Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Sv. Frančišek in sultan: srečanje miru med kristjani in muslimani

ST. FRANCIS OF ASSISI,MILITARY

PD

Philip Kosloski - objavljeno 04/10/20

Sv. Frančišek je tvegal svoje življenje, ko se je pogumno srečal z egiptovskim sultanom in ga prosil za mir

Sredi križarskih vojn je egiptovski sultan Malek al-Kamil (Saladinov nečak) oznanil, da bo vsakdo, ki mu bo prinesel glavo kristjana, nagrajen z bizantinskim zlatnikom. Spopadi so bili kruti in sultan je želel spor dokončno zaključiti. Do avgusta 1219 so njegove čete uspele ubraniti trdnjavo Damietta ob vhodu v Nilovo delto, v spopadih pa je življenje izgubilo okoli 5.000 križarjev.


MEDIEVAL WEAPON

Preberite še:
Deset dejstev o vojnah, ki že stoletja burijo duhove

Nato pa je prišel sv. Frančišek Asiški

Sv. Frančišek in br. Iluminatus sta se neoborožena pogumno odpravila skozi bojne črte. Kmalu ju je zajela sultanova vojska in ju močno pretepla. Vojaki pa so jima prizanesli s smrtjo in ju privedli pred sultana.

Srečanje je opisal sv. Bonaventura: “Sultan ju je vprašal, kdo ju je poslal in zakaj ter s kakšno pristojnostjo in kako sta sploh prišla do Egipta; toda Frančišek je odvrnil, da ju je poslal Bog, ne človek, da bi njemu in njegovim podanikom pokazala pot do odrešenja in oznanila resnico evangeljskega sporočila. Ko je sultan videl njegovo navdušenje in pogum, mu je z veseljem prisluhnil in ga povabil, naj ostane pri njem.”

Izročilo pravi, da je Frančišek sultana pozdravil z besedami: “Gospodov mir naj bo s teboj,” podobnimi tradicionalnemu muslimanskemu pozdravu “Salam alejkum” ali “Mir s teboj”. To je sultana presenetilo in kmalu je bil ves navdušen nad Frančiškovo svetostjo.


St. Francis

Preberite še:
Najlepše misli sv. Frančiška Asiškega

Frančišek navdušeno oznanjeval

Frančišek je sultanu še naprej oznanjeval evangelij na način, ki al-Kamila ni užalil, zato ga sultan ni obsodil na smrt zaradi bogokletja. Videl je namreč ljubezen, ki je vrela iz Frančiška, in je bil navdušen nad njegovo drznostjo. Pogovarjala sta se o duhovnem življenju ter premišljevala o islamskih in krščanskih izročilih.

Brata Frančišek in Iluminat sta v muslimanskem taboru ostala več dni, poslovila pa sta se v prijateljskem duhu. Preden sta odpotovala, je al-Kamil Frančiška želel bogato in razkošno obdarovati, toda Frančišek je zaradi zaobljube uboštvu vse darove hvaležno odklonil. Tudi to je al-Kamilu vzelo sapo, saj še ni srečal človeka, ki bi zavračal zemeljske časti. Frančišek je nazadnje sprejel en sam dar, slonokoščeni rog, ki ga hranijo v Assisiju.


Frei Giuseppe Ungaro

Preberite še:
100-letni frančiškan, ki je osebno poznal 6 svetnikov

Srečanje je al-Kamila povsem spremenilo; ukazal je, da se mora sv. Frančišek s spremljevalcem varno vrniti domov, s krščanskimi vojnimi ujetniki pa je začel ravnati s presenetljivim obzirom. Sultan je nadaljeval mirovna pogajanja s križarji in jih prosil, naj zapustijo Egipt, vendar njegova prizadevanja na koncu niso bila uspešna. Leta 1221 jim je al-Kamil znova ponudil mir, ki pa so ga zavrnili, in nazadnje je odprl jez na Nilu, da bi jih odvrnil od napadov. Križarji so zatem pristali na osemletno premirje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


San Francesco del Deserto

Preberite še:
Otok, na katerega se je v premišljevanju zatekel sv. Frančišek
Preberite še:
Islamist, ki je srečal Kristusa


FARHAD

Preberite še:
Spreobrnjeni musliman: “Ni me strah, ker sem izbral svobodo”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.