Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako se otresti sramu in negotovosti, ki se nabirata v nas

WOMAN,SAD,DEPRESSED

Shutterstock

María del Castillo - objavljeno 30/06/20

Mislite, da niste nič vredni?

Sram je čustvo, ki smo ga v nekem trenutku svojega življenja doživeli vsi. Težava je, da se lahko zakoplje globoko v podzavest in se na zelo uničujoče načine kaže vse življenje.

V večini primerov sram izhaja iz izkušenj iz otroštva, ki jih je otrok dojemal kot nepoštene in nasilne. Govorimo o nenehnem kaznovanju, poniževanju, verbalnih izrazih razočaranja in sramu do njega oz. nje. Posledice lahko pusti tudi pomanjkanje naklonjenosti, agresivnost, primerjave z drugimi, pritisk, ustrahovanje in izsiljevanje.


SHY

Preberite še:
Kako premagati sramežljivost in sklepati prijateljstva?

V drugih primerih pa se lahko iz travmatičnih izkušenj v odrasli dobi razvije t. i. strupena sramota. Če na primer živite v nefunkcionalnem ali nasilnem odnosu ali če trpite zaradi težav pri delu.

Ta vrsta sramu povzroča močan občutek nepopolnosti in nesposobnosti, zaradi česar mnogi verjamejo, da je z njimi nekaj narobe in ne morejo storiti ničesar, da bi se rešili tega občutka. Ustvarja namreč globoke občutke nezaupanja, neuporabnosti, nevrednosti in manjvrednosti. Prav tako izzove neracionalna prepričanja, kot so: Nisem vreden ljubezni; ničesar nisem vreden; nikomur ni mar zame; sem neuspešen; ne bi se smel roditi.


RODZEŃSTWO W ŁÓŻKU

Preberite še:
Tako lahko otroku pomagate najti pravo mesto med sorojenci

Kako odpraviti sram, ki zastruplja?

Poglejte se v ogledalo

Opazujte se in poskusite razumeti, kaj čutite: jezo, sram, strah, negotovost … Nato se znova poglejte neposredno v oči in ponovite: Sprejemam te; vreden si; pomemben si.

Sprostite telo

Vstanite in naredite nekaj fizične vadbe, da boste sprostili nakopičeno telesno napetost. Čustva in bolečina so shranjene v obliki stresa in bolezni.


PEACE

Preberite še:
Ste nemirni in v stresu? Poskusite s tem …

Odkrijte svoje uničujoče misli

Bolj ko se zavedate svojih uničujočih prepričanj in laži, lepši bo pogled na samega sebe. Te iracionalne misli so ideje, ki ste jih pridobili od zunaj in ste jih ponotranjili. Pisanje misli, ki jih zaznate, bo dobra vaja za to, da te misli daste iz sebe, se jih zavedate in vidite realnost tega, kar je v vaši glavi.

Pazite na svojo samozavest

Zaščitite se pred tistimi, ki so vas prizadeli, in prednostno določite svoje potrebe. Delajte konkretna dejanja ljubezni do sebe.


WOMAN

Preberite še:
Kako zgraditi zdravo samozavest v petih korakih

Komunicirajte s seboj (kot z ranjenim otrokom)

Izberite fotografijo iz otroštva in se povežite s tistim otrokom, ki izraža nekaj, česar mu starši (ali druge osebe) niso mogli dati. Tako se boste povezali s svojimi čustvenimi občutki in začnite notranje zdravljenje.

Ne pustite, da sram še naprej igra vodilno vlogo v vašem življenju. Lahko se lotite postopka za notranje zdravljenje in ta občutek za vselej pustite za seboj.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


Holy Spirit

Preberite še:
Zakaj je spoštljiv odnos do telesa blagodejen za naše duhovno življenje


TADEJA PANCE

Preberite še:
“Preizkušenj že od nekdaj ne maram, ker vem, kaj bodo prinesle”


IMPATIENT

Preberite še:
Se primerjate z drugimi? To vam zastruplja življenje

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.