Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Fant, ki je slavje Pogačarja in Rogliča pripeljal v vašo dnevno sobo

web 3 david crmelj primoz roglic

BLAŽ OMAN

Lojze Grčman - objavljeno 03/10/20

"Slovenska" dirka po Franciji skozi oči novinarja, poročevalca in avtorja dokumentarnega filma o Primožu Rogliču Davida Črmelja

Le kdo ni stiskal pesti za Tadeja Pogačarja in PrimožaRogliča v treh tednih dirke po Franciji? Nekateri na domačem kavču, drugi celo na prizorišču. Najbližji “sedež” za dejavno spremljanje dogajanja pa je imel David Črmelj, novinar TV Slovenija. Da, prav on je tisti, ki vam je čare dirke po Franciji s pomočjo javljanj in prispevkov posredoval v vaše dnevne sobe.

Za nekdanjega kolesarja, ki v zadnjih letih podrobno pokriva ta šport, je bil to že sedmi Tour z mikrofonom v roki in snemalcem ob sebi. Tako na Touru kot ob snemanju filma o Primožu Rogliču ga je s kamero spremljal Blaž Oman. S filmom, ki nosi naslov Primož Roglič: Moja pot na dirko po Franciji, sta avtorja pokukala v zakulisje šampionovih priprav, odstrla njegove navade, poglede, rituale, delno tudi zasebnost.
Preberite še:
Primož Roglič od strahovitega padca v Planici skoraj do zmage na slovitem Touru

Na trnih do zadnjega

Kot je bil Rogličev avgustovski padec na dirki za kriterij Dauphine dramatičen za Rogličeve priprave na Tour, bi lahko enako dejali tudi za ustvarjanje filma: “Z Blažem sva te posnetke dobila dva dni pred premiero. Dotlej sva se spraševala, s čim naj zaključiva. Če smo pošteni, Primož sploh ni bil prepričan, da bo na Touru štartal. Do zadnjega ni vedel. Poškodovan je bil bolj, kot si je kdo mislil.”

Dober film brez dodatkov

“Želel sem, da bi rekli, da je film dober. Ampak brez dodatkov tipa glede na vložek, glede na čas, glede na to, da sva ga delala le dva. Ne, želel sem, da bi bil dober, ne glede na to, ali ga je delalo sto ljudi ali le dva,” se spominja stotin ur filmskega ustvarjanja o slovenskem kolesarskem fenomenu, v katerem nastopajo tudi Rogličevo dekle Lora, njun sin Lev in številni drugi kolesarji.

Obširneje v #najstu

Daljši pogovor z Davidom Črmeljem bo objavljen v prihodnji številki revije #najst, v kateri vsak mladostnik najde kaj zase. Zadnjo izdajo lahko prelistate tule.


PRIMOZ ROGLIC

Preberite še:
Primož Roglič: fantič, ki so ga prezrli, je postal eden najboljših na svetu

Brez iskanja popolnosti

Takšnih in drugačnih preprek pri ustvarjanju sicer ni manjkalo. Vodili pri snemanju sta bili prilagajanje in spontanost. Z iskanjem popolnih kadrov se niso ukvarjali, pravi avtor.

“Spominov iz zgodnjega obdobja kariere ni bilo veliko. Film smo snemali sproti. Rekli so mi, naj napišem scenarij. Napisal sem pet ali šest osnutkov, a je šel film svojo pot. Že po prvem snemanju marca na Tenerifih zaradi karantene nismo vedeli, ali se bo ustvarjanje dokumentarca sploh nadaljevalo. Vse smo delali sproti. A mislim, da je zato nastala še bolj ‘luštna’ zgodba,” je David Črmelj ponosen, da je lahko posnel dokumentarec z najboljšim kolesarjem na svetu, ki si je za ta televizijski spomenik rezerviral dovolj časa in potrpljenja.

Hladen? Kakšen pa naj bo?

Zaradi svoje vpetosti v kolesarstvo Črmelj je vsekakor pravi naslov za vprašanje, kakšna sta Pogačar in Roglič, ko ugasnejo medijski žarometi.

“Predvsem tuji novinarji imajo predstavo, da je Roglič hladen. Kakšen pa boš kot hladen, če moraš vsak dan odgovarjati na sto enakih vprašanj? Mislim, da sta tako Tadej kot Primož zelo preprosta, normalna človeka. Prihajata iz dobrih družin, lepo sta vzgojena. Roglič je s čestitkami Pogačarju pokazal, da je velik gospod, pravi človek. Priznal je premoč v tistem trenutku boljšemu,” se razburljivega dogajanja v okolici Pariza spominja Črmelj.


web 3 blaz lesnik

Preberite še:
Kdo je pravi “dedec”? Moder mož, ki je pripravljen tudi zapustiti udobje svojega “prav”
Preberite še:
“Tek je najcenejši šport. Stopiš skozi vrata svojega doma in že tečeš”


BOJAN KRKIC

Preberite še:
Ko boste športnikom zavidali denar in slavo, pomislite nanj

Tags:
šport
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.