Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

4 lastnosti, ki bi jih moral imeti vsak animator

CHILDREN

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Jerca Polc - objavljeno 22/06/20

(Vsaj) štiri značilnosti mladih, ki so dejavni v pastorali

Postati animator ni težko. Priložnosti, od oratorijev, duhovnih vaj, delavnic in mladinskih skupin, se pojavljajo vsepovsod in vsak mlad človek, ki čuti veselje do dela z otroki, lahko hitro najde nekaj zase. Da pa postaneš dober animator, je potrebnih kar nekaj lastnosti, ki jih nima vsak.


PETRA ZUPAN

Preberite še:
Starši ji pravijo, da je oratorijski teden za njihove otroke najboljši

Dober animator je sproščen, a odločen

Z otroki in mladimi se zna zabavati, šaliti, jim kdaj pogledati skozi prste in jim pokazati, da pravila niso najpomembnejša stvar na svetu. Je srčen in vedno navdušen. Hkrati opozori, kadar je to potrebno, in je sposoben, čeprav s strožjo besedo, vzpostaviti tudi red. Biti animator je navsezadnje velika odgovornost.

Je tudi ustvarjalen in iznajdljiv, a pusti otrokom razvijati lastno ustvarjalnost. Ne zmanjka mu idej, kako bi dejavnosti lahko popestrili, dobro se znajde in hitro poišče inovativne rešitve, če se pojavi težava. Vendar pa udeležencem ne vsiljuje svojih idej, čeprav se mu morda zdijo boljše kot njihove; namesto tega jih podpira s predlogi za izboljšanje in jim pomaga izpeljati njihovo idejo.

Dober animator je “multitasker”: zanj ni prevelik izziv peljati kup otrok na stranišče, vmes poiskati pripomočke za delavnice, ki jih je nekdo založil, in spotoma razmišljati še o tem, kako bo pozneje zaključil katehezo, da bodo otroci kar največ odnesli od nje. A kljub temu se zna osredotočiti in se za vsako zadolžitev potrudi, kolikor se more, namesto da bi jo opravil samo “na pol”.




Preberite še:
To je himna, ki bo odmevala na letošnjih oratorijih

ORATORIJ 5
ARHIV ORATORIJ SLOVENIJA

Dober animator nima vseh odgovorov

Marsikatero otroško vprašanje, pa naj bo to “Kaj se bomo šli pa jutri?” ali pa “Kdo je Sveti Duh?” ga lahko spravi v zadrego, vendar vedno odgovori po najboljših zmožnostih. Nikoli ni preveč zaposlen in nobeno vprašanje ni pretežko ali preveč nesmiselno, da bi spregledal roko, ki ga cuka za rokav. Pa čeprav otrok že desetič vpraša isto. Animator spodbuja radovednost in je vedno enako potrpežljiv. Zna pa tudi usmerjati udeležence, da znanje in odgovore iščejo še drugod.

Dober animator je goreč v veri, a prizemljen

Vzame si čas za osebno molitev in premišljevanje, svojo vero pa prenaša na otroke in je ne skriva. Hkrati pa se zaveda, da je otroška vera drugačna, preprostejša od njegove in dela v skladu s tem.




Preberite še:
Veliko več kot le blatna in mokra pustolovščina. Animator zmore tudi tole

Dober animator pozabi nase in da vse, kar ima, vendar ni popoln in tega se zaveda

Prav noben animator nima vseh lastnosti, ki naj bi ga označevale kot “dobrega”. Vsak kdaj ostane brez idej, je premalo odločen in si nakoplje voditeljevo nejevoljo, kakšno zadolžitev opravi bolj polovičarsko ali pa se celo znajde v dvomih glede osebne vere. Svoje nepopolnosti in napak se zaveda; zanje ne išče izgovorov, ampak jih sprejema in si prizadeva, da sebe in svoje animatorstvo gradi in v njem raste.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


OJCIEC Z SYNEM

Preberite še:
Kakšen je ljubeč oče? Ima teh 5 glavnih lastnosti


GARDENING

Preberite še:
Edini način, s katerim se ne boste naveličali vsakdanjih opravil


LOS ANGELES DE KENIA

Preberite še:
Kot prostovoljki sta odšli v Kenijo, a nista vedeli, da se bo njuno življenje za vedno spremenilo

Tags:
oratorij
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.