Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako je rožni venec pomiril mojo tesnobo

ROSARY

Fred de Noyelle | Godong

Talita Rodrigues - objavljeno 01/10/20

Pričevanje katoliške psihologinje, ki je v rožnem vencu našla način, kako se soočiti s tesnobo

Vsi vemo, da kdaj doživimo stresne, tesnobne in nepričakovane dni. Kdor me pozna, ve, da trpim za tesnobo in da tako kot vsi ostali tudi jaz pri tem občutim pomanjkanje zraka, strah pred prihodnostjo in mraz v trebuhu brez posebnega razloga.

Če imaš težave, je noro ne iti k psihiatru

Ni preprosto živeti z vsak dan bolj pospešenim bitjem srca in živeti v prihodnosti, ki sploh še ni prišla. Za tesnobne ljudi “danes” ne obstaja. Obstajata le dva časa: preteklost in prihodnost. Vemo, da je Bog ustvaril zdravstvene delavce, da bi nam bili v oporo. Med njimi so psihologi, kot jaz, in psihiatri, ki razumejo celotno kemijsko delovanje, ki vključuje človekove možgane.

Več let sem iskala psihološko pomoč in oporo pri psihiatrih – ker je res, naši možgani v večini primerov potrebujejo neko kemijsko spodbudo, da se vse vrne v normalno stanje. In to ni stvar za “nore”. Noro je doživljati neskončno tesnobo, ki bo trajala vse dni, ker nismo poiskali pomoči. Dobro, poiskala sem pomoč in čisto nič ni pomagalo.


COUPLE

Preberite še:
3 orodja za boj proti tesnobi v času pandemije

Bilo je vse huje

Seveda so mi ogromno pomagali pogovori s strokovnjaki za psihologijo in to, da sem osmislila svojo lastno zgodbo. Navsezadnje kot psihologinja dobro vem, da so simptomi glas moje tesnobe. In vem, da se moram takrat, ko moja tesnoba kriči, zazreti v svojo notranjost in ugotoviti, kaj me boli.

Vemo, da imajo zdravila stranske učinke in v večini primerov se simptomi, ki jih želimo zmanjšati, ponavadi poslabšajo, vsaj dokler se naše telo na zdravila ne navadi. Vse to sem dala skozi, pa ni nič pomagalo.


ANGEL

Preberite še:
Česa nas angeli lahko naučijo o tesnobi

Poseben klic

Vsak dan sem bila bolj zaskrbljena, bolj tesnobna, bolj boječa, bolj negotova – in vse bolj sem čutila, da sem izgubljala malo več sebe. Vse do dneva, ko sem v svojem srcu začela čutiti klic k molitvi rožnega venca – še posebej v trenutkih, ko sem se tako počutila.

Nekaj dni sem se upirala, a potem, ko se je tesnoba povečevala in čisto nič ni pomagalo, sem končno posvetila pozornost klicu v svojem srcu in molila. Nič drugega kot to! Samo pomislite: rožni venec, težka in dolga molitev mi je pomagala. Kdo bi si mislil?


BORUT ŠKODLAR

Preberite še:
“Tesnobnost drugi težko razumejo”

A kaj sploh želim povedati z vsem tem?

Želim povedati, da je rožni venec tisti, ki me je vsak dan reševal. To je bilo tisto edino učinkovito zdravilo, ki me je bilo zmožno rešiti mojih zaskrbljenosti in tesnob, ki jih je povzročil svet.

Če tudi vi, tako kot jaz, čutite tesnobo, molite rožni venec in tudi vi boste pričevali, da ste bili vsak dan odrešeni po Božji milosti.

Uredniška opomba: Poudarjamo, da je v hujših primerih tesnobe poleg molitve treba poiskati tudi strokovno pomoč, kot je to storila avtorica.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno mesto


YOUNG MAN,STRESSED

Preberite še:
9 nasvetov za obvladovanje tesnobe


LOVE STORY

Preberite še:
Zaljubila sta se med vojno, srečala 75 let pozneje


CHURCH

Preberite še:
Pokoronske cerkve: v kropilnikih razkužilo, zapečatene klopi, vernikov še manj kot prej

Tags:
tesnoba
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.