Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Primerjam se z drugimi materami”

ZMĘCZONA MATKA

Shutterstock

Naša družina - objavljeno 28/06/20

Počutim se nevredno, ker imam le dva otroka, a res ne zmorem sprejeti še kakšnega

Vprašanje bralke:

V mladosti sem vedno sanjarila o veliki družini, sedaj pa imava z možem le sina in hčer. Počutim se nevredno in neuspešno ter tudi krivo, da ne zmorem več. Primerjam se z ostalimi materami in jih občudujem; sem tudi ljubosumna. Ampak jaz sem že sedaj napeta. Zavedam se, da ne zmorem sprejeti novega otroka. Mateja

IMPATIENT

Preberite še:
Se primerjate z drugimi? To vam zastruplja življenje

Odgovarja: Andreja Poljanec, zakonska in družinska terapevtka

Draga mamica! Vesela sem vaše tankočutnosti in zavedanja, da otroka ne povabimo v življenje, če se ne počutimo, da bi ga lahko sprejeli z odprtimi rokami, z zalogo ljubezni, energije in podpore. Mladostniške ideje so zelo naravne; izražajo hrepenenje in vizijo našega življenja, vendar je nevarno, če to enačimo s cilji. So le način, kako si predstavljamo, da bi lahko polno izpolnili svoje življenje.

Zato mi je hudo, ko pravite, da se obremenjujete s krivdo in nevrednostjo. To je zelo naporno in krivično doživljanje, ki se vam je verjetno dogajalo že v otroštvu in se je v vas premočno zakoreninilo.


MOTHERHOOD

Preberite še:
5 ključnih sestavin, da materinstvo ne bo imelo grenkega priokusa

Dragoceno bi bilo, da bi težke vsiljene občutke ozavestili in se od njih posloviti. To težo namreč čutijo tudi ostali, posebej otroka. Želim vam, da bi več energije namenjali poslavljanju od obremenjenosti ter jo vlagali v razvoj ljubeznivosti do sebe!

Če ste kot mama prestrogi in nezadovoljni s seboj, tudi otroci težko odraščajo v otroke, ki bi čutili, da so že s tem, kar so, dragoceni, lepi, ljubljeni. Vrednost materinstva se namreč nikakor ne meri s številom otrok, temveč z ljubeznijo, čustveno globino in primerno odzivnostjo, ki jo ob njih razvijamo. Čeprav je ozaveščanje otroštva boleče, je prav toliko tudi pogumno in blagoslovljeno.


Sainte Rose de Lima

Preberite še:
Vas materinstvo izčrpava? Prosite za pomoč sv. Rozo

Hrepenenje po več otrocih vam je lahko v pomoč pri zavedanju, koliko nežnosti in hvaležnosti ter igrivosti lahko začutite ob svojih dveh otrocih in vse to tudi čim bolj polno razvijate. Z možem se o tej težki temi pogovarjajta, se v tem začutita in še globlje sprejmita.

Če zmoreta verjeti, da vaju je Bog v tej bolečini že zdavnaj prepoznal in vzljubil, pa bo vse steklo še toliko laže, nežneje in hitreje.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


KOBIETA W DOMU

Preberite še:
9 trikov, kako s pravo dekoracijo poskrbeti za mir v vašem domu


SINGLE MOM SAINTS

Preberite še:
6 svetnic, ki so bile matere samohranilke


M. Caruso

Preberite še:
Dovolj ji je bilo materinske neurejenosti in pajkic. Poglejte, kaj je storila!

Tags:
materinstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.