Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Kako se zbližati z možem v času nosečnosti

PREGNANCY

Prostock-studio | Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 29/07/20

Teh devet mesecev je za zakonca obdobje vzponov in tudi padcev, predvsem pa je priložnost, da se ljubita še bolj

Nosečnost je posebno in vznemirljivo obdobje, ki prinaša tudi veliko izzivov, tako fizičnih kot čustvenih. Ko ste tako ujeti med fizičnim nelagodjem in pripravami na prihod novega družinskega člana, se zdi, da je vajin zakon postal kar nekoliko prozoren.

Toda z nekaj truda je nosečnost lahko čas, ki vas bo zbližal z vašim možem bolj kot kdaj koli prej.


WCZEŚNIAK

Preberite še:
Deček, rojen v 23. tednu nosečnosti, kljubuje vsem napovedim

Preverite, kako se lahko v teh devetih mesecih še bolj zaljubite v svojega moža in zakon postavite na prvo mesto.

Delita drug z drugim, kaj sta se naučila in kako se počutita

O tem, da je komunikacija bistvena za dober in trden zakon, lahko slišimo že praktično na vsakem koraku. In tudi v obdobju nosečnosti ne sme biti nič drugače. Postati oče in postati mama je življenjska izkušnja, ki vaju bo za vedno spremenila, zato je pomembno, da si zaupata vse, kar vaju v povezavi s tem skrbi.

Zelo pogosto se zgodi, da so številne odločitve v obdobju nosečnosti zgolj na strani bodoče mamice. Očetje so zato pogosto kar malo odrinjeni ali pa si niti sami ne želijo biti vpleteni in vse prepustijo ženi. Zato je pomembno, da skušate svojega moža kar najbolj vključiti v odločevanje in načrtovanje, da bosta že od samega začetka ena ekipa.

Pripovedujte mu o knjigah, ki jih berete, pogovarjajte se o porodu, skupaj izbirajte ime. In ne pozabite. Tako, kot je pomemben (po)govor, je pomembno tudi poslušanje. Delita svoja občutja drug z drugim, tako negativna kot pozitivna.

Še en razlog, zakaj je komunikacija tako pomembna, je tudi ta, da vas mož ne more razumeti in vam posledično ne more pomagati, če mu ne poveste, kaj prestajate. V času nosečnosti bo njegova pomoč prišla še kako prav, le prositi morate zanjo. Jasno mu povejte, kako naj pomaga. To bo dobro tako za vas kot zanj, saj večina moških želi le, da bi lahko pomagali ljubljeni osebi.


PREGNANCY

Preberite še:
Vprašanja, na katera si morate odgovoriti še v času nosečnosti

Bodite pozorni na neizrečena pričakovanja

Neizrečena pričakovanja so lahko zelo pogosta ovira za bodočo mamo in očeta, saj imata oba določene ideje in domneve, ki temeljijo na tem, kako so ravnali vaši starši. Morda bosta imela različna pričakovanja o tem, kdaj povedati sorodnikom za nosečnost, kdo bo krstni boter itd.

Ta neizrečena pričakovanja pa prinašajo le razočaranje enega ali drugega zakonca, zato se jim je dobro izogniti. Kako? O vseh vaših pričakovanjih glede nosečnosti se pogovarjajta in, kar je najbolj pomembno, iščita kompromise, kjer je to potrebno.

Vzemita si čas za to, da se povežeta in se zabavata

Seveda se v času nosečnosti vse vrti okoli priprav na otroka. Zato je še toliko bolj pomembno, da se vsake toliko odklopita od vsega tega in se osredotočita na vaju. Vzemita si čas za skupne trenutke, preden bo v vajino življenje prišlo malo bitje, ki bo potrebovalo vso vajino pozornost.

Zavedajta se, da so vsi izzivi nosečnosti priložnost, da se povežeta tudi na globljem nivoju. Povejte možu, koliko vam pomeni njegova pomoč. To bo okrepilo vajin odnos, ko bo čas za to, pa se bosta pripravljena soočiti s prav posebnimi izzivi, ki jih prinaša starševstvo. Skupaj.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


FRIENDS PREGNANT

Preberite še:
5 neprijetnih situacij, ki jih lahko doživite v nosečnosti – in kako se z njimi spoprijeti


PREGNANCY

Preberite še:
Kako vzdrževati iskreno hvaležnost v času težavne nosečnosti


EXERCISING

Preberite še:
Telovadite skupaj z dojenčkom. Tu so štiri vaje

Tags:
nosečnost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.