Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Gozd, ki ga je hudič odložil s svojega hrbta

HUDIČEV BORŠT

ANDREJ PRAZNIK | ALETEIA

Tina Martinec Selan - objavljeno 07/07/20

Predlog za pohodniški izlet: zavetišče v Hudičevem borštu

Če se na Gorenjskem, natančneje nad Preddvorom, ozremo proti hribom, bomo ob bolj pozornem opazovanju zagledali zanimivo zaplato gozda sredi svetlejše trave.

Bukov “pragozd”

Lisa ima nekako obliko narobe obrnjenega zaobljenega srčka, lahko pa jo lociramo malo bolj desno od vrha Storžiča oziroma tik pod Srednjim vrhom. Poleti je gozdna zaplata temno zelene barve, jeseni pa tudi oranžno-zlat odtenek. Gre za gozd, imenovan Hudičev boršt, ki je povezan z zanimivo legendo.


WALK IN NATURE

Preberite še:
Predlog za popoldanski izlet. Tudi za družine z malčki

Pravzaprav gre za osamelec bukovega gozda, v katerem že dolgo nihče ne gospodari, zato mu lahko rečemo kar pragozd, kar lahko preberemo tudi na tabli, ki stoji ob zavetišču v Hudičevem borštu. Bukve v gozdu so zelo zanimivih oblik, kar na obiskovalca v gozdu vpliva skrivnostno, pravljično. V njem je tudi izvir vode, v katerem se lahko odžejamo.

HUDIČEV BORŠT
ANDREJ PRAZNIK | DRUŽINA

Hudiču padel s hrbta

Legenda pravi, da sta se davno tega dva kmeta (po nekaterih izročilih sta bila brata) prepirala za gozd, in sicer se nista mogla zediniti, čigav je. Ko je nekoč enemu izmed njiju prekipelo, je vzkliknil: “Hudič naj ga vzame!” Pa se je res pojavil hudič, pobasal celoten gozd in si ga oprtal na hrbet ter odnesel stran.
Preberite še:
10 svetnikov se strinja, da je to najboljše orodje za premagovanje hudiča

Tako je taval celo noč po okoliških hribih. Nastala je nevihta in proti jutru je že šlo, ko je v cerkvici sv. Jakoba nad Preddvorom zazvonilo v zvoniku. Hudič se je prestrašil, v šoku mu je gozd padel s hrbta sredi travnatega pobočja in tam tudi ostal. Od takrat naprej se temu gozdu reče tudi Záplata, tako pa mu rečejo tudi prebivalci krajev v tem delu Gorenjske.

Kako do tja?

Záplata je lep predlog za pohodniški izlet. Glede na to, ali se ga lotimo družinsko in z majhnimi otroki ali smo izkušeni pohodniki z veliko kondicije za hojo, lahko pot načrtujemo na različne načine.

Če izberemo lažjo možnost, se na Hudičev boršt lahko odpravimo iz Mač. Do tja pridemo skozi Preddvor, v Mačah pa na označenem parkirišču parkiramo. Prvi del poti gre skozi gozd, v drugem delu pa pridemo na travnata pobočja, ki so čudovito razgledna in od koder vidimo tudi cilj – gozd. Po manj kot 2 urah zelo zmerne hoje pridemo do zavetišča, ki se nahaja na spodnjem delu gozda. V poletnem času je zavetišče odprto ob koncih tedna in prazniki, po dogovoru pa tudi zunaj teh dni.


MUSEUM BISTRA

Preberite še:
Pet idej za družinski izlet v okolici Ljubljane

Izkušeni pohodniki, ki bi radi daljši (celodnevni) izlet, pa obisk Hudičevega lahko združijo z obiskom katerega izmed okoliških vrhov, npr. Storžiča, lahko se povzpnejo do koče na Kališču (prav tako je izhodišče parkirišče v Mačah), lahko začnejo pohod v Potočah in nadaljujejo prek sv. Jakoba, čez Babo. Različne možnosti z opisi izletov do zavetišča v Hudičevem borštu si lahko ogledate na tej povezavi.
Preberite še:
Kako se lotiti odkrivanja Slovenije: od skritih biserov do družinskih enodnevnih izletov


MITJA LAVTAR

Preberite še:
To je mladenič z Gorenjskega, ki je obiskal vsa naselja v Sloveniji
Preberite še:
S kolesom je obiskala več kot 1000 slovenskih jezer, “spotoma” pa uresničila še svoje otroške sanje

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.