Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Če želite v svoje življenje vnesti več veselja, ga začinite s poezijo

Poetry, Woman, Home, Reading, Lockdown

© Vadim Georgiev | Shutterstock

Edifa - objavljeno 25/06/20

Rime, verzi in besedne igre pomirjajo naše srce in nas preoblikujejo od znotraj

Se v mislih večkrat poigravate z besedami? Ali pomislite na svoj najljubši verz takoj zjutraj, ko odprete oči? Vam je branje in pisanje pesmi v užitek? “Pisanje pesmi pomeni, da pustimo življenju, da nas prevzame in mu dovolimo, da nas preobrazi od znotraj,” pravi francoski pisatelj, profesor filozofije in ljubitelj poezije Jacques de Coulon.


PEACE

Preberite še:
Ste nemirni in v stresu? Poskusite s tem …

Poezija v vsakem trenutku življenja

Nemški filozof Martin Heidegger je trdil, da je jezik “hiša bivanja.” Po njegovem mnenju so besede in njihove kombinacije gradniki, ki nas sestavljajo. Mislimo z besedami in čim bolj je jezik raznolik, tem učinkoviteje ga posamezniki lahko uporabljajo. Človeka je mogoče zgraditi in rekonstruirati s pomočjo poezije,” razlaga de Coulon. “Dobro izbrana beseda lahko pozdravi vse vrste bolezni. Že Platon je rekel, da vsaka duša postane to, kar vidi in čuti. Graditi sebe pomeni, da znamo skrbno nadzorovati svoje misli in zaznave.”


Pope John Paul II

Preberite še:
15 citatov sv. Janeza Pavla II. o bistvenih stvareh v življenju

Kako lahko to storimo? De Coulonova metoda je preprosta in od nas ne zahteva, da se med rimami odlično znajdemo. Prvi način je, da imamo v mislih le nekaj verzov, ki jih lahko recitiramo naglas ali v mislih.

Druga možnost je oblikovanje tako imenovanega “pesniškega pogleda”. Poskusite z naslednjo enostavno vajo: vzemite premor od vsega, kar počnete. Sprehodite se naokoli, občudujte oblake, poslušajte žvrgolenje ptic in vsakdanji vrvež. Poskušajte spet postati majhen otrok, ki se čudi vsaki najmanjši stvari, vendar z vsem znanjem in izkušnjami, ki jih imate kot odrasli.


STRESS ADVICE

Preberite še:
10 vodil za vsakdanje življenje po navdihu papeža Janeza XXIII.

Bližje Bogu

Poezije ni potrebno analizirati podrobneje. Preprosto bi ji morali dati priložnost, da postane del vašega vsakdanjega življenja, saj boste ob tem deležni mnogih pozitivnih učinkov. Znižala se bo raven stresa, manj boste tesnobni in lažje boste dihali.

“Prihaja do blokade, ker nekateri poskušajo poezijo razumeti povsem dobesedno. Toda najprej se morate vrniti k telesu in občutkom,” pravi Coulon. S tem vas bo poezija v celoti prevzela in popeljala v neotipljivo stvarnost. Poezija nas pripelje do Boga in Bog nas pripelje do poezije. O tem pričata tudi sveti Janez od Križa in Frančišek Asiški, ki sta se Bogu še bolj približala prav s pomočjo verzov.

Avtorica prispevka je Diane Gautret.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.


BEAUTIFUL YOUNG WOMAN,

Preberite še:
Sedem stavkov, ki nam bodo pomagali prisluhniti Bogu


SUNRISE

Preberite še:
S to jutranjo molitvijo se zaobljubite, da boste sprejemali boljše odločitve


MOTHERHOOD

Preberite še:
10 stvari, ki jih mame naredijo iz ljubezni, tudi če jim je težko

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.