Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako osebi na primeren način povedati, da nas njena dejanja motijo

DESPERATE WOMAN MESSY LIVING ROOM

Prostock-studio | Shutterstock

Urška Kolenc - objavljeno 15/07/20

Težko je spreminjati na silo

Življenje z drugimi je večkrat zapleteno. Naj bo to partner, otroci, starši, prijatelji, slej ko prej pridejo na plano lastnosti osebe in njena dejanja, ki nas začnejo motiti. To privede tudi do tega, da vedno redkeje opazimo vse pozitivne lastnosti, ki jih nekdo ima.

Drugih ljudi ne moremo spremeniti na silo, lahko pa jih počasi vodimo do tega, da se spremenijo. Najboljši način je, da jih imamo radi, a se samo s tem ne bomo znebili njihovih grdih razvad in z njimi ne bomo mogli živeti v miru.


CZUŁE ROZMOWY

Preberite še:
Želite nekaj hitrih napotkov, kako v enem tednu izboljšati zakon?

Gary Chapman, avtor knjige 5 jezikov ljubezni, predlaga naslednji način, s katerim najprej naredimo nekaj za dobro druge osebe, temu pa sledi prošnja, s katero lahko izboljšamo skupno sobivanje.

Postopni koraki

Najprej razmislite in napišite seznam stvari, ki vas pri drugi osebi motijo in za katere bi si želeli, da jih spremeni. Recimo puščanje nogavic vsepovsod, glasno zapiranje vrat, odlaganje stvari na nepravo mesto in podobno.

Vaša naloga je, da se v naslednjih treh tednih nad njenimi napakami ne jezite in ji ne omenjate ničesar. Namesto tega opazujte pozitivne lastnosti osebe in si ob tem postavite cilj, da ji boste vsak dan povedali nekaj spodbudnega. Tisti, ki so mu besede namenjene, bo ob tem začutil ljubezen in hvaležnost.


NURSE,COMFORT,ELDERLY

Preberite še:
Kako prenašati napake drugih

Po treh tednih osebo lahko prosite za eno stvar. Izberite točko s seznama in ji recite: “Imam prošnjo. Lahko prosim naslednjič bolj tiho zapreš vrata za seboj? Vedno, ko to storiš zjutraj, se zbudim.” Recite tudi: “Če te moti kaj od tega, kar počnem jaz in bi rad/a, da to spremenim, mi prosim povej.” Če bo oseba kaj predlagala, se potrudite po najboljših močeh, da odpravite svojo razvado.

Po prvem pogovoru osebi še nekaj tednov vsaj trikrat na teden govorite potrditvene besede. Vsak drugi teden pa ji sporočite eno od svojih želja, vse dokler ne pridete do konca seznama. Vsakič osebo povprašajte tudi glede njenih želja, ki jih ima v zvezi z vami.

Če bo oseba občutila ljubezen, je večja verjetnost, da bo spremenila tudi moteče stvari. Avtor ob tem opozarja, da predlagana strategija ni manipulacija, pri kateri nekoga ustrahujemo in mu grozimo, zato da bi ga prisilili, naj naredi nekaj proti svoji volji.


TALK

Preberite še:
Najpogostejša dilema staršev med poletnimi počitnicami


Matteo farina

Preberite še:
Prav poseben 18-letnik: rak, ljubezen in posebna Božja misija


FOOD

Preberite še:
Plesniva hrana: je še primerna za uživanje ali naj jo v celoti zavržemo?

Tags:
odnosiosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.