Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 13. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Pismo, ki bi ga morala prebrati vsaka ženska, ki je izgubila svojega moža

LETTER

Shutterstock | Antonio Guillem

Cecilia Zinicola - objavljeno 01/08/20

Tisto, kar je v življenju zares pomembno, je močnejše od smrti

Mame, očeta, bratov, sester in drugih sorodnikov ne moremo izbirati. Lahko pa izberemo osebo, s katero želimo preživeti svoje nadaljnje življenje. Zato je zakon nekaj res posebnega. Ko te osebe ni več, nastane velika praznina, saj imamo poleg vsega še občutek, da smo izgubili nekaj, kar smo gradili v dvoje.

Morda ste si že ogledali film

, v katerem Holly zaradi bolezni izgubi moža Gerryja. Toda Holly ne ve, da ji je mož pred smrtjo napisal kar nekaj pisem, ki jih začne prejemati po njegovi smrti.


MATEJA KOLIČ

Preberite še:
“Moževa smrt mi je približala večnost”

Ker jo je iskreno ljubil, je Gerry želel z zadnjim pismom svoji ženi sporočiti nekaj, kar bi morala o ljubezni vedeti vsaka ženska, ki izgubi moža.

“Kako si me ganila, kako si me spremenila. Iz mene si naredila moškega, tako da si me ljubila, in za to sem ti večno hvaležen, dobesedno.”

Nemški filozof Josef Pieper je dejal, da ljubiti pomeni “potrditi, da drugi obstaja”. Ko nekdo resnično ljubi, drugemu pomaga, da postane najboljša različica sebe in da razvija vse tiste talente, ki jih je Bog posadil v njegovo srce.

Ljubiti je milost, ki jo prejmemo, da lahko drugi prek nas pride bližje nebesom, dobremu, ki je večno. Zato bodimo hvaležni za priložnost ljubiti.

“Obljubi mi, da boš takrat, ko boš žalostna, negotova in boš povsem izgubila vero, nase pogledala z mojimi očmi.”

Ob izgubi ljubljene osebe lahko občutimo veliko praznino, žalost in tesnobo, a če se spominjamo ljubezni, ki smo jo živeli, bomo v tem lahko našli pomen, ki ga bomo za vedno ohranili v našem srcu. Sprejeti moramo in se naučiti živeti z odsotnostjo, kakršna je, ne da bi jo poizkušali zapolniti z drugimi stvarmi.

Ko pomislite na moža, ki je odšel, se spomnite, da vas je imel rad in če bi vas zdaj videl, ne bi želel, da bi njegov odhod pomenil konec vašega življenja. Žalost ne more postati trajno stanje, saj boste morali, če pogledate z njegovimi očmi, najti boljši način, da počastite spomin nanj.


IDA KEELING

Preberite še:
Da bi se spopadla s smrtjo svojih sinov, je začela teči. Danes jih šteje 105 in to še vedno počne!

“Hvala za to čast, da si bila moja žena. Sem človek brez obžalovanj. Kakšno srečo sem imel. Ti si bila moje celo življenje, jaz pa sem bil le poglavje v tvojem. Še veliko jih bo. Obljubim.”

Čas sicer celi rane, a brazgotine ostanejo. Če želite resnično narediti korak naprej, morate odpustiti in tudi prositi za odpuščanje, če je treba. Odprite svoje srce in prestopite ovire, ki vam preprečujejo ljubiti. Le tako boste lahko začeli pisati novo poglavje v življenju.

“Zdaj pride na vrsto tisto, kar je najbolj pomembno. Ne boj se ponovno zaljubiti. Bodi pozorna na znamenje, da se je življenje, kot ga poznaš, končalo.”

Ko nam umre ljubljena oseba, imamo občutek, da je zraven umrl tudi del nas. A ne glede na to. Pomembno je, da nas ni strah ponovno ljubiti. Izbrati moramo ljubezen.

Najprej se zaljubite v življenje samo, nato pa v nekoga ali nekaj. Lahko je to drugi moški, lahko pa je tudi neko novo poslanstvo, projekt, ki vam bo dal smisel.

“Vedno te bom ljubil.”

Ljubezen nikoli ne umre. Kar mož in žena čutita drug do drugega, nikoli ne umre, ampak je kot luč, ki nikoli ne bo ugasnila. Le sveti drugače.

Le takrat, ko resnično ljubimo, smo sposobni reči tudi zbogom. Z Bogom. Ko s pomočjo vere vse izročimo v Božje roke.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.
Preberite še:
Pierce Brosnan: “Vera mi je pomagala preživeti življenjske tragedije”


MARTINA JUDEŽ

Preberite še:
“Danes sva ponosna, da imava veliko družino: tri otroke na zemlji in enega posebnega na nebu”
Preberite še:
“Oprostila sem človeku, ki je povzročil smrt mojega edinega sina”

Tags:
smrtzakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.