Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 2. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakonski prepiri zaradi utrujenosti: Jezus ima dober nasvet

COUPLE

Shutterstock | Dragana Gordic

Edifa - objavljeno 30/09/20

Utrujenost je eden od pogostih vzrokov za prepir v zakonu. Vendar se je prepirom mogoče izogniti, če sprejmemo nekaj previdnostnih ukrepov

Utrujenost je znak, da moramo biti pozorni. Na fiziološki ravni nas opozarja na potrebo po počitku in obnovi. Na čustveni ravni nas opominja na težo in učinek dogodkov, ki smo jih in jih morda še preživljamo ter da jih moramo upoštevati. Na psihološki ravni nam lahko sporoča, da nismo na pravem mestu ali da nosimo stvari, ki nas presegajo.

Duhovno nas vabi k življenjskemu ravnovesju, da si vzamemo čas z Bogom in se ob tem spočijemo, ali pa da se, paradoksalno, posvetimo drugim.


COUPLE HAVING ARGUMENT

Preberite še:
Beseda, s katero noben vaš prepir z možem ne bo več enak

Seveda vsi prepiri niso povezani z utrujenostjo. In dejstvo, da se težje obvladamo, ko smo utrujeni, je lahko tudi priložnost. Prepir ali neprimerno vedenje pomenita trenutek resnice o nas samih. Utrujenost napada naš občutek vsemogočnosti in perfekcionizma. Zaradi nje postanemo ranljivi, relativizira našo neodvisnost in poudari našo potrebo po drugem. Spomni nas, da smo tudi telo, za katerega je treba skrbeti.

Če smo utrujeni, se ne moremo nadzirati

V paru je utrujenost učinkovit znak, da moramo podvojiti svojo pozornost. Z utrujenostjo namreč slabi naša sposobnost samonadzora in vse bolj težimo k temu, da bi svojo napetost nekje sprostili, največkrat na plečih sozakonca.

Žena ima šibko točko: v očitajočem tonu moža opomni, da nečesa ni naredil, kot bi moral. Mož ima šibko točko: občutljiv je. In obrnjeno. Ko ni utrujen, njegov glas ni očitajoč. Ko ona ni utrujena, se ne užali tako hitro.


MAN,WOMAN,ARGUE

Preberite še:
Naredite konec prepirom v vaši zvezi

Nekega dne, ko je bilo tik na tem, da med njima poči, žena reče: “Utrujena sva.” V obeh je napetost popustila, prav tako pri otrocih, ki so že navajeni na te nekoliko absurdne očitke, iz katerih se včasih norčujejo.

Prvi korak k počitku: umik na samo

Jezus svojim utrujenim učencem pokaže, kaj je prvi korak k počitku; da se umaknemo na samoten kraj. Umik nam pomaga, da si vzamemo čas, da ugotovimo, kakšne vrste počitek je najbolj ustrezen: spanec, telesna aktivnost, poslušanje glasbe, sprehod v naravo, razvedrilno branje, skrb za telo … pa tudi da premislimo, če slučajno ni treba česa spremeniti, zato da bi izgubili manj moči in določene okoliščine prebrodili na drugačen način.

Na primer, pogovor z zakoncem je lahko zelo utrujajoč, če si v njem ne prisluhnemo. Morda si morata določiti pravila, da se lahko pogovorita, ne da bi se pri tem izčrpala?


WEB 3 COUPLE-ARGUMENT

Preberite še:
Se z zakoncem vedno prepirata o istih stvareh? S to kratko molitvijo prekinite začarani krog

Drug primer: krivičen položaj je zelo utrujajoč. Povzroča namreč jezo, ki jo pogosto ponotranjimo ali zadržujemo v sebi, kar nas izčrpava. Kako priznati, da zakonec nikoli ne prevzame takšne ali drugačne odgovornosti? Umik v samoto je potreben, da bi razčistili, za kaj v resnici gre. Včasih gre samo za občutek krivice, ki temelji na izkrivljenem pogledu, ki ga lahko potrpežljivo pretreseta v dvoje.

Utrujenost nas pogosto odvrne od pogovora, ko je ravno ta ključen za rešitev danega položaja.

Sophie Lutz

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


Ločila

Preberite še:
Ločila sta se, potem pa je prišlo vprašanje: “Bi poskusila še enkrat?”


YOUNG COUPLE, COUPLE,

Preberite še:
3 pravila za trden in trajen zakon


COUPLES

Preberite še:
10 zakonskih parov, ki so postali svetniki (ali pa so v postopku za razglasitev)

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.