Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Če starši v življenju ne komplicirajo preveč, potem tega ne počnejo niti otroci”

web 3 andrej praznik

OSEBNI ARHIV

Andrej Praznik z otroci, ki so zdaj že nekoliko večji, na enem svojih pohodov

Lojze Grčman - objavljeno 25/07/20

Kako na izlete in pohode "izbezati" otroke?

Andrej Praznik za razvedrilne strani tednika Družina že 18 let pripravlja izletniške reportaže. Če k temu prištejemo še članke v prilogi Naša družina, je skupno prehodil in opisal že okrog 500 izletov. V teh letih se je v njem utrdilo spoznanje, da je Slovenija pravzaprav zelo velika.

“Čim več izletov je za mano, tem bolj ugotavljam, kako slabo poznam deželo, v kateri živim že od rojstva,” je pred leti zapisal v uvodu svoje druge knjige Planinski izleti za štiri letne čase in enako trdi še danes.




Preberite še:
Kako se lotiti odkrivanja Slovenije: od skritih biserov do družinskih enodnevnih izletov

V dneh, ko se več kot po navadi gibamo v domačem okolju in odkrivamo lepote Slovenije, smo z Andrejem, ki ureja tudi ugankarsko revijo Radovednež, pokramljali o tem, kako na pohodniški izlet spraviti otroke. “Brez kompliciranja. Če starši ne komplicirajo, tudi otroci ne bodo,” zveni ena od misli očeta štirih najstniških otrok.

8 predlogov Andreja Praznika za družinske izlete:

1. Kako za hojo navdušiti otroke?

“Z načinom življenja. Z ženo nisva nikoli šla s polletnim otrokom na drugo celino ali z enoletnikom v nahrbtniku smučat, sva bila pa že od malega z njimi v gibanju. Če otrok ne razvajamo, je velika verjetnost, da tudi na izletih z njimi ne bomo imeli večjih težav. Z ženo nikoli nisva pustila otrokom, da bi odklonili hrano, ki je bila za kosilo, in bi namesto nje dobili kaj drugega. Nisva jih obsipavala s sladkarijami, kar pa ne pomeni, da jih niso nič dobili, in nisva jim pustila, da bi ves dan viseli za računalnikom.”

“Hkrati imamo srečo, da živimo v hiši in so lahko otroci med počitnicami zunaj od jutra do večera. Tako že od malega plezajo po drevju, tečejo in se podijo za žogo. Nekaj ljubezni do gibanja pa je verjetno tudi v genih, saj oba z ženo rada hodiva.”

2.Nekateri starši otroke za fizično dejavnost nagrajujejo. Ste jih tudi vi?

“Nekateri starši dajo otrokom vsake pol ure bonbon, da jih spravijo naprej. Drugi jih zamotijo s pripovedovanjem pravljic, midva pa nisva počela nič od tega. Sva jim pa poskušala zbuditi zanimanje za tisto, kar vidimo ob poti: za živali, rastline, za nenavadno oblikovane kamne in drevesna debla. Poveva jim kakšno zgodovinsko ali krajevno zanimivost, ki jo poznava. Seveda si tudi mi na vrhu privoščimo sladkarijo in poskrbimo, da nismo lačni, saj s praznim trebuhom še odrasel težko hodi.”




Preberite še:
Ideja za pohodniški izlet v osrčje Kamniško-Savinjskih Alp

“Tudi najini otroci včasih potarnajo, da jih bolijo noge, in vprašajo, koliko je še do vrha. To je normalno. Kot je normalno, da starši ne izbiramo ciljev, ki presegajo otrokove sposobnosti. Nima smisla, da jih silimo na Stol, če še na Šmarno goro ne pridejo brez težav. Po drugi strani pa včasih otrokom postavljamo premalo zahtevne cilje in jih preveč zavijamo v vato. Marsikam je mogoče iti tudi z majhnimi otroki. Še danes se spomnim, kako sem najstarejšega pri kakšnih osmih mesecih na rokah nosil po Menini planini.”


WALK IN NATURE

Preberite še:
Predlog za popoldanski izlet. Tudi za družine z malčki

3. Kje najbolj uživate?

“Osebno najbolj uživam na krajih, kjer ni preveč ljudi. Velikokrat se lahko gneči izognemo že tako, da se za nekaj korakov odmaknemo od najbolj obljudenih poti. Na poti iz Kobarida do slapa Kozjak je denimo v lepem vremenu vedno ogromno ljudi. A če z nje zavijemo na pot ob Soči proti Bovcu, lahko že po nekaj minutah okusimo mir.”


FAMILY,HIKING,MOUNTAINS

Preberite še:
Kaj naučite svoje otroke s pohodništvom?

4. Kakšni turisti smo Slovenci?

“Težko je delati posplošene zaključke, saj smo ljudje zelo različni. Včasih je treba za uvid v slovenske navade iti tudi kam drugam. Zadnja leta počitnikujemo v Dalmaciji. Vsako leto si s starejšima fantoma eno jutro rezerviramo za vzpon na najvišji vrh otoka. Čeprav so na otoku dopustniki z vseh koncev in krajev, na poti proti vrhu in na njem srečujemo večinoma samo Slovence. Nekateri pritečejo, drugi se pripeljejo s kolesom. Očitno imamo Slovenci res radi gibanje.”


FAMILY KIDS

Preberite še:
Izgubila sta sedem otrok. Zdaj jih imata devet – dva na zemlji, ostale pa v nebesih




Preberite še:
Kaj narediti z vsemi risbami, če vaš otrok rad riše


ANA MALAVAŠIČ

Preberite še:
“Tudi prva človeka sta bila gola, zakaj bi se torej sramovali svojih teles?”

Tags:
družinapočitnicerekreacija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.