Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Policist, ki je pred samomorom rešil kar 200 ljudi

MOST POMOC

Bumble Dee | Shutterstock

Ewa Rejman - objavljeno 12/09/20

Most v San Franciscu je postal simbol, ki privablja na tisoče turistov, ki se na njem želijo fotografirati. Na žalost pa je ta most tudi eden izmed krajev z največjim številom samomorov na svetu

Odprli so ga leta 1937 in glavni inženir, odgovoren za gradnjo mostu, je dejal, da je na tem mostu “praktično nemogoče narediti samomor”. Pozneje se je izkazalo, da se je zelo motil, saj je z mostu skočilo že več kot 1600 ljudi.

Dvesto “nadaljnjih priložnosti”

Ali obstaja način, kako bi se temu izognili? To vprašanje si je zastavil Kevin Briggs, policist iz Kalifornije.

Pred mnogimi leti je njegova mati umrla za rakom, pozneje pa je isto diagnozo dobil tudi sam. Zapustil je vojsko, v kateri je do takrat služboval, in začel zapleteno zdravljenje, ki se je izkazalo za učinkovito. Počutil se je, kot da je začel živeti drugo življenje. Zelo si je želel najti službo, v kateri bi ljudem lahko pomagal v najtežjih trenutkih njihovega življenja.

Njegova naloga je bila patruljiranje na mostu. V dolgih letih službovanja mu je uspelo rešiti več kot 200 ljudi, ki so bili le korak oddaljeni od svojega zadnjega skoka. Sam pa ne mara besede “rešiti” in pravi, da je bila končna odločitev vedno dejanje poguma nekoga drugega. “Predvsem se trudim poslušati ljudi, namesto da bi tišino zapolnil s tem, kako bo vse še v redu. Menim, da to ni prav, ker ne vemo, ali bo dejansko vse v redu – vemo pa, da lahko tista oseba ta dan prebrodi in si s tem pridobi še eno priložnost,” pojasni.


CHATITA

Preberite še:
Bog jo je rešil pred nasilnim očetom, pred samomorom in jo ozdravil covida 19

Predvsem poslušati

Kevin Berthia je že stal na polici na drugi strani mostu, ko se mu je približal Briggs, ki so ga na situacijo opozorili s klicem. Kevinova hči se je rodila kot nedonošenka in bolnišnici je moral plačati račun v višini 250.000 dolarjev. Moški tega dolga nikakor ni mogel plačati in menil je, da je pogubil svojo družino. Zdelo se mu je, da je samomor zanj edina rešitev.

Briggs se je s Kevinom začel pogovarjati o njegovi hčerki, kakšen otrok je, kakšna je lahko njena prihodnost. Predvsem pa ga je poslušal. Tam je stal več kot uro in pol, mu posvetil vso svojo pozornost in mu dal vedeti, da je njegovo življenje zelo dragoceno. Potem je Kevina prosil, naj razmisli, kako zelo ta deklica potrebuje svojega očeta.

Petnajst let pozneje sta svojo zgodbo skupaj delila na enem izmed dogodkov, ki jih je organizirala mreža Living Well Network – organizacija, ki pomaga ljudem, ki se spopadajo s težavami duševnega zdravja.

Kevinova mati je Briggsu napisala pismo, v katerem se mu je zahvalila za to, kar je storil. “Vi ste eden izmed razlogov, da je Kevin še vedno z nami. Verjamem, da je iskal pomoč. Ima duševno bolezen, zaradi katere je tudi ustrezno zdravljen. Posvojila sem ga pri šestih mesecih, ko se še nisem popolnoma zavedala, kaj vse je podedoval. Bogu se zahvaljujemo za vas.”


DEPRESSION

Preberite še:
Ko se za nasmehom skrivajo samomorilne misli. Fotografije, ki vas bodo šokirale

Poiskati pravo rešitev

“Večina samomorilcev in tistih, ki razmišljajo o samomoru, noče prizadeti ljudi okoli sebe. Samo izogniti se hočejo lastni bolečini. Običajno to počnejo na tri načine – s spanjem, drogami in alkoholom ali s smrtjo. V času svoje službe sem prejel na stotine klicev zaradi duševnih bolnikov in drugih, ki so želeli na mostu narediti samomor. Izgubil sem dve osebi. To sta dve preveč,” je pripovedoval Kevin Briggs na konferenci TedTalk. Pojasnil je tudi, da se tisti zelo redki, ki so skok preživeli, spominjajo, da so skok obžalovali v prvi sekundi.

Velika večina pa se vendarle odloči za življenje. Njihove težave se ne razrešijo kar takoj, vendar pa jim včasih zadostuje, da jim je nekdo pripravljen posvetiti čas za pogovor z njimi, ne da bi jih sodil, da nekdo nanje gleda kot na ljudi, ki so vredni pozornosti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba Jezikovno Mesto


ANJA KLANČAR WRITER

Preberite še:
Najprej si je življenje vzela mama, nato še oče. To je Anjina zgodba


TONY

Preberite še:
Dvakrat je poskušal storiti samomor, nato se je naučil živeti z boleznijo


COMPUTER

Preberite še:
Ko se mladi zatekajo v svet iger, ki jih spodbujajo k samomoru

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.