Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako v dvoje sprejemati odločitve

COUPLE

Shutterstock | Solis Images

Edifa - objavljeno 03/09/20

Nekaj nasvetov, da se boste izognili kričanju in se naučili delati kot ekipa

Pogosto se zgodi, da v zakonu v nekem trenutku pademo z magičnega oblaka ljubezni in začnemo pri svojem možu ali ženi opažati tudi stvari, ki nam morda niso najbolj všeč. Ne gre toliko za to, da bi se eden ali drugi toliko spremenil, pač pa bolj za to, da se iz dneva v dan bolj spoznavamo in odkrivamo, kdo smo.

Morda ste na začetku zveze imeli občutek, da nič ne more skaliti vajine sreče, a slej ko prej boste naleteli na situacijo, ki bo izzvala nestrinjanje. To je seveda povsem normalno in nič tragičnega. Pomembno je le, da se kot par naučite sodelovati in iskati skupne rešitve.




Preberite še:
Ko v zakonu vlada zima: 7 pomembnih strategij, ki jim morate slediti

Iskrenost in komunikacija

Pred poroko je vsak lahko živel nekoliko po svoje, ko pa se par vseli v skupno stanovanje ali hišo, je treba najprej razčistiti nekaj osnovnih zadev. Med drugim to pomeni, da bo treba sprejemati skupne odločitve in kdaj pa kdaj tudi popustiti.

Za začetek je pomembno, da ste z zakoncem vedno iskreni in mu poveste, kakšno je vaše mnenje, vaša izkušnja ali konec koncev vaša navada.

Pogovor mora vključevati različne vidike vajinega življenja: domača opravila, iskanje kariere, izbira počitnic, število otrok, ki jih želite imeti, urejanje financ, družba in prijatelji, spolnost, …




Preberite še:
Štirje koraki, da boste v življenju sprejemali boljše odločitve

Od prepirov do skupnega sodelovanja

Obdobje prilaganja ni nikoli enostavno, pa vendar zakoncema omogoča, da prek prepirov ali prerekanj prideta do skupnega sodelovanja. Kljub različnima temperamentoma in različnim interesom.

V svojem pismu Rimljanom sveti Pavel poziva takole: “Zato sprejemajte drug drugega, kakor je tudi Kristus sprejel vas, v Božjo slavo.” (Rim 16,7)

Namesto da bi vaju razlike ločile, bodo poskrbele za več vznemirjenja in zadovoljstva. Ko se boste naučili, kako jih sprejemati, boste naredili pomemben korak k osebnostni zrelosti, ta pa bo poskrbela, da bo vaš odnos še močnejši.

Avtorica prispevka je Marie-Noël Florant, zakonska svetovalka.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


ROCK, SWING

Preberite še:
Zakonca, ki pri svojih letih še vedno navdušujeta na plesišču


RELATIONSHIP,CONFLICT

Preberite še:
Ste siti (ponavljajočih se) napak svojega zakonca? Tu je rešitev


PRAYER,PRAYING

Preberite še:
Kako naj kot zakonca moliva skupaj

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.