Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 24. februarja |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Ko je pri 38 letih hudo zbolela, je Bogu dala osebno obljubo in ustanovila skupino za žene

SONJA ŠUŠTARŠIČ

OSEBNI ARHIV

Urška Kolenc - objavljeno 03/09/20

Ženska ženski – žena, mama in medicinska sestra Sonja Šuštaršič

V življenju je Sonja razpeta med številnimi vlogami, a daleč najlepši sta ji biti zakonska žena in mama. Pravi, da ji je najljubše biti doma in da rada gospodinji, navdušujejo jo knjige, umirjena glasba in tihota, pa tudi dragocena druženja z duhovno bogatimi prijatelji, ki trajajo pozno v noč.

Kot medicinska sestra je zaposlena v bližnji bolnišnici, kjer deluje tudi bolniška župnija, z družino pa je dejavna v domači župniji v Mirni Peči. “Župnijo pojmujem kot moj razširjeni dom. Središče je seveda župnijska cerkev, kjer se Jezus vsakodnevno živo daruje za nas. Večkrat Ga obiščem, ker mi je stik z nebesi potreben kot Sahari voda,” pravi. Je glavna pobudnica skupine za žene, ki bo letos vstopila že v šesto leto. “Nastala je iz moje osebne obljube Bogu. Pri 38 letih sem hudo zbolela. Takrat so me reševale tudi knjige Alenke Rebula. Prepričana sem, da bi veliko prej ozdravela, če bi bila del  močne, dobre ženske skupine, ki ima temelj v katolištvu. Ko sem ozdravela, sem začela razmišljati o ustanovitvi skupine za žene. Župnik me je pri tem podprl in tako smo začele.”
Preberite še:
“Vse mame v župniji so boljše katehistinje kot jaz”

Ko ji je pred leti neka gospa podarila zajetno vrečo duhovno bogatih knjig, naj jih podarja naokrog, pa se je Sonji, ki ji je sodelavec prav v tistem času pripovedoval o knjigobežnicah, utrnila še ena ideja. Poskrbela je, da se je na polici v preddverju mirnopeške župnijske cerkve našel prostor za duhovne knjige, ki si jih župljani lahko brezplačno izmenjavajo. “Morda se bo iz te ideje letos rodila še ena: knjigoljubci. Enkrat mesečno naj bi se zbrali ljubitelji pisane besede in se pogovarjali o izbrani knjigi. Seme je vrženo, če pa bo vzklilo že to leto, bomo pa videli,” napoveduje.


MOJCA-GIACOMELLI-ZIVA-STIGLIC

Preberite še:
“Ženska postane lepa takrat, ko se zave, da je ljubljena”

Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Idealen začetek dneva je takrat, ko me ne zbudi budilka. Počasno prebujanje, umirjeno prebrana Božja beseda za tisti dan, nobenega hitenja. Seveda so tudi taki dnevi, Bogu hvala!

Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Zjutraj se v ogledalu rada nasmejem in si pomežiknem … To mi popolnoma zadostuje.

Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
Hm … urejenost je pomembna. Tista osnovna zagotovo. V mislih imam zunanjo urejenost, ki je pri meni močno odvisna od tega, kje sem, kaj počnem, kam grem. Ne smemo pa pozabiti na notranjo urejenost. Tudi za to je potrebno skrbeti vsak dan znova. Če ni prijaznega pogleda, lepega nasmeha, odprtega srca, vsa zunanja urejenost zbledi.
Preberite še:
Kaj nas je karantena lahko naučila o urejenosti

