Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Obdobje, ko imajo ženske le dve možnosti: ali postanejo zrele ali pa stare

PESYMIZM

favorita1987 | Shutterstock

Barbara Oprčkal - objavljeno 18/08/20

Ko na vrata potrkajo leta mene

Številne ženske so prepričane, da obdobje menopavze pomeni izgubo ženskosti, a je v resnici prav nasprotno. Ženskost se v tem obdobju namreč ponovno odkriva in najde. Zato je dobro, da kot ženske na to obdobje gledamo kot na priložnost za nov začetek.


LETTER

Preberite še:
Pismo, ki bi ga morala prebrati vsaka ženska, ki je izgubila svojega moža

Stara namesto zrela

Ingrid Trobisch v knjigi Z veseljem biti ženska piše o tem, kako ženske s strahom pričakujejo obdobje menopavze in takoj, ko se pojavijo prvi znaki, obupajo tudi same. “Ne skrbijo več za svojo zunanjost. Postanejo stare namesto zrele. In samo ti dve možnosti sta,” poudarja Trobischeva.

Kot vsako življenjsko obdobje je tudi obdobje menopavze lahko posebno in lepo. Kar v tem obdobju ženska najbolj potrebuje, je veliko humorja, igrivo veselost in sposobnost, da se smeje tudi sama sebi. Pomembno je tudi, da se ženska ne “zapusti”, da se okusno oblači in ohrani zdravo samospoštovanje.

V menopavzi je ženska sposobna, da presoja življenje bolj trezno in realistično, ga ne precenjuje več in tudi od sebe ne zahteva preveč.


SANTA BARBARA

Preberite še:
12 filmov o uspešnih ženskah, ki vas bodo navdihnili

Da bi se v svoji koži kar najbolje počutila, pa lahko sledi še tem šestim nasvetom:

Spremeniti življenjske navade

Naj bo to obdobje, ko si boste vzeli čas za obnovo ali preureditev v stanovanju. Pripravljenost za novo ne pomeni samo sprejemati, ampak se česa lotiti tudi sam.

Pospraviti

Stare knjige, spomini in pisma, ki so izgubila pomen, balast, ki ga ne potrebujete, … Naredite prostor za nove spomine.

Nadomestiti zamujeno?

Da, pojdite na potovanje, ki ste si ga že dolgo želeli. Morda imate kakšno veliko željo že od malih nog in je zdaj čas, da jo uresničite. A bodite pozorni tudi na to, da boste naleteli na določene želje ali sanje, ki so zgolj izvor stalnega nezadovoljstva. Takšne je treba popolnoma izključiti.


GABRYSIA, KLARA, ROBERT

Preberite še:
Da bi skrbel za hudo bolno ženo, je pustil dobro plačano službo. Nikoli mu ni bilo žal

Dati pozornost odnosom

Morda boste ugotovili, da so vaši prijateljski odnosi bolj skromni. Nič zato. Odnose je treba gojiti, jih obnavljati in na novo navezovati. Za to nikoli ni prepozno.

Naučiti se biti sama

Kdor zna biti sam, je sposoben za resnično skupnost. Ni vedno lahko prenašati sebe. Brati, gojiti ročne spretnosti, poslušati glasbo, plesati, slikati, …

Tudi Sveto pismo se mora človek naučiti brati in si upati v samoti pogovarjati z Bogom.

Poiskati pomoč

Vedno moramo imeti v mislih tudi možnost, da ženska po dolgoletnem trpljenju in boju ugotovi, da določenim problemom ne more biti kos sama. Zato je dobro, da poišče človeka (če ga že nima ob sebi), ki mu bo zaupala in odkrila kotičke svoje duše.
Preberite še:
“Kadar sem slabe volje, ponavadi zame poskrbijo moji fantje”


WEB 3 SARA IN SIMON BREZOVNIK

Preberite še:
Če jo je nesel po 454 stopnicah, jo zmore prenašati tudi v zakonu


NIEPŁODNOŚĆ II STOPNIA

Preberite še:
Zakaj mnogo parov misli, da ima težave z neplodnostjo?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.