Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Včasih je dobro vstopiti v konflikt s svojim partnerjem

KŁÓTNIA MAŁŻEŃSKA

Shift Drive | Shutterstock

Edifa - objavljeno 29/06/20

Konflikt lahko povzroči strašljive posledice. Vendar pa je soočenje s partnerjem za par lahko koristno, če spoštujemo nekatera osnovna pravila

“Z ženo sva pogosto v konfliktu,” priznava Edvard. “Ne prenesem več trenutkov, ki naju izčrpavajo ali pustijo vznemirjena in frustrirana. Ko se ne strinjava, raje prekinem razpravo, kar ženo še bolj razjezi. Pogosto se bojim, da sva se narobe odločila, ko sva se poročila.” Opisano situacijo številni pari dobro poznajo.

Če natančneje pogledamo sprožilne elemente, razvoj in občutke teh destruktivnih konfliktov, se zdi, da se konflikti pojavljajo med spopadi dveh različnih pogledov, občutkov ali namer med zakoncema.

Tisti, ki končajo pogovor vsakič, ko se pojavi prepir, to storijo, ker se jim zdi, da niso sposobni nadaljevati razprave in se soočiti s situacijo. Počutijo se v nevarnosti in se prepiranju raje izogibajo. Toda ali je to primerno dejanje za spopadanje s konflikti?


MAN,WOMAN,ARGUE

Preberite še:
Naredite konec prepirom v vaši zvezi

Prednosti konfliktov

Kdo bi morda pomislil, da gre za preudarno držo. Vendar je ne smemo zamenjevati: čeprav se z begom lahko izognete ​​začetemu konfliktu, pa različno mnenje ostane in še naprej zastruplja odnos. Bi se morali vedno izogibati konfliktu? Ali morda ni prav konflikt priložnost, da se upošteva individualnost vsakega zakonca? Mar ni to način, kako pričati o spoštovanju, ki ga izzove vaša ljubezen?

Ni se vam treba bati, da bi s konflikti prekomerno izpostavljali razlike. Konflikt namreč vsakemu omogoča, da je takšen, kakršen je, pod pogojem, da so postavljena prava vprašanja in so zakoncema znana pravila, ki omogočajo, da ne bi preveč ranila drug drugega.

Med konflikti si je pomembno postaviti naslednje vprašanje: “Ali znam razlikovati med različnimi občutki, ki me oddaljujejo (strah pred lastno agresivnostjo, ki bi lahko škodovala mojemu zakoncu, moja osebna trma …) od osnovnega vprašanja?” Ob neizživetem nezadovoljstvu na enem ali več področjih obstaja nevarnost ustvarjanja sovražnosti ali antipatije.


NARZECZENI

Preberite še:
Prepiri v času zaroke: je to opozorilno znamenje?

Nekaj ​​pravil, ki jih je treba upoštevati, preden se lotite prepira

Preden začnemo spor, bi morali na eni strani priznati, da trpimo zaradi različnih situacij (povejmo to zakoncu), po drugi strani pa sprejeti idejo, da ta konflikt ne bo povzročil škode.

Če želite, da bo temu res tako, je treba spoštovati določena osnovna pravila: govorite v prvi osebi (“Čutim, da …”, “Raje bi …”) in aktivno poslušajte svojega zakonca, torej vedno pomislite na obojestransko zadovoljevanje potreb.

Avtorica prispevka je Marie-Noël Florant.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


TEACHER STUDENT

Preberite še:
Česa je (bilo) v vašem življenju več, pohval ali graj?


RELATIONSHIP,CONFLICT

Preberite še:
7 nevarnosti, ki ogrožajo naše odnose


Couple, Man, Woman, Conflict, Home

Preberite še:
Kaj storiti, če smo v napetih odnosih s svakinjo ali svakom

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.