Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Ko je obnovila svoj odnos z Bogom, so se kar naenkrat začeli dogajati čudeži

WEB3-JANJA-SULER.jpg

URŠKA BERNIK

Barbara Oprčkal - objavljeno 27/08/20

Ženska ženski – mama, žena, ustanoviteljica in direktorica podjetja za marketing v turizmu Janja Berložnik Šuler

Če pogledamo njeno poklicno pot, sta ji blizu predvsem komunikologija in ekonomija, če pogledamo njene hobije, pa ima zelo rada potovanja in izlete, peče mini maslene pite, predvsem pa rada preživlja čas v naravi, z družino in prijatelji. Udejstvuje se tudi pri nekaterih dejavnostih v domači župniji in je vključena v skupino Blagor ženskam.

Na eni strani direktorica, na drugi predana žena in mama, ki si življenja brez družine ne zna predstavljati. Dar, da ji je bilo dano postati mama, Janja še toliko bolj ceni, saj pot do uresničitve te njene največje želje še zdaleč ni bila lahka. Danes je tako ponosna mamica skoraj 3-letne deklice.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Že od nekdaj mi je všeč tišina in umirjenost jutra. Sanjarim o zgodnjem vstajanju, ko bosta mož in hčerka še spala, jaz pa bom imela v tišini tisti čas zase, za počasnost, jutranjo telovadbo, molitev, izrekanje hvaležnosti in nato umirjeno urejanje v kopalnici za nov delovni dan. Žal se moj dan navadno vse prevečkrat potegne v noč, tako da z jutranjim zgodnjim vstajanjem enostavno ne zmorem.


COUPLE EMBRACE

Preberite še:
“Lepo je biti ženska, ker se lahko pustim objeti”

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
V prvih sekundah, ko se zbudim, začnejo moje misli že mleti, kaj in kako v prihajajočem dnevu. Čisto prevečkrat in prehitro poskočijo k obveznostim in opravilom, namesto da bi si dovolila miselne umirjenosti, zahvale ali da bi si preprosto namenila kakšno lepo popotnico v nov dan. Hvala za tole ogledalo – verjamem, da mi bo pomagalo, da bom več pozornosti namenila temu, kako in s kakšnimi mislimi začenjam nov dan.

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
… mi je preprosto všeč. Na nek način se počutim še bolj ženstveno in posebno – v prvi vrsti zase, ne za druge. Seveda mi je zelo všeč, če mi tudi mož pove, da sem lepa. To vedno rada slišim in vidim v njegovih očeh. Zdi se mi, da s tem, ko si ženska vzame čas, da se uredi, preseka tisto vsakodnevno rutino, ki teče od obveznosti do obveznosti.

WEB3-JANJA-SULER-BERLOZNIK.jpg
URŠKA BERNIK

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker …?
… je vse prej kot samoumevna. Sama sem ena tistih žensk, ki so zelo dolgo čakale in prosile, da bi lahko postale del te nadvse obdarjene skupine, ki sliši na klic “mama”. Vem, da jih je zelo veliko, ki še vedno vsak dan hrepenijo, si želijo, prosijo, molijo. Zato sem morda toliko bolj pozorna in previdna, ko zastavljam vprašanja o materinstvu.

Zdaj, ko sem mama prečudoviti skoraj 3-letni hčerkici, se dnevno zahvaljujem zanjo. Opazujem jo pri njeni igri, novih bistroumnostih, novih odkrivanjih in navihanosti.

Materinstvo je najlepša vloga, ker je tako zelo dragocena in izpolnjujoča, ter ker me vsak dan znova spomni, da je vredno zaupati in verjeti v Življenje.


MOJCA-GIACOMELLI-ZIVA-STIGLIC

Preberite še:
“Ženska postane lepa takrat, ko se zave, da je ljubljena”

5. Kako se ob vseh obveznostih, hčerki in vsesplošnemu pomanjkanju časa posvetite svojemu možu?
So dnevi in meseci, ko mi gre to nekoliko bolje in so obdobja, ko sem preprosto hvaležna možu za neskončno mero potrpljenja in strpnosti.

Oba dajeva velik poudarek pogovoru in sva pozorna na najine notranje alarme, ki so oglasijo, kadar si ne nameniva dovolj časa. V takšnih situacijah samo sebe opomnim in pogosteje izkažem možu drobne dnevne pozornosti – topel pogled, nasmeh sredi opravljanja gospodinjskih opravil ali objem. Vključena sva tudi v zakonsko skupino in zelo hvaležna sem za naša mesečna srečanja ter poglabljanja, ob katerih si vzameva čas drug za drugega in refleksijo najinega trenutnega odnosa.

