Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 28. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Postanite boljši pogajalec od svojega otroka

TEENAGER

Dejan Dundjerski - Shutterstock

Edifa - objavljeno 06/07/20

Nekdanji policijski pogajalec in oče deli nekaj modrosti

Bodisi gre za uro odhoda v posteljo, gledanje televizije ali pospravljanje, otroci v teh primerih najbolj skušajo izpodbijati družinska pravila. Večnemu boju lahko podležejo tudi najbolj vztrajni starši.

Nekdanji policijski pogajalec in oče Laurent Combalbert ve vse o tem: “Zadnjih 15 let svojega življenja sem preživel ob vodenju in pripravah na najbolj zapletena in nevarna pogajanja po svetu. A ta so daleč od zapletenosti tistih, s katerimi se moram spoprijeti doma,” pojasnjuje. V knjigi Kako pri pogajanjih postati boljši kot vaši otroci razlaga, kako končati nenehne ponavljajoče se prepire in znova vzpostaviti mir.
Preberite še:
Tri napake staršev, ki jih naredijo, ko se otroci grdo obnašajo

Vnaprej določite, česa ni mogoče izpogajati

Katera je največja pomanjkljivost vsake mame in očeta? Da popusti vedno, ko ga solzne otroške oči prosijo za nekaj, kar se sliši povsem logično. Vendar ne smemo pozabiti, da “je vloga staršev, da včasih rečejo tudi ne,” pojasnjuje Combalbert.

“Ključnega pomena je, da določimo, česa ni mogoče izpogajati, pravil, ki jih ni mogoče razložiti, vendar jih nikoli ne smemo postavljati pod vprašaj.” Vsaka družina ima svoja pravila glede varnosti, spoštovanja drugih ali na primer obiska maše, ki jih morajo starši svojih otrokom jasno povedati in pojasniti.


DISRESPECTFUL TEENAGER

Preberite še:
6 stavkov, ki jih je dobro “imeti pri roki”, ko vzgajate najstnike

Vzemite si čas za razlago pravil

Ali to pomeni, da lahko spremenite neka pravila? Da, vendar “pogajanje ni popustljivost,” poudarja Combalbert. “Pogajajte se o izvedbi, vendar ne o vsebini. Na primer stavek “Počistiti moraš sobo” lahko postane “Počisti sobo, potem se boš šel lahko ven igrat”.

Pogajanje z otrokom ne pomeni, da lahko samovoljno spreminjate pravila ali prelagate odgovornost na nekoga drugega. Nasprotno, vzemite si čas za razlago pravil in določite, kakšna bo pri vsem tem otrokova odgovornost, kar pomeni, da lahko odgovorite na vprašanja, ki jih imajo otroci.

Ta produktivna izmenjava vam bo pomagala krepiti starševsko avtoriteto in vse vpletene ščitila pred tiranijo, izognili se boste tudi krizam. Gre za mirni sporazum, ki mu nobena sila (ne glede na to, kako simpatična je) ne more nasprotovati.

Avtorica prispevka je Élisabeth Caillemer.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.


WEB 3 GASPER ZEVNIK

Preberite še:
Nagrada ni največ. “Največ je, kot te otroci objamejo, jokajo, vidiš, da so srečni”


CHILD

Preberite še:
Na pomoč, ne morem obvladati svojega otroka!


TECHNOLOGY

Preberite še:
Kako hitro učiti otroke o uporabi pametne tehnologije?

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.