Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

“Prvič v zgodovini lahko vidimo svetnika, oblečenega v jeans in superge”

carlo acutis.jpeg

Venerabile Carlo Acutis: Pag.Uff. Internazionale - Facebook

Urška Leskovšek - objavljeno 02/10/20

Carlo Acutis, ki je leta 2006 umrl za levkemijo, bo 10. oktobra razglašen za blaženega

Italijan Carlo Acutis, ki se je rodil leta 1991, je bil po eni strani običajen najstnik, ki pa je, ko je zbolel za levkemijo, dejal, da noče iti v vice, ampak neposredno v nebesa. Temu primerno je tudi živel – vera je bila zanj način življenja, neizmerno rad je imel sveto obhajilo, svojim vrstnikom je posredoval veselo novico in jim razlagal skrivnosti vere.


ACUTIS

Preberite še:
Mama častitljivega Carla Acutisa pravi, da je bil sin njen mali rešitelj

Računalniški genij

Bil pa je tudi navdušenec nad tehnologijo, ki jo je uporabljal kot orodje za širjenje vere. Nekateri ga imenujejo kar računalniški genij. Med drugim je ustvaril spletno stran, kjer je zbiral podatke o evharističnih čudežih po vsem svetu. Papež Frančišek ga je postavil za zgled, kako uporabljati medije v dobro vseh.

V spodnji fotogaleriji si oglejte fotografije iz Carlovega življenja.

Carlo je umrl 12. oktobra 2006, star komaj 15 let. Potem ko je bil v Braziliji priznan čudež, ki se je zgodil na njegovo priprošnjo, je bil leta 2018 razglašen za Božjega služabnika. Njegove posmrtne ostanke so iz Monze prenesli v Assisi.


Carlo Acutis, un geek au paradis

Preberite še:
Obhajilo – avtocesta v nebesa

Telo rekonstruirali, organi nedotaknjeni

Papež Frančišek je po še enem priznanem čudežu odločil, da bo Carlo 10. oktobra razglašen za blaženega. Pred tem dogodkom so njegov grob v Assisiju 1. oktobra odprli za javnost. Odgovorni so povedali, da njegovo telo, ko so grob odprli, sicer ni bilo strohnjeno, a tudi ni bilo nedotaknjeno.

Ker od smrti še ni tako dolgo, so Carlovo telo so s posebnimi postopki ter “z občutkom in ljubeznijo” lahko rekonstruirali tako, da se zdi, da mladenič spi. Njegovi organi pa naj bi bili nedotaknjeni. Njegovo srce bo med slovesnostjo razglasitve za blaženega razstavljeno v baziliki.

Spodaj si oglejte fotografije groba.

Vidimo umrljivo telo, ki je podvrženo procesu propadanja, kar je dediščina greha, ki je človeka odvrnila od Boga. To telo čaka vstajenja, je ob odprtju groba dejal asiški nadškof.

Svetnik v jeansu

“Prvič v zgodovini lahko vidimo svetnika, oblečenega v jeans, superge in jopo,” pravi rektor svetišča, v katerem je Carlov grob. “To je odlično sporočilo za nas. Svetost lahko občutimo ne kot neko oddaljeno stvar, ampak kot nekaj, kar lahko doseže vsak, saj je Jezus Gospod nas vseh.”

Carlo Acutis je torej dokaz, da svetništvo ni nekaj iz srednjega veka, ampak je stvar odločitve vsakogar od nas, da želi živeti kar se da blizu Bogu.
Preberite še:
“Kar zaboli me, ko slišim kritiko čez mladino, ki se po birmi odvrne od vere”


STANISLAV KOSTKA

Preberite še:
Mladi svetnik, po katerem nosi ime prva slovenska gimnazija


Alojzij Grozde

Preberite še:
Nezaželen nezakonski otrok, ki je postal zgled za vse Slovence

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.