Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Če vam v vročih dneh ni preveč do telovadbe, obstaja nekaj rešitev

BIEGANIE

Jenny Hill/Unsplash | CC0

Calah Alexander - objavljeno 20/07/20

Ko se temperature dvignejo, lahko redna telesna aktivnost postane velik izziv 

Mnogi telesno vadbo dojemajo kot opravilo – včasih celo zoprno. To počnemo, ker vemo, da je zdravje pomembno. Gibanje pa je tudi ena od stvari, za katero smo bili ustvarjeni. Ko se premikamo, ne skrbimo le za svoje zdravje, ampak tudi slavimo Boga s tem, da uporabljamo svoje telo po Njegovem namenu.

Bog je ob tem v nas vgradil poseben sistem nagrajevanja, ki nas motivira za gibanje. Ko telovadimo, skrbimo za srce, pljuča, mišice in kosti. Ustvarjamo tudi nove nevronske poti in obnavljamo možganske celice. Naša nagrada za vse napore sta hormona sreče serotonin in dopamin, ki kljubujeta vsakemu antidepresivu. Preprosto povedano, vadba nas dela zdrave in srečne.


WOMAN RESTING FROM RUNNING

Preberite še:
Resnica o tem, zakaj nimate dovolj energije za telovadbo

Vsakodnevna vadba je v vročih poletnih dneh bistveno bolj zahtevna. Vročina lahko povzroči dehidracijo, vročinski udar in v skrajnih primerih celo ogrozi naše življenje. Obstaja nekaj načinov, kako nadgraditi vadbeno rutino, tudi ko se temperature povzpnejo.

Vstanite dovolj zgodaj ali se gibajte pozno zvečer

Preprost trik za premagovanje poletne vročine je gibanje ob sončnem vzhodu ali zahodu. Preden vzide sonce, so temperature najnižje, a je vlaga pogosto najvišja. Zato je vadba ob sončnem zahodu še ena dobra možnost. Ko sonce zahaja, vlaga običajno izginja in gibanje na prostem je varnejše in prijetnejše. Ne glede na to, kateri čas v dnevu boste izbrali, dodaten bonus bo uživanje v dveh najlepših delih dneva.


ALONE

Preberite še:
Na sprehod se gre kvečjemu s psom. Toda sam?!

GIRL, HAPPY, BIKE
Evgeny Bakharev | Shutterstock

Pomagajte si z vodeno vadbo

Prilagajanje urnika poletni vročini je najpreprostejša rešitev za vadbo na prostem, vendar ni vedno najlažje – še posebej za starše majhnih otrok. Če vaši malčki vstajajo zgodaj ali zvečer pozno zaspijo, boste najverjetneje težko našli čas za kolesarjenje, tek ali sprehod v naravi. Zato je na voljo več brezplačnih programov za vodeno vadbo, s pomočjo katerih lahko vadite ob katerikoli uri in z malčkom ob sebi.

Delajte tako, kot so to počeli v preteklosti

Če oklevate med telesno aktivnostjo ali pospravljanjem stanovanja, ubijte dve muhi na en mah. Vzemite vedro in krpo ter po kolenih pomijte tla. Presenečeni boste nad tem, kako utrujeni boste po izvajanju tega “staromodnega” načina pospravljanja.


CLEANING

Preberite še:
Kako se lotiti pospravljanja doma in pri tem ohraniti mirne živce

Če imate klimatsko napravo, prilagajajte temperaturo v prostoru

Ozaveščenost o našem telesu je pomemben del ohranjanja zdravja. Drastične spremembe temperature, kakršne doživljamo, ko stopimo iz ohlajenega prostora na sonce, močno vplivajo na naš imunski sistem. Naša telesa ne morejo slediti hitrim in ekstremnim temperaturnim spremembam – imunski sistem se zruši, metabolizem upočasni, poruši se celo kemično ravnovesje v naših možganih.

Omogočanje telesu, da se prilagodi spreminjanju letnih časov, je bistveni del ohranjanja dobrega zdravja vse leto. Preživite čim več časa zunaj in se zavarujte pred močnim soncem. Morda boste po nekaj tednih celo ugotovili, da so vam visoke temperature všeč.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.


EXERCISING

Preberite še:
Telovadite skupaj z dojenčkom. Tu so štiri vaje


MODLITWA

Preberite še:
“Sprehod in rožni venec, oboje se da lepo združiti”


FAMILY,ROAD TRIP

Preberite še:
3 stvari, ki vam bodo zagotovile uspešne družinske počitnice

Tags:
poletje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.