Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Primož Roglič od strahovitega padca v Planici skoraj do zmage na slovitem Touru

Primoz-Roglic-Sportida-Druzina-e1600550209453.jpg

Sportida

Lojze Grčman - objavljeno 20/09/20

O Primožu Rogliču, ki je osvojil 2. mesto na letošnji Dirki po Franciji, kramljamo s tremi nekdanjimi skakalci, s katerimi je osvojil naslov mladinskega svetovnega prvaka

Tadej Pogačar in PrimožRoglič sta Slovence in tudi množice drugih spremljevalcev športa razveseljevala na Dirki po Franciji. Roglič je navduševal tako rekoč ves čas letošnjega Toura, in čeprav mu je na koncu za zmago zmanjkal kanček moči, je treba poudariti, kako sijajno športno pot je že prehodil.

Zanj je kolesarstvo namreč že drugi šport, v katerem sije. V mladosti je bil fant, ki prihaja iz Zasavja oziroma vasi Strahovlje nad Kisovcem, zelo obetaven smučarski skakalec.

Leta 2006 je bil s slovensko ekipo svetovni mladinski podprvak. Leto pozneje pa je bila Slovenija v Planici na 90-metrski skakalnici med mladinci boljša od vse svetovne konkurence.

V zmagovalni ekipi so s tedaj 17-letnim Rogličem skakali tudi Jurij Tepeš, Mitja Mežnar in RobertHrgota, s katerimi smo obudili nekaj spominov na zlate čase.


PRIMOZ ROGLIC

Preberite še:
Primož Roglič: “Dokler se za svoje sanje boriš, jih je mogoče doseči”

JURIJ TEPEŠ
“Primož je bil tedaj tak kot zdaj – preprost. Njegovi rezultati govorijo sami zase. Zanje je treba garati. Četudi si še tako velik talent, ti brez dela ne more uspeti. Ko se Primož nekaj odloči, to tudi naredi. Tako je bilo v skokih in tako je zdaj v kolesarstvu.”

“Slovenci imamo odličen pregovor, da tiha voda bregove dere. On je prav to – tiha voda. Od njega se lahko naučimo, da je vse mogoče. Seveda ima vsak določene omejitve. Ampak če se za nekaj res odločiš, lahko preskočiš marsikatero oviro. Seveda pa je treba za to veliko žrtvovati, si postaviti prioritete in ene želje pokoriti drugim.”

ROBERT HRGOTA
“Primož si že na začetku naloge zastavi svoje zamisli in cilje, sledi svojim sposobnostim in ne išče nobenih izgovorov. Kot ‘mulci’ smo se dobro razumeli, bila sva sošolca v srednji šoli, to so bili lepi časi. Vesel sem, da sem najstniška leta preživel s temi fanti.”

MITJA MEŽNAR
“Bili smo res prava ekipa. Kar pa je Primožu uspelo po prehodu v kolesarstvo, pa je neverjetno, nepredstavljivo. Tekel je od nekdaj rad, za kolo pa smo imeli v tistih časih skakalci prepoved. Vedno je naredil vse, kar mu je bilo naročeno, in še kaj več.”

“Slovenija je tako majhna, a ima toliko vrhunskih športnikov. Očitno imamo za to neko voljo. Športniki so lahko ljudem za zgled v smislu, če je komu težko, naj se spomni, da je bilo komu drugemu morda še težje, a je to prebrodil in postal uspešen.”

Hvaležen za vse izkušnje

Po naslovu svetovnega mladinskega prvaka leta 2007 pa je Primož Roglič še isti mesec doživel nočno moro skakalcev. V Planici je hudo padel na letalnici.

Deset minut je bil nezavesten, doživel je pretres možganov in utrpel zlom nosu.


PRIMOZ ROGLIC

Preberite še:
Padci ga niso ustavili, Primož Roglič je osupnil ves svet

“Danes ne bi rekel, da je ta padec odločil mojo kariero,” je Roglič, kot navaja Sportal, razlagal desetletje po tem srhljivem dogodku: “Nato sem skakal vsaj še štiri leta. Vseskozi sem verjel, da nekako bo uspelo. Ko pogledam nazaj, sem hvaležen za izkušnje, ki sem jih pridobil kot smučarski skakalec, in za to, da sem dobil ‘drugo’ priložnost kot kolesar. V novem in starem športu pa je nekaj enako; naučil sem se, da ne glede na to, kako trdo priletiš ob tla, se moraš vedno ‘spraskati’ nazaj in nadaljevati.”

PRIMOZ ROGLIC
REUTERS

Mejnik za mejnikom in križ na desnici

Tudi nad skoki ni obupal takoj, nato pa leta 2012 po nekaj povprečnih sezonah in težavah s poškodbami temu športu pomahal v slovo. Pri komaj 21 letih si je kupil prvo “resno” kolo in sprva začel kolesariti rekreativno, nato pa se je pridružil novomeški poklicni ekipi.

Nato je postavljal nove in nove mejnike. Leta 2016 je prvič dobil etapo na dirki po Italiji, leto pozneje na dirki po Franciji. Na tej je lani v skupnem seštevku osvojil četrto mesto, kot prvi Slovenec v zgodovini pa je zmagal na dirki po Španiji. Leto 2019 pa je Rogliču prineslo še največjo zmago – postal je oče.


PRIMOZ ROGLIC

Preberite še:
Primož Roglič postal svetovna zgodba: “Upam, da ostane tak, kot je”

https://twitter.com/AfterCorona_1/status/1304738916487102464
Preberite še:
“Camino je neka vzporedna resničnost. Skrbi odložiš nekje med potjo”


web 3 kapelica davo karnicar

Preberite še:
Kapelica v spomin Davu Karničarju – most molitve in zahvale
Preberite še:
Od 9. leta je bil prestopnik, dokler ni v zaporu srečal matere Terezije in spoznal Boga

Tags:
šport
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.