Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ozdravljeni alkoholiki svetujejo, kako se zoperstaviti alkoholu

ALKOHOLIZM

Africa Studio | Shutterstock

Bénédicte de Saint-Germain - objavljeno 09/07/20

Gospodarska kriza poglablja stres in hitro se pojavi skušnjava, da bi tesnobo lajšali s prekomernim pitjem. Nekaj pričevanj in osem nasvetov, ki vam lahko pomagajo, da se skušnjavi uprete

Olivier je poročen oče. Pri 28 letih je postal odvisen od alkohola: “Domov sem prihajal mrtvo pijan. Potem sem se zdravil in deset let nisem spil kapljice alkohola. Čutil sem, da sem ozdravljen. Spet sem začel po malem piti in po treh mesecih sem bil znova ruševina. Danes sem abstinent. Alkoholizem je kronična bolezen, ki ima zelo različne vzroke in oblike.”

A zakaj tako hitro privlači? Psihoterapevt Gérard Ostermann pojasnjuje, da gre pri pitju v prvi vrste za iskanje olajšanja. Možgani to prepoznajo kot nekaj pozitivnega in vzpostavi se sistem nagrajevanja. Oseba, ki pije, se najprej psihološko ujame v zanko, tej pa sledi še telo. Dvojni zapor, bi lahko rekli. Kako se torej upreti skušnjavi?


ALEKS PALJK

Preberite še:
Aleks se je rešil odvisnosti od alkohola: “Zdaj živim, prej sem životaril”

Imeti budno oko

“Vsi ljudje ne postanejo odvisni od alkohola. Eno je predispozicija za odvisnost, drugo je dejanska zloraba alkohola. Med obema je tanka linija in zlahka preidemo z ene v drugo,” opozarja Ostermann. Duhovnik Marc Soyer pomaga odvisnikom od alkohola. “Spremljal sem že veliko sobratov in drugih duhovnikov, pa tudi laikov, ki so se spopadali z alkoholizmom. Poznam nevarnosti alkohola. Pot v odvisnost je toliko lažja, ko vam ob vsakem obisku ponudijo aperitiv. Moramo se boriti proti tej nadlogi, ki se tako zlahka prikrade v naše družine.”

Nicolas že 21 let ne pije alkohola. Je poročen in oče treh otrok. Spominja se: “Bil sem radožive sorte, rad sem se zabaval in pri 35 letih sem se znašel v stanju, ko sem zjutraj moral nekaj popiti, da sem se nehal tresti. Kot mnogi sem tudi jaz šel skozi mučna obdobja ljubezenskih neuspehov in s pomočjo alkohola sem se prestavil v neko drugo stanje in imel občutek, da sem porazil tegobe. Zelo je težko,” pravi, “biti dovolj pozoren, da ne padeš v odvisnost. Kadar redno in pogosto uživamo alkohol, moramo biti posebno budni na to, kje so naše meje.”


ALCOHOL

Preberite še:
Kaj se zgodi z mladostniki, ko uživajo alkohol?

PIWO
Giovanna Gomes/Unsplash | CC0

Sprejeti svoja čustva

“Alkohol je bolezen čustev”, pravi Marc. “Ko zanikamo svoje strahove, tesnobo, jezo … se pojavi določeno pomanjkanje in praznina, ki jo skušamo zapolniti s proizvodom, ki bo ta čustva za določen čas preprečil. “Zato je tako pomembno, da čustev na zadržujemo v sebi. Dober način, kako urejamo svoja čustva je ta, da se o njih pogovorimo s prijateljem ali bližnjo osebo.”

Ne biti sami

Oče Marc predlaga, da “si poiščete enega ali dva resnična prijatelja, ki nista nujno iz kroga najbližjih oseb, a ki bosta znala prisluhniti strahovom, dvomom in razumeta potrebo po pitju.” Lahko začnemo s tem, da spregovorimo s svojim osebnim zdravnikom. Veliko društev deluje na principu izmenjave izkušenj in doživetij: Anonimni alkoholiki, lokalni klubi in društva zdravljenih alkoholikov, društvo Žarek upanja, Al-Anon ipd. Toliko ponujenih rok, ki se jih moramo oprijeti v trenutkih šibkosti, še preden nas pogoltne odvisnost. Olivier pojasnjuje: “Kadar smo v dvomih ali nas srbi grlo, ne smemo ostati sami. Dobro je, če lahko koga pokličemo in mu pojasnimo, kaj se z nami dogaja.”


