Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj nam primerjanje z drugimi ne koristi

YOUNG WOMAN IN THE MORNING

Elnur | Shutterstock

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 14/08/20

Primerjanje svojega življenja z drugimi je nepošteno do samih sebe in do drugih. Vsak mora ubrati svojo pot

Pogosto razmišljate o uspehih svojih znancev, zavist pa vam preprečuje, da bi se veselili življenja? To ne vodi v nič dobrega. Posledica tega sta nizka samoocena in žalost. Se želite rešiti skušnjave zloglasnega primerjanja z drugimi? Ta članek vam bo pomagal spremeniti pristop.


IMPATIENT

Preberite še:
Se primerjate z drugimi? To vam zastruplja življenje

Omejite družbena omrežja

Ali dan začnete s pregledovanjem profilov svojih znancev? Občutite žalost in pomanjkanje motivacije, ker ste opazili, da vaš prijatelj iz osnovne šole že četrtič letos počiva na eksotični plaži, vi pa se lahko v najboljšem primeru odpravite na slovensko obalo?

Ne preverjajte družbenih omrežij nekajkrat dnevno, če se zaradi tega slabo počutite. Če se temu ne morete popolnoma odpovedati, omejite “obiske” na minimum. Namesto tega se zamislite, kaj ste naredili zase, da bi spremenili svojo situacijo.


ZMĘCZONA MATKA

Preberite še:
“Primerjam se z drugimi materami”

Tekmujte sami s seboj in spremljajte svoj napredek

Se sprašujete, kako vam bo pomagalo tekmovanje s samim seboj? Razmislite o tem, kaj ste uspeli narediti v obdobju zadnjega leta, dveh … Kakšen je bil vaš položaj nekoč in kakšen je danes. Se je kaj spremenilo? Če ne, potem delajte na tem, da bo bolje. Vsak, celo najmanjši korak naprej je boljši kot stagnacija. Cilj življenja je biti najboljša verzija sebe, kot smo lahko.

PORÓWNYWANIE DZIECI
stockfour | Shutterstock

Razmislite, za kaj ste hvaležni

Preden bi se znova primerjali z drugimi, se zamislite nad tem, za kaj ste lahko hvaležni. Če se boste osredotočali le na to, česa nimate, boste občutili le zavist in jezo. In ta čustva zagotovo niso dobra motivacija za spremembo.


PLAYING

Preberite še:
Kdaj se je dobro primerjati z drugimi in kdaj ne?

Pogovorite se z drugimi

Znance vprašajte, kaj si mislijo o vas. Raziščite in povprašajte, s kakšnimi težavami se spopdajo sami. Opazili boste, da življenja drugih sploh niso popolna.

Cenite se

Ste izjemni in edinstveni. Ali je jabolko slabše od mandarine le zato, ker je drugačno po obliki, barvi in okusu?
Preberite še:
Kaj se skriva za potrebo po tem, da bi vedno imeli prav

Osredotočite se na notranjost

Prej, kot boste odkrili notranjo lepoto, prej se boste prenehali primerjati z vsem, kar je zunaj. Včasih je resnična lepota očem nevidna, zato se je treba malo potruditi, da jo opazimo. Ta trud se izplača.

Življenje ni tekmovanje

Začnite se zavedati, da življenje ni tekmovanje, na katerem morate na vsak način osvojiti prvo mesto. Tekmovanja se odvijajo po določenih pravilih. Lepe stvari odkrivamo skupaj z drugimi.


DESPERATE WOMAN MESSY LIVING ROOM

Preberite še:
Kako osebi na primeren način povedati, da nas njena dejanja motijo

Nihče ni popoln

Tudi če se vam zdi, da kdo živi popolno življenje, temu sploh ni tako. Poziranje v soju bliskavic še ne odraža celotne življenjske zgodbe.

Razmislite o cilju

Kam ciljate? Kaj bi želeli doseči? Kakšen je vaš cilj? Nismo se rodili zato, da bi preverjali in opazovali življenje drugih. Zato ne izgubljajte energije z opazovanjem dejanj drugih. Bodite dobri v tem, kar počnete! Vsak dan je namenjen temu, da bi postali boljši. Jasno opredelite to, kar je za vas najpomembnejše.


AGATA HREN

Preberite še:
“Po strmejši poti hitreje prideš na cilj, hitreje imaš lepši razgled”

MAN MOUNTAINS
EB Adventure Photography I Shutterstock

Učite se novih stvari

Ne omejujte se na to, kar ste se naučili. Naredite nekaj novega, kar vam bo pomagalo napolniti vaše življenjske baterije. Izkoristite svoje talente.

Druge vzemite za inspiracijo

Primerjanje spremenite v pozitiven odnos do drugih. Morda so lahko ljudje, ki jim gre v življenju nekoliko bolje kot vam, vaša inspiracija in ne vaši sovražniki. Razmislite, kako bi lahko ponovili njihov uspeh. Kaj bi lahko storili, da bi se znašli v položaju, v katerem so oni?


FORGIVNESS

Preberite še:
“Ko odpustimo, največjo uslugo naredimo sebi”

Ne osredotočajte se na razlike

Poiščite skupino ljudi, ki vas bo potisnila iz vaše cone udobja. Morda že nekaj let tičite v kokonu navad in želja, ki jih ne želite ali se jih bojite uresničiti. Sodelovanje z drugimi vam lahko pomaga pri realizaciji sanj. Začnite se zavedati svojih močnih strani. Če je potrebno, jih zapišite na list papirja. Primerjanje življenja z drugimi je nepošteno. Vsak mora ubrati svojo pot.

Primerjave lahko vodijo k nelogičnim zaključkom. Nismo sposobni opaziti lepega v svojem življenju, ker nas na žalost še vedno prevzema to, kar se dogaja v življenju prijatelja ali prijateljice. Primerjanje se lahko hitro spremeni v navado, ki nam preprečuje veselje in je uničujoče.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto


BAKING

Preberite še:
“Povej mi, kaj dobim v zameno, in bom premislil, če se mi splača”
Preberite še:
“Meni ne bo nihče govoril, kaj je dobro in kaj slabo. To vem sam …”


Woman, Home, Phone, Complain, Talk

Preberite še:
Kako se pritoževati in s tem ne odvračati bližnjih

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.