Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Tudi vi verjamete v teh 5 mitov o prepiru?

WEB-FIGHT-WIFE-HUSBAND-GENRE-shutterstock_328634369-Enzart-AI

Shutterstock / Enzart

Barbara Oprčkal - objavljeno 31/07/20

Tudi vi menite, da je prepir nekaj, kar ne vodi nikamor?

Način spopadanja s konflikti je pri vsakem posamezniku lahko drugačen. Tako tudi zakonca v zakon prineseta določeno prtljago, ki vključuje tudi izkušnje o ravnanju s konflikti. Na te izkušnje vpliva otroštvo, mladost in tudi prejšnje zveze.

Tako nekateri prepir doživljajo predvsem kot situacijo, v kateri se stvari razčistijo in poravnajo, za druge pa je ta situacija lahko zelo težka ali celo žaljiva. Ob tem avtorja Joachim EnglinFranz Thurmaier v knjigi Kako govoriš z menoj izpostavljata, da tisti, ki se raje izogne prepiru, ne razmišlja vedno znova, zakaj to dela, “temveč ravna tako, ker je tako usmerjen”.


PRZEPRASZAM

Preberite še:
Molitev, ki bo ublažila še tako hud prepir z možem oz. ženo

Konstruktivni prepir vs. pometanje pod preprogo

Model, ki ga uporablja tisti, ki se konfliktu izogiba, vključuje naslednjih pet mitov oziroma zmot glede tega, kaj prepir v resnici je:

  1. Prepir pomeni biti jezen.
  2. Prepir ločuje.
  3. Če se imata dva rada, se ne prepirata.
  4. Prepir ne vodi nikamor.
  5. Pametnejši odneha.

To so zmote, ki smo se jih naučili. Takšno izhodišče namreč po mnenju avtorjev ne dopušča, da bi upoštevali partnerjev konkretni položaj in njegovo konkretno ravnanje.

Dejstvo je, da se moramo naučiti konstruktivnega prepiranja. Kdor tega ne pozna, bo zadeve le pometel pod preprogo in se vedno na široko ognil vsaki sporni temi, ali pa bo ostal pasiven in bo pripravil partnerja do tega, da bo spor pustil kolikor se da dolgo pri miru. A nič od tega za odnos kot tak ni zdravo.

Kako do konstruktivnega prepira, pa si lahko preberete v spodnjem prispevku.


COUPLE

Preberite še:
Kako se dobro prepirati? Obstajajo priporočila

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.