Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

8 romarskih krajev po sledeh p. Pija

WEB-PIETRELCINA-CITY-ITALY-PADRE-PIO-HOMETOWN-GIANFRANCO-VITOLO-CC-BY-SA-2.0.png

Gianfranco Vitolo - CC BY-SA 2.0

J-P Mauro - objavljeno 05/07/20

Nekateri najpomembnejši kraji v življenju priljubljenega italijanskega svetnika

Sveti Pij iz Pietrelcine, ki ga katoličani ljubeče imenujemo pater Pij, je eden najvplivnejših svetnikov 20. stoletja. Slovel je po svoji pobožnosti in krščanski ljubezni, poleg tega pa je bil blagoslovljen s številnimi mističnimi srečanji z nebeškimi prebivalci in boji proti demonskim silam, zaradi česar so se  mu na rokah in nogah ter na strani pojavile Jezusove rane, ki jih imenujemo stigme.


PADRE PIO

Preberite še:
Ko je pater Pij za koga molil, je uporabil to učinkovito molitev

Vedno na voljo

Sloves p. Pija je segal daleč naokoli, vendar svetnik ni veliko potoval; zaradi vztrajne bolezni in pastoralnih obveznosti je večino svojega življenja, zadnjih 50 let, preživel v kraju San Giovanni Rotondo na jugu Italije, v kapucinskem samostanu Naše Gospe Milosti. Kljub temu pa je bil na voljo deset tisočim vernikom in romarjem, ki so se zgrinjali k svetemu patru, da bi bili priče njegovi ponižni pobožnosti in številnim čudežnim pojavom, ki so ga obkrožali.

Posebej priljubljen je bil kot spovednik, saj je imel nerazložljiv dar in je lahko videl v srca vseh, ki so ga obiskali, da bi jim podelil zakrament sprave; če ni opazil pripravljenosti na spreobrnjenje, je znal biti zelo neusmiljen.


PADRE PIO,I ABSOLVE YOU

Preberite še:
Pater Pij: Bog je “dolžan” uslišati takšne molitve

Svetnik nadnaravnih sposobnosti?

Ko je p. Pij obhajal sveto mašo, je pred Najsvetejšim pogosto padel v zamaknjenje, kar je navdihovalo številne vernike in romarje. Svetnik je imel tudi na videz nadnaravno sposobnost, da je lahko zaznal podzemne vodne vire, in je več kot enkrat pravilno usmeril delavce, ki so kopali vodnjak, da so se premaknili za nekaj metrov in zanesljivo naleteli na vodni izvir.

P. Piju so v življenju sledile številne množice, češčenje zavetnika prostovoljcev civilne zaščite in mladostnikov pa po njegovi razglasitvi za svetnika leta 2002 strmo narašča. Danes so mnogi pomembni kraji iz življenja sv. p. Pija ohranjeni kot romarski cilji: od njegovega doma v otroštvu do groba, kjer lahko počastimo njegove nestrohnjene posmrtne ostanke.


PADRE PIO

Preberite še:
Oče Mike Schmitz razkriva skrivnost patra Pija

V spodnji fotogaleriji si oglejte nekaj zgodovinskih krajev iz življenja sv. p. Pija, ki se lahko spremenijo v nepozabno duhovno potovanje:

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


Pool of Bethesda

Preberite še:
Sprehodimo se po Jezusovih stopinjah


PIO

Preberite še:
Strah je hujše zlo od zla samega. 12 misli patra Pija, ki vas bodo opogumile


SAINTS SCOLASTIQUE BENOIT

Preberite še:
Svetniki, ki so bili bratje in sestre

Tags:
romanje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.