Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Najina najstnica se sooča s tesnobo. Kako ji pomagati?

shutterstock_627623021.jpg

Antonio Guillem - Shutterstock

Naša družina - objavljeno 12/09/20

Srednješolka v strahu in stiski

Od kod pride tesnoba in kako pomagati odraščajočemu otroku, ki je v stiski?

Vprašanje bralke

Najstarejša hčerka bo vstopila v drugi letnik srednje šole. Že v sedmem razredu je začela postajati tesnobna, npr. glede ocen, šolskih obveznosti, oblačenja … Ko smo spomladi ostali v karanteni, se je tesnoba še povečala. Z možem naju skrbi prihajajoče leto, ki bo verjetno spet polno sprememb.Ana

COMPUTER

Preberite še:
Kako najstniške otroke naučiti spoštljivega odnosa do spolnosti

Odgovarja: Andreja Poljanec, zakonska in družinska terapevtka

Hčerka gotovo zelo trpi, življenje pa za vse postaja zelo naporno. Tesnoba se sicer razvija vse otroštvo, pogosto prek drobnih nezavednih odzivov na otroka. Korenine ima že v prejšnji generaciji, ko si imel ob starših občutek, da te drobnih stvari ne sme biti strah. Tudi če nečesa niso naravnost prepovedali, si čutil, da ne smeš jamrati za drobnarije. Ponavadi so imeli zahtevno otroštvo in se jim je zdelo toženje za malenkosti nesprejemljivo, niso ga vzeli resno, ali pa so bili preveč kritični in anksiozni. Otrok je v obeh primerih napet.

Dobro premislita, kako sta vidva ob starših izražala strahove, stiske … Tako bosta vedno bolj pozorna na drobne dražljaje, odzive pri sebi, med seboj, do hčerke, ostalih otrok … Nikoli ni tako, da se starši zanalašč ne bi odzivali bolj sproščeno in toplo. Vedno gre za skupek medgeneracijskih čustvenih in odnosnih dejavnikov. Z osveščanjem drobnih sprememb ter z učenjem govorjenja o tem ustvarjamo varen prostor, kjer se drug ob drugem spreminjamo.


TEENAGER

Preberite še:
8 nasvetov za dober pogovor z najstnikom

Čim bolj se bosta naučila prepoznavati občutke, potrebe pri sebi in o njih govoriti, hitreje in bolj natančno bosta prepoznala tudi drobne stiske in potrebe pri hčerki. Tako se ji v telesu ne bodo kopičile, saj se bo počutila dovolj sproščeno, da jih bo zmogla sproti prepoznavati pa tudi izreči. Hčerkinih strahov se ne bojta in jih ne rešujta le razumsko, ampak se čim bolj čustveno povežite.

Naj bosta tesnoba in “jamranje” pripomoček, da hčerko in sebe ob njej spoznavata v drobnih trenutkih. V čim več trenutkih smo namreč uglašeni, več sproščene povezanosti se v družini razvije; hčerka bo tako s seboj lahko vedno bolj zadovoljna.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


CYBER BULLYING

Preberite še:
5 nevarnosti, ki na najstnike prežijo na družbenih omrežjih


web 3 jure simonka

Preberite še:
Najstnikova pot od Goričkega do Pirana: “Zavedanje, da nisi sam, čeprav hodiš sam, te žene naprej”


TEENAGE GIRL

Preberite še:
11 namigov, kako shajati z napornim najstnikom

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.