Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 15. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Mami, prosim, kupi mi psa!”

MOM,SON,DOG

Shutterstock

Lucija Čakš - objavljeno 09/07/20

Kaj vse morate pretehtati, preden se odločite za nakup psa

Ali tudi vaši otroci ves čas pritiskajo na vas, da bi jim kupili štirinožnega prijatelja? In gotovo tudi vi z užitkom pobožate pasjega mladička. Vendar vsaka takšna mala kepica zraste v odraslega psa, ki ima vsakodnevne potrebe po sprehodu in pozornosti.

Kaj morate vedeti, če se odločate za nakup psa

Dejstvo je, da je pes velika obveznost. Zato je odločitev zanj treba dobro pretehtati, sploh v družinah z majhnimi otroki. Boste starši utegnili ob vseh dolžnostih, ki jih imate, poskrbeti tudi za psa?


LOVE YOUR PET

Preberite še:
Imate hišnega ljubljenčka? Preberite, zakaj je to dobro.

Zato se za psa nikar ne odločajte le zaradi želje in pritiska otrok. Nazadnje je namreč tako, da večinoma zanj ne skrbijo otroci. Enako velja, če vam je le všeč ideja, da bi imeli pri hiši kosmatinca.

Vzrediteljica Tisa Novak, ki se z vzrejo pasme basenji ukvarja že 12 let, iz svojih izkušenj pove, da ljubezen do psov še ni zadosten razlog za nakup: “Če se za našo pasmo zanima družina z majhnimi otroki, jim vedno postavim vprašanje, ali so pripravljeni v družino sprejeti še enega ‘2-letnika’, ki to ne bo le eno leto ampak vsaj dve.”

Vsakomur, ki razmišlja o nakupu psa, svetuje, naj razmisli, koliko časa dnevno bo lahko posvetil izključno psu – za šolanje, sprehode, igro … “Še posebej prvih nekaj let, ko pes odrašča, je naš vložek v delo z njim največji in najbolj pomemben. Velikokrat se srečam z ljudmi, ki bi imeli psa, ker jih imajo tako radi, a po temeljitejšem pogovoru ugotovimo, da časa za dejansko ukvarjanje z njim v bistvu sploh nimajo,” razloži.


AGNES

Preberite še:
Svetniki in njihov neverjetni odnos do živali

BABY
Shutterstock-Elena Nasledova

Katero pasmo izbrati

Če pa se za psa vendarle odločimo, moramo upoštevati še nekaj vidikov. Prvi je pasma. “Nekdo, ki živi v manjšem stanovanju v bloku, si ne bo ravno izbral velike pasme, primerne za bivanje zunaj. Prav tako naj si zelo aktiven človek, ki veliko hodi, ne umislil pasme lene narave ali ki ji že anatomija telesa ne omogoča lahkotnega gibanja,” smernice za izbor pasme povzame Tisa Novak.

Poleg gibanja se zahtevnost pasme meri tudi po tem, kakšno nego potrebujejo (redno striženje, krtačenje, kopanje), ali pa je sploh ne potrebujejo.

Pri izbiri pasme se morate tudi pozanimati, kako se vede, kako inteligentna je, ali je nagnjena k boleznim, kako učljiva je, koliko dlake pušča (sploh če bo pes v hiši) in ne nazadnje, kolikšna je njena pričakovana življenjska doba.


WIEWIÓRKA

Preberite še:
Osupljiva “oprema” živali

Pes v družine z otroki

Pomembno je, koliko so stari vaši otroci, ko se odločite za psa. Gotovo se bodo najmlajši psa najlažje navadili, vendar skrb za majhne otroke zahteva največ časa in energije, prav tako skrb za majhnega psa, kar bo težko uskladiti.

Zagotovo je najlažje, če pes pride v družino kot mladiček in odrašča ob otrocih, ki so že prerasli stopnjo dojenčka ali malčka in se jim tudi da razložiti, kako naj se vedejo do hišnega ljubljenca.

Lahko si seveda vse skupaj nekoliko olajšate in k hiši pripeljete že odraslega psa, vendar imajo ti lahko vedenjske težave zaradi prejšnjih lastnikov, prav tako ne veste, kakšna je zgodovina njihovega odnosa z otroki.


BUNNY

Preberite še:
Kateri je najpogostejši “živalski” priimek?

DOG
Shutterstock | Irina Bg

V hiši ali zunaj?

Na odločitev za psa bistveno vpliva tudi to, ali bo živel z nami v hiši. Za to so primernejši manjši psi, ki čim manj puščajo dlako, lahko pa potrebujejo nekoliko več nege. Seveda pes v hiši pomeni več čiščenja – ne le odpadle dlake, temveč tudi morebitnih lužic, sploh na začetku, ko se še uči čistoče. Pa tudi večja verjetnost je, da bo kdaj kakšen predmet v hiši poslinjen ali pogrizen.

Zunaj hiše pa si lahko privoščimo večjega psa, vendar je dobro, da ima daljšo dlako, ki ga pozimi greje. A naj to ne pomeni, da se je treba z njim manj ukvarjati ali ga manj sprehajati, saj tekanje po ograjenem prostoru za psa ni sprehod. Predvsem pa moramo učinkovito poskrbeti, da ne uhaja.

Pes ima vendarle kosmata ušesa

Ne nazadnje pa se moramo ob odločitvi za psa tudi zavedati, da je to žival z lovskim nagonom in jo bo treba dresirati. Najbolje je, če si nekdo iz družine vzame čas in psa vodi v pasjo šolo, da se tudi sam nauči primernega dresiranja. Če to ni izvedljivo, pa je nujno, da ga sami že od malega dosledno učimo primernega vedenja in discipline. Ne pozabite: pes je najbolj vodljiv in sodeluje, če je dobro sprehojen. Predvsem pa vas bo pes ubogal, če ga boste odločno vodili in v njem vzbujali spoštovanje. In seveda tudi, če boste zanj dobro skrbeli.

To nas znova pripelje do sklepa, da bo pes potreboval naš čas, skrb, pozornost … in če nam v življenju primanjkuje tako časa kot energije, je bolje, da ga nimamo, kot da bi zanj slabo skrbeli.

Celoten prispevek je bil najprej objavljen Naši družini, prilogi tednika Družina.


rbt

Preberite še:
“Ne potrebujem dragih stvari, le občutek za lepo in obvezen nasmeh na obrazu”
Preberite še:
Največja poljska cerkev, ki je tudi ena od osmih največjih cerkva v Evropi


ALKOHOLIZM

Preberite še:
Ozdravljeni alkoholiki svetujejo, kako se zoperstaviti alkoholu


SAINT ROCHE

Preberite še:
5 svetnikov, ki so prejeli čudežno pomoč od živali

Tags:
družinaotrociživali
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.