Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Po težkem otroštvu je postala slavna manekenka in voditeljica, a je tudi to ni pripeljalo do sreče

ANNA GOLĘDZINOWSKA

Karol Serewis | EAST NEWS

Iwona Flisikowska - objavljeno 23/06/20

Annina zgodba je pripoved o tem, da v življenju ni nikoli prepozno za nov začetek in vrnitev iz največje teme nazaj v svetlobo

Pred nekaj leti je bila nenavadna usoda Anne Golędzinowske, poljskega modela, igralke in televizijske voditeljice v Italiji, vroča tema številnih socialnih medijev, pa tudi intervjujev v tiskanih medijih in na televiziji.

Na Poljskem je v prispevku Trgovina z belim blagom v oddaji Pogovori v teku spregovorila o peklu, v katerega so jo pahnili prekupčevalci z dekleti, ki so jo zavedli z obljubami o hitrem uspehu v Italiji. Šele po številnih dramatičnih preizkušnjah na robu življenja in smrti je Anna postopoma začela uresničevati svoje sanje. Njena zgodba je zagotovo zgodba številnih deklet, ki iščejo boljše življenje.


little girl human trafficking

Preberite še:
Novo življenje petih deklet po nasilju, prostituciji in zlorabi

Kakšne spomine imate na svoje otroštvo in na svoj dom?
Na žalost nimam lepih spominov. Oče je bil alkoholik, ki ga je večkrat kdo po treh dneh našel ležečega nekje na ulici. Tudi če kdo omedli, pijanemu se pač ne pomaga … Mama je zaradi njegovega alkoholizma, pozneje tragične smrti in preprosto zaradi revščine padla v hudo depresijo.

Njena vzgojna metoda je bilo odmerjanje kazni s kablom meni ali moji mlajši sestri iz kakršnegakoli razloga … Poleg tega je po očetovi smrti tu in tam domov začela vabiti nove moške. Pogosto naju je tudi puščala sami. Nisva se počutili varno. Zdaj vem, da je bila moja mama globoko nesrečna ženska. In jaz sem hrepenela po normalnem domu.




Preberite še:
Mama ga je zapustila, oče ga je tepel: “Moje gorivo je bilo sovraštvo”

Ali je to hrepenenje po normalnosti, ki ga omenjate, po družini, v kateri bi našli ljubezen in občutek varnosti, povzročilo, da ste si želeli vzeti življenje?
Preden sem se odločila, da končam svoje življenje, sem občasno kradla. Npr. kajzerice v trgovini, ki jih nismo imeli doma. Upirala sem se, ker so imele sošolke super kavbojke in druge obleke, jaz pa ne, zato sem vzela mamin prstan in ga prodala. In za ta denar sem si kupila sanjske kavbojke in modno bluzo. V sebi sem nosila uporništvo in agresijo. S svojo smrtjo sem želela vse kaznovati, da bi se počutili krivi, ker so izgubili tako super človeka, kot sem bila jaz. Takrat sem imela samo 13 let. Na srečo se moji plani niso izšli, vrnila sem se v življenje.


MIRJAM SELŠEK ŠTANTA

Preberite še:
Anksioznost, zloraba, bes, misel na samomor: “Iskala sem varnost”

PŁACZ
Motortion Films | Shutterstock

Toda niste več želeli živeti doma ali v Varšavi.
Tri leta pozneje, ko mi je bilo 16 let, sem bila izbrana na kastingu za delo v modni agenciji v Milanu. Zdelo se je, da se moje sanje začenjajo uresničevati. Toda tam sem bila le en mesec, ker sem se morala kot nepolnoletna vrniti na Poljsko in dobiti dovoljenje od svojega skrbnika, da lahko uradno delam kot model.

Toda vrnitev v tako želeno Italijo, s pridobljenim uradnim dovoljenjem, se ni izkazala za srečno …
Na žalost ne. Namesto v ekskluzivni agenciji v Milanu sem se znašla v obskurnem nočnem klubu v garaži. Popoln šok. Mene in druga dekleta so skušali prisiliti v “usluge”, ki jih lahko preprosto poimenujemo prostitucija. Razmišljala sem o begu. Toda preden sem uspela pobegniti, sem bila brutalno posiljena. Moj svet, ki se je že tako komaj držal skupaj, se je razletel na koščke.


KYLIE BISUTTI

Preberite še:
Z modne brvi Victoria’s Secret na pot za Jezusom

V knjigi Rešena iz pekla o vsem tem pripovedujete pogumno in podrobno. Ali je bilo pisanje knjige za vas oblika terapije?
Vse to trpljenje in ponižanje sem zakopala nekam globoko v svojo podzavest, ker sem morala v tem svetu preživeti.

Ko sem začela pisati knjigo Rešena iz pekla in na plano spustila na primer prizor posilstva, je bil to trenutek, ko sem se premaknila v smer ozdravljenja in nekakšne sprave s tem, da so bile take brutalne situacije del mojega življenja. Po skoraj 10 letih sem na poljskem sodišču pričala proti tistim, ki so me na to napeljali. V Italiji pa so aretirali njihove sodelavce. Temu je težko verjeti, toda izkazalo se je, da je bil eden izmed njih policijski inšpektor, povezan s kalabrijsko mafijo.

