Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

8 stvari, ki bi jih moral storiti vsak katoličan, ko ima slab dan

DEPRESSED

Shutterstock | Africa Studio

Catholic Link - objavljeno 05/08/20

Slab dan? Tudi to se zgodi

Včasih pogosteje, kot bi želeli. Vendar pa s slabimi dnevi nihče ni in ne sme biti opredeljen. Namesto tega bi ga morala opredeljevati njegova krščanska vztrajnost v veri, upanju in dobrodelnosti v težkih časih.

Tu je nekaj praktičnih in duhovnih nasvetov za najbolj zapletene trenutke:

Naredite premor

Vzemite si trenutek. Zadihajte. Zberite se.
Preberite še:
Najboljše, kar lahko storite, ko ima vaš zakonec slab dan

Obrnite se na Svetega Duha

Prosite ga, da pride, da napolni vaše srce in prižge ogenj njegove ljubezni v vas. Vdihnite dih življenja, ki ga je dal Sveti Duh.

“Sad Duha pa je: ljubezen, veselje, mir, potrpežljivost, blágost, dobrotljivost, zvestoba, krotkost, samoobvladanje. Zoper te stvari ni postave.” (Gal 5,22–23).

Dovolite si malce trpeti

Trpljenje je v nasprotju z vsem, kar svet šteje za prednostno nalogo. Trpeti pomeni opustiti udobje in stabilnost zaradi izzivov in boja. To je resnično pot, ki prek križa vodi v večno življenje. Združite svoje težave z Jezusovim trpljenjem za grešnike, duše v vicah, prijatelja v stiski ali kaj podobnega.


IPHONE,APPS

Preberite še:
3 razvade, ki slabo vplivajo na vaš dan

WOMAN SUFFERING
Photographee.eu I Shutterstock

Premišljujte

Premišljujte z modrostjo Svetega Duha. Kaj se dogaja? Zakaj imam težave? V čem je problem? Je to greh? Me ovira strah? Samozavedanje in samospoznanje zahtevata resničen pogum. Bodite iskreni do sebe in do Boga.

Poslušajte

Odprite Sveto pismo – Božjo besedo in ta naj vam spregovori. “Božja beseda je živa in učinkovita, (…) presoja občutke in misli srca” (Heb 4,12). Preberite poglavje ali odlomek, ki vas še posebej izziva, ali pa premišljujte ob svojem najljubšem verzu iz Svetega pisma. Ponižno poslušajte tudi druge. Sprejmite predloge duhovnega voditelja, modre osebe ali zaupanja vrednega družinskega člana ali prijatelja. Prosite jih, naj molijo za vas. Vi pa molite zanje.


SZKOŁA MODLITWY DLA DZIECI

Preberite še:
Nekaj načinov, s katerimi lahko vsak dan slavimo Boga

Odpuščajte in vam bo odpuščeno. Odpuščajte tudi sebi

Odpuščanje je čudovito. Je polno ponižnosti in je resnično. Če je potrebno, opravite dobro in iskreno spoved v zakramentu sprave, spokorite se, odpustite tistim, ki so vas užalili in odpustite sebi. Kot je rekel sveti Janez Pavel II., je spoved dejanje poštenosti in poguma – dejanje zaupanja v milost ljubečega in odpuščajočega Boga.

Odločite se

Zdaj, ko ste si vzeli nekaj časa za razmislek, se odločite. Vztrajajte v veri, tako da verujete in sledite vsemogočni moči Boga in resnicam Cerkve. Vztrajajte v upanju, tako da živite z željo po nebeškem kraljestvu in spoznanju, da tam prebiva končna sreča. Vztrajajte v dobrodelnosti ali v ljubezni, ljubite Boga nad vsem in bližnjega kot samega sebe.


MORNING WOMAN GIRL

Preberite še:
Kako začeti dan, da ne bo že jutro polno nerganja

Bodite hvaležni ... in se pripravite

Izzivi, težave in “slabi dnevi” prihajajo in odhajajo, vendar se vedno zahvaljujte, ker nas spremljajo zato, da vedno ostanemo resnični učenci Jezusa Kristusa. “Vedno bodite veseli; nikoli ne nehajte moliti; v vsem se zahvaljujte, ker je to božja volja v Kristusu Jezusu do vas (1 Tes 5,16–18). Bodite pripravljeni na izzive, odzovite se kot učenci in se trdno zavežite, da boste živeli po evangeliju.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


PRIESTLY ORDINATION

Preberite še:
Premestitve duhovnikov 2020 na enem mestu


web 3 maja kuzma ganic

Preberite še:
Odločna in nasmejana v svetu tišine – Maja je sama prehodila 617 km planinske poti


POWRÓT DO PRACY

Preberite še:
V službo po dopustu: kaj storiti, da ne bo takoj spet stresno

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.