spoved se začne že v zgodnjem otroštvu. In dobro je, če mama in oče pogosto vstopita v “veselo omaro”.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.
Preberite še:
10 igralcev, ki so v filmih nastopili skupaj s svojimi otroki


SACRED HEART

Preberite še:
Kako se lahko posvetimo presvetemu Srcu Jezusovemu


LOS ANGELES DE KENIA

Preberite še:
Kot prostovoljki sta odšli v Kenijo, a nista vedeli, da se bo njuno življenje za vedno spremenilo

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.