Zelo hvaležna sem tudi za najine občasne odmike v dvoje. Ko je bila hčerka stara leto in pol, sva si prvič po njenem rojstvu privoščila vikend le za naju. Takšni odmiki pri naju sicer res niso pogosti, se mi pa zdijo za par skorajda nujni – so neverjetno poživljajoči in odlična priložnost, da se lahko posvetiš drug drugemu.

6. V službi ste imeli naporen dan – nosite delo in težave domov? Kako se temu izognete?
V preteklosti sem imela bistveno večjo navado, da sem službene situacije nosila domov. Potem sem ugotovila, da s tem zgolj “okužujem” naš zasebni prostor, čas in misli, tako da skušam zdaj to pustiti pred vhodnimi vrati. Seveda ni vedno lahko. Po prihodu domov se trudim, da svoj čas res namenim družini – fizično in z glavo.


CHURCH OF ST. EMA, PRISTAVA

Preberite še:
Slovenska svetnica, ki je bila najbogatejša ženska svojega časa

WEB3-JANJA-SULER-BERLOZNIK-2.jpg
URŠKA BERNIK

TERAPEVTA BREZNIKAR RUPARČIČ

Preberite še:
Nemoč, žalost, nerazumljenost, sram. Tabu, ki to ne bi smel biti

7. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Vsekakor med svoje največje preizkušnje štejem nekaj let trajajoče hrepenenje, da bi lahko tudi jaz postala mama. To je bilo zame najbolj naporno in najbolj mučno obdobje mojega življenja, še posebej ob dejstvu, da je družina nekaj, kar sem si vselej želela.

Do te izkušnje sem mislila, da imam vse niti v svojih rokah. Da če se dovolj potrdiš in narediš vse potrebno, potem ti mora uspeti. Ob neuresničeni želji sem svoje življenje miselno popolnoma preusmerila na prizadevanje za zanositev – kaj moram jesti, kakšne prehranske dodatke jemati, v katere alternativne terapije se naj vključim, kako naj se sproščam in primerno gibam, kakšne so možnosti zdravniške pomoči, … Ob neuresničeni želji so se v meni zgolj razplamteli močna jeza, razočaranje, občutenje krivice in sebičen pogled (zakaj ravno jaz, zakaj ravno meni) ter obračanje stran od vere.

Potem sem preprosto prešla v sprejemanje situacije. Nekje v tistem obdobju sem začela dnevno prebirati Sveto pismo. Nagovarjale so me vrstice o močnem zaupanju do Boga. Takrat sem povsem drugače začutila svoj odnos z Bogom – bil je bolj živ kot kadarkoli poprej. In kar naenkrat so se v mojem življenju začeli dogajati čudeži … uspešna zanositev ob zdravniški pomoči, uspešno prestano prvo tromesečje, zdrav otrok, skoraj šolsko lahek porod …

Neizmerno sem hvaležna, da mi je bila dana ta milost, da me danes najina prečudovita hčerka kliče mama. Hvaležna sem za spoznanje, da lahko pri določenih situacijah sami bore malo prispevamo k izidu in da imamo v vsem, kar se nam zgodi, neusahljivo pomoč in tolažbo. Hvaležna sem, da sem izkusila, kaj pomeni, ko iskreno in z vsem svojim srcem sprejmeš “zgodi se Tvoja volja” …


SAD,COUPLE

Preberite še:
7 stvari, ki vam jih želijo sporočiti pari, ki se soočajo z neplodnostjo

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Najraje se spomnim kakšne bistroumnosti svoje hčerke ali kakšne naše skupne smešne situacije. To me vedno pomiri in razvedri.

9. S čim, kje, kako se duhovno napolnite?
Sprehodi v naravi, bodisi v gozdu ali travnikih, me pomirijo in spomnijo na vso veličino stvarstva. V letošnjem letu, še pred karanteno, sem se udeležila programa Alfa, kar je bil zame zelo dragocen čas in izkušnja. Hvaležna sem tudi, da sem se v zadnjem letu udeležila tudi vikend seminarja Ženska na polno, kjer sem si prvič po porodu namenila duhovni čas res samo zase.

10. Biti ženska je lepo, ker …?
… je vsaka med nami tako edinstvena, tako drugačna in tako posebna.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.