ALKOHOLIZM

Preberite še:
Zanke odvisnosti. Se jih lahko rešimo brez pomoči drugih?

Pogledati resnici v obraz

Morda smo v obdobju karantene pili še več. Bistveno je, da to ne postane navada. Pri tem si lahko pomagamo z nekaj opornimi točkami. Olivier se spominja, kako odvisnik večino časa preživi v laži do sebe in do drugih. Samo resnica nam lahko pomaga do abstinence. Za to pa nujno potrebujemo pomoč.

Zaposlitev

“Brezdelje je najboljša pot, da zapademo v skušnjavo. Človek v takšnih primerih potrebuje dobro organiziranost, jasne cilje, disciplino in strogost, da se bo lahko uprl skušnjavam. Lahko beremo, pogledamo film, telefoniramo prijateljem, doma kaj popravimo ali sestavimo, pojemo, plešemo ipd. Vse to nam misli odvrača od pijače,” dodaja Nicolas.

Smo se po napornem delavniku navadili popiti kozarec ali dva? Zakaj ne bi tega zamenjali za sprehod ali preizkusili okusne brezalkoholne koktejle in jih ponudili še prijateljem?


BORIS KRETIC

Preberite še:
Duhovnik, ki se je izkopal iz brezna alkohola

Življenje razdeliti na 24-urne delčke

Patricia je že 25 let ozdravljena alkoholičarka in še vedno upošteva nasvet anonimnih alkoholikov, naj svoje življenje razdelimo na 24-urne delčke. “Zdržati 24 ur je veliko lažje kot zdržati vse življenje.” Potem ko se je spreobrnila v katolištvo, je spoznala, da to velja tudi na duhovnem področju: “Bogu se izročam za danes, pri čemer mi je v oporo bogoslužje in Božja beseda, ki je prav tako sestavljena iz vsakodnevnih krajših odlomkov.”

Za pomoč prositi nebesa

“Ne smemo omahovati, ampak iti naravnost pred Jezusa v tabernaklju in mu povedati, kako slabo se počutimo, kako imamo vsega dovolj, ga prositi za nasvet in pot …” pravi Nicolas. “Jezus me posluša tudi, ko ne govorim najbolj povezano; je z mano v vseh preizkušnjah. Pomaga mi najti osebno pot ozdravljenja, na katero mi postavlja ljudi, ki mi pomagajo, da danes hodim zravnano. Tu je še moj najboljši prijatelj, ki se mu vselej priporočam, moj angel varuh.” Vedno se lahko obrnemo na Svetega Duha in občestvo svetnikov ter seveda Marijo, našo in Božjo mater, da nam pokažejo pravo pot.


MAN,HOME,DRINKING,ALCOHOL

Preberite še:
Otrok alkoholika: Če bi samo priznala, prevzela odgovornost, bi ji lahko odpustila

ADDICTION
Axel Bueckert - Shutterstock

Molitev

V eni od skupnosti redno molijo to molitev:

Gospod Jezus, ti si dobri pastir. Ti iščeš izgubljeno ovco. Prišel si klicat bolne in grešnike. Mi, odvisniki od alkohola in drugih drog, in naše družine, vsi kličemo k tebi! Vse nas kličeš k spreobrnjenju, naj danes izpolnjujemo tvojo voljo. Pomagaj nam zaživeti v svobodi, osvobojeno vsake odvisnosti. Naj z našo abstinenco, nasmehom in srečnim življenjem v službi vseh naših bratov in sester pričujemo o tvoji ljubezni.Devica Marija, Odrešenikova mati, sveti Janez Krstnik, prosita za nas. Hvala ti Gospod, da slišiš naše molitve.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


GRZEGORZ KŁECZEK

Preberite še:
K spovedi po 20 letih: “Živel sem v peklu, iz katerega me je potegnil Bog”


WCZEŚNIAK

Preberite še:
Deček, rojen v 23. tednu nosečnosti, kljubuje vsem napovedim


TEENAGER

Preberite še:
Postanite boljši pogajalec od svojega otroka

Tags:
zasvojenost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.