Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

TikTok: trenutno najpopularnejša aplikacija med mladimi – v čem je problematična?

TIKTOK-SOCIAL-MOBILE-075_porzycki-youtubei200922_np9Sy.jpg

Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Tina Martinec Selan - objavljeno 03/10/20

Nova zabava ali nova zasvojenost?

Gre za platformo, na kateri lahko vsak uporabnik objavlja svoje videe. Videi so kratki, saj so časovno omejeni na dolžino 15 sekund. Najpogostejši so videi, v katerih ljudje zaplešejo kratko koreografijo na melodijo znane skladbe ali videi v slogu karaok (torej odpiranje ust na besedilo popevk). Potem pa so se teme videov razširile tudi na krajše zabavne videe, ko nekdo recimo posname kakšen smešen dogodek doma, na kratke tematske videe, na snemanje domačih živali, kakšnega zanimivega opravila in tako dalje.

Mladim je TikTok blizu, ker je zabaven, ga vsi poznajo in uporabljajo, ker gre za preprosto aplikacijo, v katero se lahko vsak prijavi in tudi vsak objavlja. Video vsebine so zaradi svoje privlačnosti in nezahtevnosti najpopularnejše med mlajšimi uporabniki, kratki videi pa omogočajo hitro “skrolanje” in zabavo, ne da bi bilo treba ob tem pretirano zaposlovati svoje možgane.


CHILD ON PHONE

Preberite še:
Otrok in mobi ter igra s hudičevim repom

V čem je razlika med Youtubom in TikTokom?

Na platformi Youtube lahko najdemo tako vsebine, ki so namenjene izključno zabavi, kot tudi ogromno izobraževalnih, koristnih in uporabnih vsebin. TikTok pa je primarno namenjen zabavi in nima pretirane izobraževalne funkcije. Zato se postavlja vprašanje: če želimo naše otroke usmerjati v pametno in racionalno uporabo interneta, v selektivno izbiranje vsebin, potem pri TikToku ni prav veliko argumentov, ki bi govorili temu v prid.

Koliko zasebnosti bom razkril na svojem TikTok računu?

Nadaljni problemi, ki se lahko pojavljajo pri mladih v zvezi s TikTokom, so povezani z vprašanjem zasebnosti. Na TikToku si lahko uporabniški račun ustvarijo starejši od 13 let, a v resnici tudi mlajši otroci uporabljajo to aplikacijo in na njej delijo vsebine. Mlajša generacija ima mnogo manj stroga merila glede svoje zasebnosti, saj se jim ne zdi problematično, če se njihove fotografije, vsebine in podatki pojavljajo na spletu.

Pravzaprav se o tem sploh ne sprašujejo tako kot mi, ki nismo odraščali v dobi interneta. Prav tako je lahko vprašljivo objavljanje videov, ki jih otroci posnamejo v svojih sobah (taka je večina videov na TikToku), saj so vidni vsem in zato povečujejo možnost zlorab vseh vrst.


GIRL WITH PHONE

Preberite še:
Kako otrokom pomagati, da bodo preživeli kulturo všečkanja

Medvrstniško nasilje na TikToku

Otroci, ki imajo svoje videe na TikTok platformi, se nevede izpostavljajo, pa ne le zlorabam starejših, temveč tudi medvrstniškemu nasilju. Ni namreč redko, da prek socialnih omrežij mladi med seboj obračunavajo v smislu, kdo je sprejet v katero družbo, kdo dobi več všečkov, koga namerno ignorirajo, obmetavajo z zlobnimi komentarji in tako dalje.

Kar se nam odraslim, denimo, zdi dokaj nepomembno (npr. koliko ljudi všečka našo objavo na katerem izmed socialnih omrežij) ali pa vsaj znamo te stvari postaviti v pravi kontekst, lahko mladostniku pomeni travmo, razočaranje, vir nezadovoljstva, zaradi katerega trpi njegova samopodoba.


COPPIA IN BARCA

Preberite še:
Dokazano je, da srečnejši ljudje manj objavljajo na družbenih omrežjih

Resnični videi, ki to niso

Treba je izpostaviti tudi vidik prikazovanja navidezne realnosti, ki spreminja mladostnikov pogled na svoje življenje in dogodke v njem. Številni otroci preživijo ure in ure ob teh videih, pojavlja pa se tudi zasvojenost z aplikacijo. Zamislimo si, koliko časa neka najstnica vadi pred ogledalom, preden posname TikTok video, v katerem je videti kot zvezdnica. Ali koliko ličil pristane na njenem obrazu, da je končno zadovoljna s tem, kakšna bo v TikTok objavi.

Večinoma gre za video vsebine, ki niso posnete spontano, čeprav nas skušajo prepričati, da so to spontani dogodki iz resničnega življenja. Vseeno pa ima TikTokova virtualna realnost z resničnostjo precej malo skupnega.


MARKO JUHANT

Preberite še:
“Otroci potrebujejo meje, red, izkušnje in našo ljubezen”


telefon

Preberite še:
Najstniki in telefon: 5 trikov za starše
Preberite še:
Komu (in zakaj) sledijo vaši otroci na družbenih omrežjih

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.