Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 22. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Nagrada ni največ. “Največ je, kot te otroci objamejo, jokajo, vidiš, da so srečni”

WEB 3 GASPER ZEVNIK

Slovenska karitas

Lojze Grčman - objavljeno 01/07/20

Pogovor z Gašperjem Zevnikom, vsestransko dejavnim prostovoljcem, ki je pred kratkim prejel priznanje predsednika države

Tisti, ki ga poznajo – in teh nikakor ni malo –, pravijo, da je Gašper Zevnik nasmejan, dobrovoljen in energičen fant, ki zna svojo energijo vsekakor žarčiti tudi na okolico. To se vsaj nekoliko začuti tudi v pogovoru s 24-letnim inženirjem strojništva, ki ga je predsednik Borut Pahornagradil s priznanjem na področju prostovoljstva za leto 2019.


LOS ANGELES DE KENIA

Preberite še:
Kot prostovoljki sta odšli v Kenijo, a nista vedeli, da se bo njuno življenje za vedno spremenilo

Začelo se je z gasilci

Gasilci, Družinski in mladinski center Cerklje, letovanje Biserov – otrok, ki imajo doma takšne ali drugačne težave in bi si počitnice težko privoščili –, oratorij. Vse to so bila ali pa so še polja Gašperjevega prostovoljskega delovanja. Začelo se je z gasilci v otroških letih, kamor so ga povabili prijatelji. Nadaljevalo z animatorstvom.

“Bratranci in sestra so bili animatorji pri Biserih v Portorožu. Poslušal sem, kako je tam res kul, razlagali so mi same nore stvari – na pripravah in na morju. Naj potem rečem, da ne bom šel? Seveda sem hotel poskusiti!” se spominja.

WEB 3 GASPER ZEVNIK

Ob vseh svojih dejavnostih je rasel tudi sam – od začetnika vse do voditelja animatorjev ali oratorija: “Nekdo te vidi, da nalogo, odgovornost. Za mladega človeka je zelo pomembno, da se dokaže sam sebi. To ga spodbudi za naprej. Če ne bi imel teh priložnosti, ne bi bil enak človek. Ob njih sem zrasel, si izoblikoval osebnost. Ko si voditelj, se te stvari le še potencirajo. Včasih sem bil bolj sramežljiv, nisem bil tako zgovoren in samozavesten. Z omenjenimi dejavnostmi sem imel okolje ljudi, ki so me spodbujali, dajali priložnost. Pomagajo ti, četudi zamočiš.”


web3-martin-golob-druzina.jpg

Preberite še:
Uganete, kje je bil Martin Golob prvič prostovoljec?

Kdo so nagrajenci?

Poleg Gašperja Zevnika sta priznanje prejeli tudi Neva Gregorec, ki je že 29 let prostovoljka Rdečega križa, in Maja Kuzma Ganić, ki je vodila akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah ter je mentorica delavnic branja od Gluhih za gluhe. Najvišje državno priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja za leto 2019 pa je prejela Julijana Kralj, ki že več kot 40 let sledi svojemu življenjskemu poslanstvu – pomoči parapleginjam in tetrapleginjam, žrtvam nasilja v družini.

Daje priložnost

Pridobljene odlike in širino pogledov je želel in želi posredovati tudi naprej: “Ko sem sam postal voditelj, sem poskušal dajati priložnost različnim ljudem. Vsak nov, ki je prišel, je dobil nalogo, odgovornost. Dal sem mu vedeti, da ga potrebujemo. Hkrati pa je treba dajati tudi zavest, da če bo šlo kaj narobe, voditelji zagato pomagajo rešiti. Skupaj. Če mladi na drugih področjih morda ne dobijo samozavesti, jo v teh vlogah vsekakor lahko.”

Na “obisku” pri predsedniku:

Ko je trud poplačan

Na počitnicah Biserov večina otrok prihaja iz družin, ki jim Karitas pomaga tudi sicer; z materialno pomočjo ali pa se družine soočajo z drugimi stiskami, kot so smrt staršev, razveze, bolezen, rejniške družine … Vodenje otrok in animatorjev tam ne predstavljata vedno preproste naloge.

“Pri Biserih je vedno kaka ‘cvetka’, kdo, ki ti požre nadpovprečno veliko živcev. Ne veš, kako bi z njimi delal. Pozneje, ko slišiš njihove zgodbe in jih bolje spoznaš, vidiš, da imajo težave in jim je težko. Ko gredo domov, ko te objamejo, jokajo, vidiš, da so srečni. To ti pomeni največ. Tedaj dobiš zadoščenje, veš, da si naredil nekaj, kar si bo morda nekdo zapomnil za vse življenje,” nagrajenec Gašper opisuje trenutke, ki poplačajo tudi kako bolj živčno epizodo počitnic.

Gašper, ki mu je še zlasti blizu delo z otroki, se še posebej odlikuje pri vodenju mladih prostovoljcev, zna jih nagovoriti, pomiriti v konfliktnih situacijah in hkrati odlično izpelje zastavljen program. Te odlike je izkoristil tudi pri vodenju oratorijev, na katerih je bilo vključenih do 250 otrok ob sodelovanju več kot 80 mladih prostovoljcev.

Young Caritas Slovenija

WEB 3 GASPER ZEVNIK
Oratorij Cerklje na Gorenjskem

Mirna kri in zbranost

Animatorstvo in voditeljstvo sta resni nalogi, ki zahtevata odgovornost in predanost. Gasilci pa se pogosto soočajo s trdo in trpko platjo življenja. Posredovanja ob požarih, poplavah, uničenjih premoženja prinašajo tudi solze, obup, smrt …


ANA KAVČNIK

Preberite še:
Prostovoljna gasilka: “Ko zapiska pozivnik, pustiš vse in greš”

Za svoje poslanstvo ima Gašper tudi pomoč ob tovrstnih stiskah ljudi: “Na intervencijah je vedno veliko akcije, dogaja se hitro, treba je ohraniti mirno kri in zbranost. Mlajši imamo ob sebi starejše, ki nas usmerjajo. Pri gasilcih me najbolj navdušuje to, da sem lahko pomagal ob tako velikih nesrečah, kot je na primer požar hleva, ki smo ga gasili vso noč.”

Na obzorju službeni izzivi

Ob vseh naštetih dejavnostih in diplomi že pri 23 letih – čestitke! – se zdi, da Gašper praktično nima prostega časa. A ga najde. Za prijatelje, dekle, plezanje … Gre za vprašanje prioritet. Stvari in ljudi, ki ti največ pomenijo, postaviš na prva mesta v življenju.


CHILDREN

Preberite še:
4 lastnosti, ki bi jih moral imeti vsak animator

“Res pa kakšna zadeva trpi, kdaj tudi spanec. Ko si mlad, izkoriščaš mladostniško energijo. Ko si malo starejši, pa malo pozorneje izbiraš, s čim se boš ukvarjal,” razmišlja prihodnji projektni vodja v enem slovenskih podjetij, kjer mu bodo številne izkušnje dela z ljudmi prišle še kako prav: “Prinašati moraš motivacijo, tudi če si vodja, sam ne moreš narediti ničesar, pomembna je ekipa.”


BENEDYKT XVI, GEORG RATZINGER

Preberite še:
Umrl je Georg Ratzinger – brat papeža Benedikta
Preberite še:
10 katoliških šal, ki vas bodo spravile v dobro voljo


COVID

Preberite še:
Nova navodila škofov: maske obvezne za vse, maše po možnosti na prostem

Tags:
oratorijprostovoljstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.