S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Najbolj me duhovno napolnijo svete maše. Včasih teža dneva močno pritiska navzdol, po obisku maše pa sem neverjetno okrepljena. Knjige me tudi vedno znova duhovno nagovarjajo in širijo moj horizont. Pa nekateri ljudje v mojem življenju, ki me s svojo besedo in zgledom močno dvignejo. V skupini za žene se vedno znova učim in rastem kot ženska. Enkrat do dvakrat letno se udeležim duhovnih vaj. Redko načrtujem vnaprej, je dano sproti. Sicer pa je vse cerkveno leto polno močne simbolike in priložnosti za novo rast, nov začetek. Kot sem že omenila, sem zelo rada doma, tu diham res s polnimi pljuči. Najmanj dvakrat letno pa se z družino ali sama z možem odpraviva v mirne kraje daleč od doma, najmanj za teden dni …

Kako se ob vseh obveznostih in vsesplošnem pomanjkanju časa posvetite svojemu možu?
Z nobenim drugim človekom na zemlji nimam sklenjene tako močne zaveze kot z možem. K sreči je tudi on zelo rad doma, tako da popoldneve (če ni službe) preživljava skupaj. To je velik blagoslov. Zanima naju veliko stvari, sva zelo zvedava vsak na svojem področju. Seveda pa si je potrebno tudi vse podeliti … Vsak zase sva močna karakterja in pustiva drug drugemu svoj svet, da ga raziskuje …


BERNARDKA RUPNIK

Preberite še:
“Vsake toliko časa mi mož ali kateri od otrok reče, da sem lepa, in jaz mu verjamem”

SONJA ŠUŠTARŠIČ
OSEBNI ARHIV

Tania Cagnotto

Preberite še:
Olimpijka, ki je namesto olimpijskih iger v Tokiu izbrala materinstvo

Materinstvo je najlepša vloga, ker …?

… mi je Bog s tem dal občutek izpolnitve. Brez izkušnje biti mama bi zagotovo bila veliko bolj osiromašena. Z mojima dekletoma rastem tudi jaz.

Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Preizkušnja hude bolezni kmalu po vselitvi v novo hišo. Fizično sem bila zelo oslabela. Seveda se mi je kmalu porušil tudi moj duhovni svet, Bog se je oddaljeval, moliti nisem več mogla. Stvari, ki sem jih noro rada počela, nisem zmogla več. Ozdravljala sem počasi. Morala sem prečistiti čisto vsa področja življenja, vse odnose, vsa dejanja, ki sem jih naredila.

Bog je na vse to pokazal z druge perspektive. Pokazal je na nova odrivna mesta. Padali so tabuji, spoznanja, uhojene poti. A to novo rojstvo, novo vstajenje je bogatejše, lepše, bolj veselo, bolj umirjeno. Bogu sem hvaležna za to. Očitno me ni mogel drugače prestaviti v nove tirnice kot na ta način. Ga razumem. Ustvaril me je kot zelo trmasto, težko izstopam iz poti. Počasi postajam bolj gnetljiv plastelin. Več mojega ega izginja, lažje me oblikuje.


ANDREJA URH

Preberite še:
Andrejina najtežja preizkušnja je bila izgorelost. “Naučila sem se reči ne”

Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Slaba volja me vedno spravi iz ravnovesja, poruši moj notranji mir, zato si običajno takrat zapojem, če se le spomnim: Pojdi v popolnem miru, hodi vedro, jasno, mirno. Saj imaš zagotovilo, da Gospod povsod te spremljal bo.

Kakšen je vaš večerni ritual, ki vas umiri?
Vedno zaspim z držo hvaležnosti. V knjigi Petre Škarja sem prebrala, da je dobro vsak večer najti tri reči, za katere smo hvaležni. Včasih je od obilice težko izluščiti tri, včasih je težko najti eno hvaležno dejanje, kaj šele tri. A se potrudim in običajno napišem tri sporočila hvaležnosti trem osebam, ki so mi polepšale dan. Velikokrat preberem še Božjo besedo. Moj spremljevalec čez noč pa je vedno rožni venec. Če kdaj slabo spim, je delo vedno pri roki.


MODLITWA

Preberite še:
“Sprehod in rožni venec, oboje se da lepo združiti”

Biti ženska je lepo, ker …?
Nam je dano tako močno doživljati svet v nas in okoli nas.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.