Kljub tem težkim izkušnjam ste hitro uspeli doseči višek svoje kariere – bili ste model, zvezda italijanske televizije, tudi igralka. Gromozanski preskok. Velika sreča, slava in bogastvo?
Če pogledam na to tako človeško, sem resnično imela vse: z letalom sem lahko v vsakem trenutku poletela v Pariz ali v katerokoli drugo sanjsko mesto, da bi si npr. kupila najnovejšo kolekcijo oblačil. Vsak dan odlične restavracije, ekskluzivni klubi in oboževalci. Pogosto sem menjavala partnerje, ker nisem uspela zgraditi resničnega odnosa z eno osebo. Biti model se je postopoma izkazalo za biti suženj modnih oblikovalcev, sponzorjev ali producentov. Več kot tri leta sem bila zaročena z nečakom znanega italijanskega politika. Zdi se, da sem imela ves svet odprt pred seboj. Toda v resnici nisem bila srečna, mirno lahko rečem, da to ni vodilo nikamor.


web3-ashley-graham-fashion-model-celebrity

Preberite še:
Slavna manekenka odkrito priznala: vzdržnost pred poroko je temelj najinega zakona

Na srečo je Božja previdnost to opazovala …
Pravzaprav je bilo tako vse moje življenje, zadostovalo je, da sem to le opazila. Dobesedno. Italijanski založnik moje knjige mi je rekel, da bo izdal Rešena iz pekla, toda preden to stori, moram z njim v Medžugorje. Dodal je: “Anna, videla boš, da boš želela po vrnitvi v svoji knjigi nekaj stvari spremeniti.”

Nisem le spremenila “nekaj” stvari v svoji knjigi, temveč sem se dobesedno odpovedala celotnemu tedanjemu življenju, dala sem odpoved na televiziji, prekinila sem nekaj let trajajočo zaroko. Pravzaprav sem pustila vse.

Tri leta sem preživela v samostanu s sestrami in živela življenje, enako njihovemu. In ko sva že pri Božji previdnosti, nosila in jedla sem to, kar so sestram prinesli romarji. Moj nekdanji zaročenec je prihajal k meni v Medžugorje in me skušal prepričati, da bi se z njim vrnila v Italijo. Toda jaz se nisem želela vrniti k staremu, burnemu življenju. V svojem novem, skromnem življenju sem bila srečna, kaj imaš vendar od tega, da osvojiš ves svet, ko pa je tvoje večno življenje pod vprašajem?


Anita Baldisserotto

Preberite še:
Pot Anitinega spreobrnjenja: “Če obstajaš, Jezus, mi daj razumeti, daj mi znak!”

V Italiji ste ustanovili Gibanje čistih src, ki se neprestano razvija in privablja vedno več mladih. Kaj v tem gibanju je tako privlačno? Je čistost prišla iz mode?
V modi verjetno nikoli ni bila, pa čeprav le zato, ker se jo v nekem smislu mladim vsiljuje, in dobro vemo, kako se mladi odzovejo na stvari, ki so jim vsiljene. V resnici gre za to, da bi predzakonsko čistost oziroma spolno vzdržnost začeli dojemati kot vrednoto in ne kot kakšen jarem, ki ga težko prenašamo. Kot serijo ukazov in prepovedi.

Zame osebno je bila čistost pred mojo poroko tudi oblika očiščenja od moje preteklosti in sprejetja te ljubljene osebe kot nečesa izjemnega. In na ta trenutek je bilo vredno počakati.

Morda bo to zvenelo nevsakdanje, toda z možem so me seznanile sestre. Skupaj sva ustanovila Gibanje čistih src, ki se v Italiji hitro razvija. Zdaj nas je več kot 9.000 in morda je to znak, da hrepenimo po večnih vrednotah. Trudimo se promovirati predzakonsko čistost, katere simbol je t. i. prstan čistosti.


SZCZĘŚLIWE MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
Zakaj s spolnostjo čakati do poroke?

Ste danes srečni?
Živeti skušam polno življenje in ja, res sem srečna. Najbolj prelomen trenutek v mojem življenju pa so bile besede, ki sem jih prvič izrekla v Medžugorju: “Vsem, ki so me v življenju ranili in prizadeli, oproščam. Oproščam tudi sebi.” Z mamo sva si padli v objem in v solzah izrekli svoja obžalovanja. Druga drugi sva vse oprostili. To je bilo tako osvobajajoče in zdravilno. Ponovno sem lahko začela ljubiti. To je bil resničen začetek moje nove poti. Zelo srečen.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto.


FAMILY MALOVRH

Preberite še:
Ko nosečnost preseneti: “Še lepše je, kot sva si predstavljala”


VACATIONS

Preberite še:
Odhajate na morje? Spodnji seznam vam bo v pomoč pri pakiranju


PARENTING

Preberite še:
5 pomembnih lastnosti, ki bi jih morali imeti vsi starši

Tags:
preizkušnjespreobrnjenje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.