Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Neverjetni dedek: vnukinji s cerebralno paralizo je uresničil sanje in ji naredil kolo

emily-e-clovis.png

Roseli Bonfim Acunha / Arquivo Pessoal (via Sempre Família)

Aleteia - objavljeno 25/06/20

Največja dekličina želja je bila, da bi lahko vozila kolo, zato se je njen dedek odločil za prav poseben izum, s katerim je uresničil njene sanje

Emily Bonfim Camargo je 10-letna deklica, ki živi na jugu Brazilije in ima cerebralno paralizo. Zaradi bolezni ne more sama držati stvari v rokah ali stati. Piše lahko le s svojo levo nogo, zato je imela kar nekaj težav s prilagajanjem v šoli. Trpi tudi za močnimi bolečinami v hrbtenici.

Čeprav nikoli ni mogla hoditi, pa to ne pomeni, da nima istih sanj kot vsi ostali zdravi otroci. Njena največja želja je bila, da bi lahko vozila kolo.

“To so bile njene sanje in moral sem narediti nekaj, da ji pomagam,” je dejal njen dedek Clovis Urias dos Santos za brazilski medij Sempre Familia.


ANZE ZORMAN

Preberite še:
Mladenič s cerebralno paralizo sporoča: Vzemite življenje, kakršno je

Fotografija na kolesu, ki je dedku strla srce

To sicer ni bil njegov prvi izum. Že leta nazaj je za Emily naredil poseben sedež na kolesih, s katerim se je lahko gibala po hiši.

Potem pa je v njej začela rasti želja po kolesarjenju. Dedek je pojasnil, da jo je celo fotografiral na kolesu, da je izgledalo, kot da kolesari. “Fotografijo sem dal uokviriti in Emily jo vsak dan opazuje z žarom v očeh. Srce se nam je lomilo ob tem,” pripoveduje.

Od kupljenega tricikla do hibrida v domači delavnici

Najprej je poskusil tako, da je vnukinji kupil tricikel, a žal ni šlo, saj Emily ni mogla držati ročajev in držati ravnotežja. A njen dedek ni človek, ki bi kar tako vrgel puško v koruzo.

“Takrat sem se odločil, da naredim drugačen tricikel, ki ga bo lahko uporabljala,” je pojasnil 69-letni nekdanji gradbeni delavec.

V svoji domači delavnici je začel načrtovati, kako bo iz kupljenega tricikla naredil takšnega, ki bo uporaben za njegovo vnukinjo. Na koncu mu je uspelo izdelati kolo, ki je nekakšen hibrid med vrtnim stolom in triciklom.


MAYA

Preberite še:
Ganljiv video: prvi samostojni koraki deklice s cerebralno paralizo

Kolo, ki je praktično in lepo

To vozilo pa ni le za zabavo, ampak je tudi zelo praktično. Clovis je za sedež dodal košaro, tako da lahko Emily v njej pelje svoj šolski nahrbtnik ali živila iz trgovine. Z dedkom namreč zelo rada obišče trgovino ali pekarno.

Za piko na i pa je dedek poskrbel še za roza in vijolično barvo, ki si ju je izbrala Emily. “Bila je zelo srečna, a sem bil jaz verjetno še bolj srečen,” je dejal Clovis.

Kakšna je prihodnost za Emily? Glede na iznajdljivost in solidarnost njene družine je zagotovo svetla in polna upanja.

Naj bo to tudi povabilo za vse nas, da se ozremo naokoli in se vprašamo, kako lahko tudi mi svoje darove uporabimo za to, da pomagamo nekomu, ki nas potrebuje in mu tako prinesemo upanje in veselje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


KATHY AND BRANDON GUNN

Preberite še:
Zakonca, ki poročnega darila nista odprla kar devet let


PERU, BOY

Preberite še:
Kako je posnetek dečka, ki dela domačo nalogo pod cestno svetilko, zaokrožil svet


JUST TANI

Preberite še:
Neverjetna zgodba o 8-letnem šahovskem prvaku in prijaznosti ljudi okoli njega

Tags:
družinaosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.