Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Vikend je tu. Nasvet za pare, kako ga preživeti brez prepirov

CZUŁOŚĆ

Roman Samborskyi | Shutterstock

Edifa - objavljeno 03/07/20

Skupaj načrtujta, kako bosta preživela konec tedna

Po dolgem tednu številnih obveznosti veliko parov računa, da bodo preživeli umirjen vikend drug z drugim. A pričakovanja so velikokrat drugačna od resničnosti. Lahko se zgodi, da se po lepo preživetem tednu med vikendom razpoloženje v trenutku spremeni v pravo razočaranje – slabo razpoloženje, prepire in željo, da bi bili sami.

Da bi se izognili razočaranju, bi se moral vsak par pripraviti na vikend.


WOMAN

Preberite še:
Zakaj spanca ni priporočljivo nadoknaditi ob koncu tedna

Pozabite na delo in se sprostite

Najprej se morata pogovoriti, kaj vsak od vaju pričakuje glede vajinega odnosa (ali vajine družine, če imata otroke) in ne le, kaj si med vikendom želite početi kot posameznik. Cilj je, da skupaj uživate.

Nato razmislite, kako lahko preživite ta čas brez vsakodnevnih obveznosti. Če je mogoče, načrtujte, ko ste sproščeni.

Zakaj ne bi končno razvrstili vseh skupnih fotografij, za katere nikoli niste imeli časa? Ob tem se bodo povrnili srečni, veseli, smešni in romantični spomini. Lahko pa partnerju predstavite vašo najljubšo prostočasno dejavnost, se skupaj odpravita na sprehod, obiščeta razstavo ali organizirata srečanje s prijatelji. Počneta lahko, kar koli želita. Uporabita domišljijo.

Ne pozabita na duhovno plat vajinega razmerja. Udeležita se nedeljske maše in/ali poromajta do katerega od večjih svetišč.


MAN AN WOMAN IN PAJAMAS

Preberite še:
Zmenek v pižami

Še več idej za zmenke doma najdete v fotogaleriji:

Ob medsebojnem poslušanju in spoštovanju idej obeh se lahko še globlje povežeta. Naučita se poslušati drug drugega brez obsojanja in kritiziranja tako, da drugemu postavljata samo vprašanja, ki so pomembna za boljše razumevanje tistega, kar si drugi želi.


COUPLE

Preberite še:
Kako je en stavek pomagal rešiti moj zakon

Sprostite se, a ne improvizirajte preveč

Pogost pomislek je, ali je res treba vse načrtovati. Mar ni konec tedna namenjen sprostitvi od vsakodnevnih skrbi, pri čemer nas ne omejuje vnaprej določen urnik?

Pomembno je, da znamo upočasniti tempo, se odklopiti od vsakdana in uživati brez običajnih obveznosti. Toda kot pri glasbi je tudi pri improvizaciji potrebna vaja, da dosežemo harmonijo. Lahko je improvizirati, ko ste sami, ko pa gre za upoštevanje želja obeh v paru, je bolje, da se najprej prepričate, da resnično poznate želje drugega. Te namreč velikokrat ostanejo neizrečene.

Avtorica prispevka je Marie-Noël Florant.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.


RELACJA

Preberite še:
Govorica nežnosti, ki bi jo moral obvladati vsak zakonec


ROZMOWA

Preberite še:
Prisotnost in empatija – tako je videti pogovor, ki nahrani


COUPLE,

Preberite še:
Veste, kaj bi morali vsak dan reči svojemu zakoncu?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.