Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nekaj napotkov za vse, ki bi se radi lotili vloganja

SELFIE

Shutterstock | antoniodiaz

Matic Zupančič - objavljeno 29/06/20

Praktični in koristni napotki, na kaj vse morate biti pozorni, če se lotite snemanja in objavljanja kratkih videov

Bloganje poznamo in najbrž poznamo koga, ki piše lasten blog. Bloganje je priljubljeno že 25 let, v zadnjih letih pa se mu je pridružilo tudi vloganje.

Pri blogu sta za poimenovanje uporabljeni dve angleški besedi “web” in “log”. Nato je bila iz teh dveh besed skovana okrajšava blog, ki v prevodu pomeni “spletni dnevnik”. Pri vlogu gre pa za “video log”, torej video dnevnik.
Preberite še:
“Vloganje me uči, da lepa sporočila povem čim bolj preprosto”

Video dnevnik

Razmah videa v spletu smo doživeli, ko so večinoma, tudi v običajnih gospodinjstvih, povezave s spletom postale toliko zmogljive, da brez težav podpirajo pretakanje (streaming) video vsebin. Ampak do resnične dosegljivosti za slehernika je prišlo šele, ko so se pojavila spletna mesta, kot so Youtube, in ko je izdelava video posnetkov s pametnimi telefoni postala skoraj tako enostavna kot posneti fotografijo.

Kar je za blog besedilo, je za vlog video. Največja razlika med njima je torej, da se pri vlogu uporabi video namesto besedila. Seveda pa je mogoče obe obliki kombinirati in povezati, da vsebine bloga podpirajo vlog in obrnjeno.

Med bolj znane vlogerje pri nas lahko zagotovo uvrstimo tudi župnika Martina Goloba iz Srednje vasi v Bohinju. Zaradi svežega pristopa in ker se je kot eden prvih duhovnikov lotil tega medija, je postal poznan tudi širši javnosti.

WEB 3 MARTIN GOLOB
OSEBNI ARHIV

DELIVERING

Preberite še:
Druga stran rojevanja: lepotne vlogerke si delajo mejkap med popadki

Kako začeti?

Kot pri vsakem početju je tudi pri vlogu potrebna le odločitev za začetek oz. odločitev, da boste začeli z rednim snemanjem (sebe). In mlajšim gredo te reči precej lažje od rok. Seveda pa to ne pomeni, da ste tisti s starejšimi EMŠO številkami obsojeni na neuspeh. Daleč od tega!

Kakšno opremo potrebujem?

Za začetek je dovolj tudi povsem povprečen pametni telefon ali fotoaparat, ki ima tudi možnost snemanja videa. Nekaj pozornosti boste morali nameniti izbiri programske opreme, ki mora omogočati enostavno urejanje videov. Za silo gre z orodji za snemanje videov, ki so že na začetku na samem telefonu, a za resnejše izdelke boste najbrž želeli katero izmed specializiranih aplikacij za urejanje videov.


APLIKACJE DLA RODZICÓW

Preberite še:
Zakaj je dobro premisliti, preden objavimo slike otrok kjerkoli na spletu

Če se boste oglašali “v živo”, sama obdelava niti ne igra posebne vloge, če pa se boste snemali, se bo prej ali slej pojavila želja, da na začetek in na konec postavite vsaj nek uvodnik (intro) in odjavnik (outro), da dodate kakšen zvočni učinek, podnapise ali kaj podobnega. In za take primere potrebujete program, ki vam to omogoča. Če boste malce raziskovali, boste ugotovili, da poznavalci najbolj priporočajo aplikacije, kot so Quik, Magisto Video Editor ali Adobe Premiere Rush, ki so na voljo tako za Android kot za iOS.

Na nekaj pa je le treba posebej opozoriti: pri gledanju video vsebin gledalci še nekako odpustimo slabšo kakovost slike, slabega zvoka pa ne. Zato je zelo priporočljivo, da za drobiž dokupite zunanji mikrofon in ga priključite v telefon ali fotoaparat. Gledalci vam bodo hvaležni in bodo tudi ostali z vami, če boste le dovolj zanimivi.


web 3 dragica šeh

Preberite še:
Profesorica je od doma še vzgojiteljica in kuharica, mož pa ravnatelj in hišnik

Kje objaviti?

Zaradi razširjenosti je najbolj očitna možnost kar Youtube, saj boste na njem tudi najlažje širili svojo bazo gledalcev. Seveda pa imate lahko svoj vlog tudi na drugih platformah, danimo na Facebooku, Instagramu, priljubljena sta tudi video portala Twitch in Vimeo.

Spoštujte avtorske pravice

Besedila, fotografije, grafični elementi, zvok in video – vse te vsebine so večinoma avtorsko zaščitene, zato bodite vedno pozorni, da ne objavljate vsebin, ki bi kršile avtorske pravice drugih ustvarjalcev. Youtube s svojimi algoritmi umetne inteligence že sam največkrat hitro ugotovi, da je denimo glasbena podlaga vašega videa avtorsko zaščitena in vas na to opozori.

Z nekaj truda lahko v spletu najdete primerne fotografije, grafike, video zapise in podobno, ki jih lahko brez slabe vesti uporabite, saj so objavljeni z licenco, ki omogoča brezplačno uporabo.

Dve najbolj uporabni strani s prostimi gradivi sta pexels.com in pixabay.com. A vseeno bodite pazljivi in ob vsakem prenosu preverite morebitne omejitve. Nekateri avtorji ne dovolijo komercialne uporabe.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


DRUŽINA ŠINKOVEC

Preberite še:
Mislili so, da Urška nič ne razume, po birmi se je zgodil preobrat


web 3 novomasniki

Preberite še:
Naj vas spomnimo na novomašnike, posvečene leta 2020
Preberite še:
Kaj pa, če je raztresenost med molitvijo v resnici milost?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.