Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Medžugorje – od nepomembne vasice do romarskega fenomena

MEDJUGORJE

By bibiphoto | Shutterstock

Jon Grošelj - objavljeno 24/06/20

Vasica, ki je postala fenomen

Letos mineva 39 let, odkar so se v Medžugorju, majhni bosanski vasici, za katero do takrat verjetno ni slišal še nihče, začela domnevna prikazovanja. Pozneje je vasica postala romarski fenomen svetovnih razsežnosti. Nekateri pa v Medžugorju vidijo le domišljeno prevarantsko zgodbo.

Kako je pravzaprav prišlo do tega, da je nekoč pastirska vasica postala tretji najbolj obiskani romarski kraj v Evropi? Do sedaj naj bi ga namreč obiskalo že več kot 40 milijonov ljudi z vsega sveta, po nekaterih ocenah več kot 100.000 Slovencev.

V Medžugorju, ki se je iz revnega kraja spremenilo v pravo romarsko, turistično in gospodarsko središče, mnogi ljudje najdejo uteho v svojih stiskah, poročajo pa tudi o čudežih.


Medjugorje

Preberite še:
Kraji, ki si jih je vredno ogledati ob obisku Medžugorja

“Bog z vami, moji angeli”

Vse se je začelo 24. junija 1981, na praznik sv. Janeza Krstnika, ob približno šesti uri zvečer, ko naj bi na hribu, imenovanem Podbrdo, šest otrok, starih med 10 in 17 let (Ivanka Ivanković, Mirjana Dragičević, Vicka Ivanković, Ivan Dragičević, Ivan Ivanković in Milka Pavlovič), zagledalo neverjetno lepo mladenko z malim otrokom v naročju.

Prikazanje naj bi se ponovilo še naslednji dan, ko so otroci spet zagledali nepopisno lepo Gospo. Potem ko so padli na kolena, so skupaj molili, Mirjana pa je Gospo prosila, naj ji da kakšen znak, ki bi ljudem pokazal, da niso lažnivci ali nori. To prikazovanje naj bi se končalo z besedami: “Bog z vami, moji angeli!”

Prvo skupino sta pozneje zapustila Ivan Ivanković in Milka Pavlovič, nadomestila pa sta ju Marija Pavlovič in Jakov Colo. Od tedaj je nova zasedba šestih otrok poročala o Marijinih rednih prikazovanjih.


Anita Baldisserotto

Preberite še:
Pot Anitinega spreobrnjenja: “Če obstajaš, Jezus, mi daj razumeti, daj mi znak!”

Marija naj bi otroke ob domnevnih prikazovanjih v čisti hrvaščini opogumljala, opominjala, svarila in ljubeče vodila. Sporočila dobro povzema zaskrbljeno opozorilo vidkinji Mariji: “Mir mora kraljevati med človekom in Bogom ter med vsemi ljudmi!”

Otrokom se je predstavila kot “Kraljica Miru” in jih nagovarjala z “Moji otroci”. Le nekaj dni po začetku domnevnih prikazovanj se je na kraju prikazovanja zbrala že množica ljudi.

Od leta 1981 se je zvrstilo na tisoče Marijinih sporočil, ki so jih otroci prenašali svetu. Sporočila prikazovanj Device Marije praviloma vsebujejo apokaliptične vsebine ter pozive k molitvi, miru, postu, pokori in oznanjanju videnj.


ANNA GOLĘDZINOWSKA

Preberite še:
Po težkem otroštvu je postala slavna manekenka in voditeljica, a je tudi to ni pripeljalo do sreče

Težave z oblastmi

To dogajanje pa je kmalu pritegnilo pozornost komunistične oblasti, ki je hotela na vsak način preprečiti, da bi dogajanje “verskega fanatizma” ušlo izpod nadzora.

Proti lokalnemu duhovniku Jozu Zovku so sprožili sodni proces zaradi “nacionalistične zarote”. Zaradi mednarodne odmevnosti pa so mu pozneje znatno omilili kazen. V naslednjih letih so bili tudi vidci nenehno pod drobnogledom tajne službe.
Preberite še:
Pozabljen kraj v Benečiji, kjer se je prikazovala Marija in govorila slovensko

Trnova pot do priznanja

Takratni mostarsko-duvanjski škof Pavao Zanić je bil dogajanju v Medžugorju sprva naklonjen, a je pozneje zavračal videnja. Dosegel je tudi prepoved, da bi v veliki medžugorski župnijski cerkvi sv. Jakoba, ki so jo postavili 1969, govorili o videnjih, zaradi česar so se vidci z dnevnimi pričevanji preselili kar v župnišče ali celo kar na svoje domove v Bijakovićih, nedaleč stran od Medžugorja, kjer je bila šesterica tudi doma.

Žanićev naslednik, škof Ratko Perić, je bil do prikazovanj Device Marije še bolj kritičen, saj so bila po njegovem mnenju videnja neresnična.

Zadarska deklaracija iz leta 1991 je sklenila, da so dokazi o prikazovanjih pomanjkljivi, zaradi česar ni mogoče govoriti o nadnaravnosti pojava.


MLADIFEST; MEDJUGORJE

Preberite še:
“Neverjetno je videti, koliko veselja in življenja ljudje pokažejo ob glasbi”

Kaj pa, če je vse res?

Papež Benedikt XVI. je leta 2010 imenoval novo vatikansko komisijo v sklopu Kongregacije za doktrino vere, v kateri je bilo šest kardinalov, sarajevski nadškof Vinko Puljić in zagrebški nadškof Josip Bozanić. Pri ocenjevanju so sodelovali tudi ljudje iz drugih strok: pravniki,teologi, mariologi, psihologi in drugi znanstveni strokovnjaki.

Sedanji papež Frančišek, ki svojo funkcijo opravlja od leta 2013, je do dogajanja v Medžugorju še zadržan.

Papežev posebni odposlanec za Medžugorje, poljski nadškof Hoser, pa v Medžugorju vidi edega najbolj živih krajev molitve, spreobrnjenj in zdrave duhovnosti. Glede na njegove dosedanje izjave lahko v prihodnosti pričakujemo uradno priznanje Medžugorja s strani Cerkve. Z odlokom Svetega sedeža 12. maja 2019 je češčenje v Medžugorju dovoljeno in uradna romanja so odobrena.


web 3 ante vukusic

Preberite še:
Zakaj zvezdnik, ki navdušuje na slovenskih igriščih, pod dresom nosi Marijo?


CAMPBELL REMESS SEWING TEDDYBEARS

Preberite še:
Ker bolnim otrokom ni mogel podariti kupljenih igrač, jih je sešil kar sam


MOTHERHOOD

Preberite še:
10 stvari, ki jih mame naredijo iz ljubezni, tudi če jim je težko

Tags:
romanje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.