Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Počitnice ne morejo zakrpati razpok, ki so se ustvarjale vse leto

WAKACJE, ODPOCZYNEK

Monkey Business Images | Shutterstock

Meta Košir - objavljeno 05/08/20

Čas počitnic, dopusta, oddiha. Že sama misel na sprostitev in več prostega časa nas spodbudi k drugačnemu načinu razmišljanja

Pogosto od nekaj več prostih dni pričakujemo preveč, spremembe, ki niso realne. Zamislimo si različne destinacije, kamor bomo odpotovali, kaj vse bomo prebrali, kako lepo se bomo imeli, a nemalokrat se zalomi in stvari ne gredo po načrtu. Konec dopustniške idile pa ni tak, kot smo si predstavljali, da bo.


FAMILY,ROAD TRIP

Preberite še:
Kaj storiti, da dopust ne bo le čas prepirov

Dopustniški dnevi so namenjeni oddihu, o tem ni potrebno posebej razpravljati. Naša prevelika pričakovanja pa so tista, ki pogosto pripomorejo k temu, da smo na koncu brezskrbnih dni nezadovoljni. Napetost se pogosto kaže že v pripravah na počitnice. Kam bomo šli in kaj bomo počeli? Ste se kdaj vprašali, kaj je razlog za to?

Prevelika pričakovanja in nepotrebno načrtovanje, pot do razočaranja

Da se ljudje na dopustu spočijemo in odklopimo od vsakdanje rutine, se pogosto izkaže za ne tako preprosto izvedljivo. Včasih si želimo samo pritisniti na gumb, da bi lahko preklopili med počitnicami in dnevnimi obveznostmi. A žal tako ne gre. Čeprav se že med letom pogosto razveselimo poletnih počitnic, delamo seznam knjig, ki jih bomo prebrali, kupujemo nove kopalke, opremo za ribarjenje, na zemljevidu iščemo destinacije, ki jih bomo obiskali, se pogosto zaplete že v prvih dneh, ko vidimo, da ne bomo mogli izpolniti (vseh) načrtov.


FAMILY

Preberite še:
Kako se v času dopusta in počitnic res spočiti?

TRAVEL, FIRST AID
Alliance Images | Shutterstock

Težava nastane, ker si naredimo načrte in ustvarimo pričakovanja, ki so za počitniške dni pravzaprav nepotrebni. Zato so naši prosti dnevi vse prevečkrat podobni vsakdanjim dnem, polnim napetosti. Načrti naj bodo čim bolj fleksibilni, da se lahko sproti prilagajate željam in interesom. Tudi če stvari ne gredo po vnaprej pripravljenem načrtu, so lahko pred nami lepe izkušnje in doživetja. Pogosto še lepša in polnejša kot sicer. Bodite odprti za doživetja, ki vam prihajajo naproti, čeprav jih niste predvideli.

Poskusite si za spremembo organizirati počitnice, ki bodo spontane. Brez prevelikih pričakovanj, kaj vse se mora zgoditi, kaj vse morate videti in doživeti. Dopustite si, da se vi in vaši družinski člani predvsem spočijete. Skupaj se vsak dan sproti odločajte, kako želite preživeti dan.


FAMILY,ROAD TRIP

Preberite še:
3 stvari, ki vam bodo zagotovile uspešne družinske počitnice

Počitnice ne popravijo razrahljanih medsebojnih odnosov

Popolnoma zmotno je pričakovati, da bomo v nekaj lahkotnih počitniških dneh zakrpali načet partnerski odnos ali nestrinjanja v družini. V nekaj dneh je nemogoče spremeniti naše odnose, ki smo jih ustvarjali med letom. Nemalokrat se zgodi ravno nasprotno in počitnice samo še poglobijo nestrinjanja med člani družine. Če imate težave, ne čakajte na počitnice, ampak se jih poskušajte lotiti takoj, vzemite stvari v svoje roke in postanite vi tisti, ki nosite odgovornost za vzdušje v odnosu.


TALK

Preberite še:
Najpogostejša dilema staršev med poletnimi počitnicami

COMING HOME AFTER HOLIDAYS
Spectral-Design | Shutterstock

Bolezen tik pred odhodom na počitnice

Prav gotovo je ena izmed najbolj nezaželenih stvari, ki se nam lahko zgodi pred odhodom na dopust, bolezen. Večji del leta naše telo deluje na polnih obratih, v službi in zasebnem življenju delujemo brez premora in to je tudi razlog, zakaj se naš imunski sistem podre ravno v trenutkih, ko se ustavimo. To je eden izmed zelo jasnih kazalcev, da smo utrujeni in da si ob vsakdanjih obveznostih ne privoščimo dovolj počitka. Vsaj del enega dneva v tednu si poskušajte prihraniti zase, da se spočijete in umirite. Verjemite, da bodo tako tudi dopustniški dnevi bolj umirjeni in brez skrbi.


KIDS

Preberite še:
10 pravil lepega vedenja za naše otroke, da se bomo med počitnicami lahko vsi sprostili

Prevelika pričakovanja in premalo spontanosti so pogosto krivci, da se po končanih dopustniških dneh domov vrnemo premalo spočiti in razbremenjeni, v najslabšem primeru še bolj utrujeni, kot smo šli na dopust. Izhodišče za to, da so počitnice lahko rajske in čudovite, je zadovoljstvo s samim seboj in svojimi najbližjimi. Počitnice so lepe, če se nanje odpravijo zadovoljni ljudje. Ni pomembno, kam, pomembni so lepi spomini in nova doživetja.


ED SHEERAN,

Preberite še:
Slavni pevec zaradi žene opustil slabe razvade


WEB 3 DRAGO JANCAR

Preberite še:
Besede Draga Jančarja, ki nagovarjajo in odpirajo oči


HAIR WOMAN

Preberite še:
Živila za močnejše, daljše in bolj goste lase

Tags:
odnosiosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.