Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Svetnik Oratorija 2021 je … svetnik v jeansu in supergah!

CARLO ACUTIS

carloacutis.com

Urška Leskovšek - objavljeno 03/10/20

Snovalci Oratorija 2021 so se odločili, da bo otroke naslednje leto navdihoval mladi italijanski računalniški genij Carlo Acutis. Čez nekaj dni bo razglašen za blaženega

Oratorij v poletnih mesecih po župnijah po vsej Sloveniji zbere več deset tisoč otrok (razen v koronačasu, ki ga – upamo – prihodnje leto ne bo več). Tako velika prireditev zahteva veliko priprave. Organizatorji so tako že določili temo oziroma svetnika, ki bo navdihnil dogajanje na oratoriju prihodnje leto. Odločitev pa so sporočili ravno nekaj dni pred njegovo razglasitvijo za blaženega.

Svetnik Oratorja 2021 bo Carlo Acutis

Gre za zelo “svežega” in mladega svetnika, ki je lahko otrokom zelo blizu. Carlo Acutis se je rodil leta 1991 v Londonu, kjer so delali njegovi starši, potem pa se je družina vrnila v Italijo. Umrl je že pri 15 letih zaradi levkemije. Živel je kot vsi mladi našega časa, rad je imel nogomet, bil pa je velik računalniški navdušenec. Že tako mlad je rad programiral in tehnološko znanje uporabljal za širjenje lepega sporočila naše vere.


ACUTIS

Preberite še:
Mama častitljivega Carla Acutisa pravi, da je bil sin njen mali rešitelj

Carla je popolnoma prevzela ljubezen do Boga in do svete evharistije. In to čeprav njegovi starši glede vere niso bili zelo zgledni. Njegova mama, na primer, je bila menda pri sveti maši le za prvo obhajilo, birmo in poroko, on pa se je svete maše rad zelo pogosto udeleževal. Sčasoma pa je Carlu uspelo, da je vse sorodstvo navdušil, da so hodili k maši vsak dan.

Oglejte si Carlove fotografije iz različnih obdobij njegovega življenja.

K spovedi je hodil tedensko. Že kot otrok je veliko molil rožni venec. Med svojimi vrstniki je z navdušenjem širil veselo oznanilo in jim razlagal skrivnosti vere. Svojo ljubezen do Svetega Rešnjega Telesa je izrazil tudi tako, da je ustvaril spletno stran, na kateri je zbiral podatke o evharističnih čudežih po vsem svetu. Papež Frančišek je poudaril, da nam je Carlo lahko zgled tudi v tem, kako splet in tehnologijo uporabiti za dobre namene.

Njegov grob dostopen javnosti

Ko so njegov grob odprli, je bilo veliko ugibanja, ali je telo nedotaknjeno. Vendar ni tako. Notranji organi so menda res ostali nedotaknjeni (in bodo zdaj služili kot svetnikove relikvije), njegovo zunanjo podobo pa so morali rekonstruirati. Na fotografijah mladenič tako izgleda, kot bi spal.




Preberite še:
“Prvič v zgodovini lahko vidimo svetnika, oblečenega v jeans in superge”




Preberite še:
Družina, ki je na oratorij “poslala” mamo in pet otrok




Preberite še:
TikTok: trenutno najpopularnejša aplikacija med mladimi – v čem je problematična?

Tags:
oratorij
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.