Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

8 nasvetov, kako okrepiti zakon in preprečiti razvezo

COUPLE, LOVE. SMILE

Oleggg | Shutterstock

Aleteia - objavljeno 02/10/20

Nasveti za izgradnjo trdnih temeljev, ki vam bodo v pomoč v viharjih zakonskega življenja

Vsak zakon, ne glede na to, kako je ljubeč, občasno doživlja preizkušnje, in te lahko zakonca še tesneje povežejo, ne le oddaljijo drug od drugega. Razlika je v tem, da morata zakonca skupaj zgraditi trdne, močne temelje, ki jima bodo v pomoč v viharjih zakonskega življenja. Predlagamo vam nekaj strategij, kako zgraditi izpolnjujoč in srečen zakon.


SEAN AND CAITLIN

Preberite še:
Kaj lahko o zakonu, koronavirusu in veri povesta zakonca, ki skupaj štejeta 198 let

SPORAZUMEVANJE JE TEMELJNEGA POMENA

Stvari, ki jih zakonca ne delita med seboj, ki si jih ne zaupata, ju na koncu oddaljijo. Razdalja med dvema človekoma pa naposled vodi v ločitev in ta neenotnost lahko pokoplje njuno medsebojno povezanost, dokler se na koncu ne počutita kot popolna tujca.

MEDSEBOJNO SPOŠTOVANJE IN OBČUDOVANJE

S pomočjo teh dveh dejavnikov se par lahko izogiba sporom, kajti spori se pojavijo, ko zakonca drug o drugem nimata več dobrega mnenja. Ko se to zgodi, je naslednji korak nespoštljivost, ki se začne z besedami in kretnjami in lahko vodi do telesnega nespoštovanja ali celo družinskega nasilja.


COVID

Preberite še:
12 najlepših navedkov Janeza Pavla II. o ljubezni, zakonu in družini

NE BEŽITA STRAN OD TEŽAV IN SPREJMITA MEDSEBOJNE RAZLIKE

Če želita rešiti težave, je vajina prva naloga, da jih najprej natančno določita. Če težave pometata pod preprogo, se bodo majhne neprijetnosti razvile v neobvladljive stiske in vaju privedle v hudo krizo.

Razlike med zakoncema bodo vedno obstajale. Ljudje se med seboj razlikujejo, prav tako tudi moški in ženske. Naše razlike nas dopolnjujejo, pomagajo nam, da rastemo in drug drugega bogatimo. Če zakonca te razlike poznata in jih spoštujeta, lahko drug drugega vedno bolj cenita in občudujeta.

POSVEČAJTA SI ČAS, POTRPEŽLJIVOST IN NEŽNOST

Oseba, ki se ji vedno mudi, ne bo zmogla zaznati, kaj preživlja njen sozakonec, ali dopustiti, da se bo njenega srca dotaknila navzočnost drugega človeka. Tisti, ki resnično ljubijo, svoj čas posvečajo ljubljeni osebi, se učijo potrpežljivosti, ji prisluhnejo in jo skušajo razumeti. Če zakonca drug drugemu darujeta svoj čas in sta drug z drugim potrpežljiva, se bo nežnost v njunem odnosu pojavila povsem samodejno, kot učinkovit odraz njune ljubezni.
Preberite še:
Ko v zakonu vlada zima: 7 pomembnih strategij, ki jim morate slediti

VZEMITA SI ČAS ZA TELESNO NAKLONJENOST

Telesna in spolna zaupnost je za par nujno potrebna. Ni njuna prednostna naloga, vendar je eden temeljnih pogojev, ki določajo zakonsko zvezo, in potreba, ki jo je treba zadovoljiti. Spolno življenje para zahteva trud in predanost, obenem pa je to čudovita priložnost za zakonca, da se drug drugemu podarita in ob tem vsakokrat obnovita svoje zakonske zaobljube.

SPOŠTOVANJE MEDSEBOJNE SVOBODE

Dejstva, da sta zdaj “eno telo”, si ne smeta razlagati kot popolnega zlitja in zmešnjave med možem in ženo. Zakonca živita skupaj, vendar ob tem vsak izmed njiju ohrani svojo značilno in edinstveno osebnost. Zato mora vsak par natančno določiti obseg sozakončeve svobode in te meje dosledno spoštovati.


WALKA O WŁADZĘ

Preberite še:
“Če se borim proti ženi, še nisem dojel, kdo je moj resnični sovražnik”

URAVNOTEŽENA IN PRILAGODLJIVA DELITEV NALOG IN VLOG

Par mora prepoznati lastnosti in sposobnosti vsakega zakonca in si vsakdanje obveznosti razdeliti v skladu s temi značilnostmi; ne sme dopustiti, da bi vsa teža vsakdanjih opravil padla na ramena enega samega zakonca. Par se mora nenehno dopolnjevati, ne pa odvzemati drug drugemu; množiti, ne deliti; prizadevati si za to, kar ju združuje in ne razdvaja.

DRUG DRUGEMU BODITA RESNIČNA SOPOTNIKA

Zakonska zveza pomeni družbo in skupnost. Precej pogosto naletimo na pare, ki se resnično ljubijo in so čudoviti starši, vendar se zdi, da jim nekaj manjka: niso resnični družabniki. Zakonca drug drugemu še nista postala neločljiva sopotnika.

Zakonca morata biti drug do drugega velikodušno zaupljiva in darežljiva. Ko nevesta in ženin postaneta resnično povezana med seboj, se med njima razvije tudi dar zaupnosti in navdušenja nad življenjem. To radostno bližino para je zaznati tudi od zunaj in resnično odraža povezanost njunih sanj, želja, pričakovanj, sanjarjenj, občutij, načrtov, misli in spominov.


PRZEPRASZAM

Preberite še:
Molitev, ki bo ublažila še tako hud prepir z možem oz. ženo

9 svetniških parov, h katerim se lahko priporočamo za trden zakon

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


RENATA MEDVED ŠERTEL AND HUSBAND

Preberite še:
“Vsak večer si vzameva trenutek zase in drug drugemu poveva, za kaj sva hvaležna”


BEN AFFLECK

Preberite še:
Ben Affleck priznava: “Razveza je bila največja napaka v mojem življenju”


Ločila

Preberite še:
Ločila sta se, potem pa je prišlo vprašanje: “Bi poskusila še enkrat?”

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.