Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako v odnosu premostiti velike razlike?

COUPLE HAVING ARGUMENT

wavebreakmedia | Shutterstock

Edifa - objavljeno 21/09/20

Nasprotja se privlačijo, a včasih zato pride do prevelikih in prepogostih prepirov. Kljub temu obstaja zlato pravilo, ki je lahko takšnim parom v pomoč in oporo

Živeti v paru s svojim alter egom – kopijo sebe in svojega mišljenja – gotovo ni zaželeno, a življenje z nekom, ki je popolnoma različen, je lahko tudi boleče, če se prej nismo potrudili, da bi se dobro spoznali in vedeli, v čem smo različni.
Preberite še:
Kako v paru sprejemati razlike?

Kaj lahko naredimo, da bi nas razlike bogatile namesto razdvajale?

Kljub temu da je Lea vedela, da imata z možem nekaj močnih skupnih točk, se danes čuti razočarana, ker je odkrila, da med njima vladajo tudi velike razlike. Poročena je 5 let, mati dveh malčkov (4 in 2 leti), danes razmišlja o vseh stvareh, ki jo ločujejo od njenega moža, hkrati pa si najbolj želi, da bi govorila in bila kot eno srce in ena duša.

Naštela je nekaj stvari, ki jo vsak dan vse bolj motijo in težijo:

  • malomarno ravnanje z denarjem,
  • brezbrižnost do urejenosti in snažnosti doma,
  • pomanjkanje strogosti pri vzgoji, otrok …Preberite še:
Ko v zakonu vlada zima: 7 pomembnih strategij, ki jim morate slediti

Lein mož na to odgovarja, da ga moti ženino pretirano varčevanje. Po njegovem mnenju mora biti dom, ki je živ, tudi nekoliko neurejen in razmetan.

Kar se tiče vzgoje, je svoj zgled prenesel od svojih staršev. Na koncu sklene, da bi morala z ženo te stvari predelati skupaj.

Dejansko je pogovor nujen, če želimo v odnosu razčistiti nesporazume, nerazumevanja in blokade, ki lahko uničijo skupno življenje. Najprej se lahko glede razlik s svojim zakoncem dobrohotno vprašamo: “Ali bi njegov/njen način lahko bil zame zanimiv in celo popolnoma sprejemljiv, če bi sam/a spremenil/a pogled?” To nam lahko pomaga najti pravo razmerje med mišljenjem in delovanjem.


PRZYJACIELE

Preberite še:
“Soglasje ruši, nestrinjanje gradi.” Nesmisel ali resnica?

Zlato pravilo in skupne točke

Druga zelo koristna drža je, da si sozakonca ne želimo in ne skušamo spreminjati! Če je sprememba res nujna, začnimo pri sebi in upoštevajmo kar najbolj natančne in dobrohotne pripombe svojega sozakonca. Se najina mnenja razhajajo v določenih točkah? Spoštljivo lahko uporabimo zlato pravilo iz Svetega pisma: “Tako torej vse, kar hočete, da bi ljudje storili vam, tudi vi storite njim!” (Mt 7,12).

Končno obstaja nekaj bolj temeljnega kot razlike in nesporazumi, ki prinašajo razočaranje, in to so skupne točke, o katerih je Lea govorila. Čeprav ni nujno, da si zakonca delita vse vrednote, je potrebno, da so jima skupne najbolj temeljne vrednote. Iz njih lahko črpata trdnost svojega odnosa.

Avtorica prispevka je Marie-Noël Florant.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


COUPLE

Preberite še:
10 situacij, ki se jim je v zakonu dobro izogniti


COUPLE

Preberite še:
Je vaš partner ateist? Poizkusite tole vajo


COUPLE

Preberite še:
Kako je en stavek pomagal rešiti moj zakon

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.