Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Svetniki, ki so morali živeti svojo vero brez podpore zakoncev

ŚWIĘTA MONIKA

G.dallorto | Wikipedia

Meg Hunter-Kilmer - objavljeno 31/08/20

V zakonu svetosti ne dosežemo zlahka. Brez skupne vere pa je to še težje

Zakon je čudovit zakrament in veličastna pot do svetosti. Mnogi izjemni svetniški zakonci so dosegli svetost skupaj, niso pa bili vsi poročeni svetniki blagoslovljeni s svetim zakoncem. Mnogi so dolga leta nosili križ, ko so živeli z nevernim ali mlačnim partnerjem. Nekateri od teh so sčasoma le spoznali Gospoda, drugi pa se vse do smrti niso spreobrnili. Tisti, ki si prizadevajo hoditi za Gospodom v zakonu z nevernim zakoncem ali takim, ki ne živi po veri, lahko najdejo upanje v pričevanju svetnikov, ki so postali svetniki prav v takšnih zakonih.


RELATIONSHIP,CONFLICT

Preberite še:
Ste siti (ponavljajočih se) napak svojega zakonca? Tu je rešitev

Sveta Monika (331–387) je seveda najbolj slavna po tem, da je dolga leta molila za svojega sina, svetega Avguština. Molila je in jokala ter iskala nasvete pri duhovnikih, dokler se sin ni končno spreobrnil in postal eden največjih teologov vseh časov.

Pred Avguštinovim spreobrnjenjem pa je Monika molila za spreobrnjenje njegovega očeta. Patricij, ki je bil vzkipljiv mož, je Moniko zasmehoval zaradi njene vere in ji celo prepovedal, da bi dala krstiti njune otroke. Po Božjem usmiljenju (in nenehni priprošnji njegove žene) se je Patricij na smrtni postelji spreobrnil. Potem ko je bil tik pred smrtjo krščen, se je iz nebes pridružil svoji ženi pri molitvi za njunega sina.


MOTHER IN LAW

Preberite še:
Sv. Monika svetuje, kako ohraniti odnos s težavnimi sorodniki

Sveta Katarina Genovska (1413–1463) je želela vstopiti v redovno skupnost, a so jo doma prepričali v dogovorjeno poroko. Njen mož pa se je izkazal za nezvestega in nasilnega in Katarina ni bila več kos trpljenju, zato je njena goreča vera začela usihati.

Kar pet let je živela v osamljenosti in potrtosti, naslednjih pet let pa se je trudila, da bi s pomočjo posvetnih stvari lahko pozabila na nesrečni zakon. Na koncu se je po mistični izkušnji spreobrnila, samo šest mesecev pozneje pa se je zaradi njenega pričevanja in finančne krize spreobrnil tudi njen mož. Katarina in njen mož sta se odločila, da bosta živela v vzdržnosti, poglavitno mesto v njunem življenju pa sta dobila molitev in služenje.


MARRIAGE TROUBLE

Preberite še:
Ali se lahko za zakon borim sam?

Sveti Avguštin Yu Chin-gil (1791–1839) iz Koreje se je spreobrnil, ko je slučajno odkril delčke knjige, ki jo je napisal Božji služabnik Matteo Ricci. Čeprav je potoval po vsej deželi in oznanjal evangelij, mu ni uspelo spreobrniti žene in hčera – umrle so, ne da bi sprejele vero. Yu Chin-gil pa je imel tudi sina, ki je, potem ko je izvedel, da so zaprli njegovega očeta, odšel v zapor, da bi mučili tudi njega. Sveti Peter Yu Tae-chol je bil star le 13 let, ko je bil z očetom ubit zaradi vere.


Jacques Fesch

Preberite še:
Svetniki, ki so bili kriminalci ali obsojenci, a so kljub temu našli Jezusa

Božja služabnica Elizabeta Leseur (1866–1914) se je poročila z moškim, ki je sicer izhajal iz verne družine, a je bil ateist. Njegov ateizem pa ni bil le mladostniška faza. Intelektualec Feliks je močno ljubil svojo ženo in bil na splošno prijazen, imel pa je navado, da se je norčeval iz njene vere. Pritisk je bil za Elizabeto prevelik in za nekaj časa je prenehala obiskovati sveto mašo. Čez nekaj časa se je spet vrnila v Cerkev in v molitvah za moževo spreobrnjenje darovala vse njegove zbadljivke in žaljivke, skupaj s svojo kronično boleznijo in neplodnostjo.

Ko je umrla, je Feliks prebral njene dnevniške zapise in spoznal, kaj vse je pretrpela in žrtvovala zanj. Odločen, da ga to ne bo ganilo, je odpotoval v Lurd, da bi enkrat za vselej razkrinkal vero. Tam pa se je spreobrnil in postal dominikanski duhovnik. Preostanek svojega življenja je posvetil temu, da je pripovedoval zgodbo o svoji ljubljeni ženi.


GRZEGORZ CZERWICKI

Preberite še:
Spreobrnjenje, ki se je začelo z zamenjavo dveh cigaret za Sveto pismo

Blaženi Lucijan Botovasoa (1908–1947) je bil poročen s katoličanko, ki pa ji ni bilo všeč, da je bil mož tako zelo pobožen. Lucijan je bil dober mož in ljubeč oče, žena Suzana pa je menila, da bi lahko več zaslužil, če bi pustil službo učitelja in bi imel tako več časa zanjo, če bi opustil molitveno bdenje in dnevno adoracijo. V resnici pa jo je bilo le strah, da jo bo zapustil in bo postal duhovnik. Ko je Lucijan to ugotovil, jo je pomiril, da je ne bo zapustil. Držal je besedo, dokler ni med državljanskimi nemiri na Madagaskarju umrl kot mučenec. Zapustil je ženo in pet otrok.


SAINTS SCOLASTIQUE BENOIT

Preberite še:
Svetniki, ki so bili bratje in sestre

Božja služabnikaCiprijan (1935–1994) in Dafroza (1944–1994) Rugamba sta imela ljubeč odnos, a njun zakon ni bil vedno tako idiličen. Poročila sta se potem, ko je Ciprijan, bivši semeniščnik, popolnoma izgubil vero. Dafroza je bila zvesta kristjanka, Ciprijan pa je bil ženskar, ki je imel v zakonu mnogo ljubic in tudi enega nezakonskega otroka. Skoraj 20 let je Dafroza molila za moževo spreobrnjenje.

Ko je Ciprijan umiral, je doživel hipno spreobrnjenje. Uprl je pogled navzgor in poleg sebe ugledal svojo ženo. Bil je ozdravljen, Dafrozo pa je prosil odpuščanja. Z veseljem mu je vse odpustila in naslednjih 12 let njunega zakona sta preživela lepo in veselo – vse dokler ju niso ubili (skupaj s še šestimi njunimi otroki) v prvih dneh genocida v Ruandi.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


LOST,DIRECTION

Preberite še:
Kako hitro se dandanes pustimo prepričati “javnemu mnenju”




Preberite še:
Učenci, tole vam ob začetku šolskega leta sporočajo vaši učitelji


praying

Preberite še:
Molitev, s katero boste prepoznali svojo poklicanost in jo pogumno sprejeli

Tags:
zakonzakonca
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.