Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Pričakujete preveč od svojih bližnjih in se nikoli ne uresniči?

ROZMOWA

Look Studio | Shutterstock

Mikołaj Foks - objavljeno 13/07/20

Najboljši način, da bodo vaši bližnji storili točno tisto, kar že dlje časa pričakujete. In to brez manipulacije

Mogoče želite od očeta slišati, da vas ima rad. Ali morda videti, da vam mati prepusti kakšno pomembno nalogo, saj jo boste vi najbolje opravili. Ali pa čakate, da bo partner z vami preživel vikend v dvoje. Čakanje, da ljubljeni odgovorijo na naše pomembne potrebne je ena najtežjih stvari v življenju!


ASERTYWNOŚĆ

Preberite še:
Zakaj se bojimo reči ne?

Potrebe

Mnogi sinovi bi radi slišali od očeta, da so ljubljeni in da je oče nanje ponosen. Mnoge hčere bi od matere želele slišati, da jim gre dobro v življenju in da so sprejete takšne, kot so. Različne nezadovoljene potrebe (pogosto v zvezi z izražanjem ljubezni) so značilne tudi za mnogo zakonskih zvez.

Zavedanje

Ali se zavedate potreb, za katere pričakujete, da jih bo ljubljena oseba zadovoljila? Morda želite, da vam bližnji končno začne pomagati, a odkrijete, da se za tem skriva potreba po občutku varnosti. Ali se morda veselite rojstnega dne, na katerega ne bo pozabil, a odkrijete, da se za tem skriva potreba po občutku, da ste ljubljeni. Dobro je vedeti, na kaj čakamo, čeprav nas večina tega nikoli ne bo dočakala. A tako vseeno čakamo, čeprav nam to nič ne daje.


ANA PAVEC

Preberite še:
Ženske si znamo stvari zelo zakomplicirati

Priložnost

Veliko je mogoče storiti, če slišimo besede ali vidimo dokaze ljubezni, spoštovanja ali sprejemanja. Ena izmed strategij za doseganje naštetega je zagotavljanje priložnosti. Na primer organizirate srečanje po dolgem času, navsezadnje bo nekdo razumel, zakaj to počnete. Ta strategija včasih deluje. A le včasih, za zavestne in razmišljujoče ljudi. Kaj pa ostali?

Začetek

Na nekatere ljudi vplivajo začetki. Gre za to, da si v mislih posadimo misel, ki se bo kot seme sčasoma spremenila v drevo in obrodila sadove. Če pravite, da imajo sosedje lepo navado, da praznujejo obletnico poroke, potem je možno, da boste tudi sami začeli početi enako. Dejanje boste ocenili kot svoje in ga sčasoma uresničili. To je možno pri ljudeh, ki se nagibajo k takšnim idejam. A obstaja tudi boljši način!


JANA STRNIŠA

Preberite še:
“Konflikt nastane, ker se ‘imamo dost’ in tega ne znamo pravočasno ali na miren način sporočiti”

Naročilo

Če nekaj potrebujete, je morda vredno za to tudi prositi. Preprosto povejte, kaj je za vas pomembno in zakaj. Sproščeno svojim bližnjim (očetu, mami, otroku, ženi, možu) povejte, kaj potrebujete. Naredite ta korak, čeprav vas spremljajo strah, zadrega ali sram.

Bojazen

Da, težko je. Obstaja tudi bojazen, da bo druga oseba storila za nas nekaj ne po svoji volji, ampak pod našim vplivom. Seveda bi bilo bolje, da to ugotovi sama. Bilo bi bolje, a realizirano “težko” premaga vedno pričakovano “boljše”. Še toliko bolj, ker se “boljše” iz več razlogov morda nikoli ne bo zgodilo.
Preberite še:
3 stvari, ki jih potrebujete za dober pogovor

Razlogi

Namesto: kako je lahko tako nesposoben? Ali pa: kdaj bo končno razumela? Se je vredno vprašati: zakaj? Najpogostejša odgovora sta dva. Prvi je ta, da druga oseba preprosto nima stika z našimi potrebami in deloval ne bo noben drug način kot neposredna komunikacija. Drugi je, da čeprav ve, kaj mora storiti, preprosto nima čustvenih sredstev, da bi znal ukrepati.

Moč

Res je, da ima lahko odrasla oseba, včasih starejša od vas, manj čustvenih sredstev kot vi, da bi vam lahko povedala ali naredila nekaj, na kar ste čakali leta. Misli o moči karakterja drugih so pogosto le vir naše domišljije. Zato je najboljši način, da vaši ljubljeni počnejo točno tisto, kar želite tako, da jim neposredno poveste točno tisto, kar želite od njih.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto


DOMYŚLANIE SIĘ W RELACJI

Preberite še:
Kako živeti z nekom, ki vedno misli, da ima prav?


WORK

Preberite še:
“Na nekoga, ki veliko dela, gledamo z občudovanjem: Kako je priden. Kako se žrtvuje.” Toda …


depressed

Preberite še:
Ljubiti se je možno naučiti: 9 korakov, ki vodijo do polne ljubezni

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.