Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Živa kapela, “zelena” kapela, posvečena svetemu Frančišku

THE LIVING CHAPEL

@thelivingchapelproject

Maria Paola Daud - objavljeno 04/10/20

Kapela je pravzaprav navpičen vrt, popolnoma prekrit z rastlinami in 3000 mladimi drevesi iz gozdov srednje Evrope

V botaničnem vrtu v Rimu lahko od 5. junija 2020 občudujete prav posebno kapelo, ki ni sezidana, ampak je “živa”. Kapela je navpičen vrt, ki je popolnoma prekrit z rastlinami in 3000 mladimi drevesi iz gozdov srednje Evrope in iz zbirke starodavnih sadežev s poreklom iz Umbrije. Po koncu razprave bodo drevesa podarili za obnovo zelenih površin in za ustvarjanje novih vrtov. Izdelala jo je mednarodna ekipa arhitektov, glasbenikov in umetnikov z uporabo recikliranih materialov.

Spočijeta se oko in uho

Kapelica pa ni samo harmonija zelenih površin, temveč tudi zvočna harmonija, saj je opremljena z izjemnim glasbenim sistemom, ki ga animira tok vodnih kapljic in ustvarja neprekinjeno glasbeno simfonijo.

Skupino ustvarjalcev, ki jo je vodil avstralsko-kanadski skladatelj Julian Darius Reviel, je med drugim navdihnila papeževa enciklika o odnosu do narave “Laudato Si”. Kapelo so posvetili svetemu Frančišku – “svetniku malih ljudi iz Asissija”, ki je bil v globokem stiku z naravo.

Oglejte si fotografije “žive” kapele sv. Frančiška!

V vrtu Kristine Švedske

Umetniška instalacija, ki združuje arhitekturo, glasbo in naravo, se nahaja v botaničnem vrtu v Rimu na območju Janikuluma. Zgrajena je bila v rezidenci Kristine Švedske, protestantske kraljice, ki je pozneje postala katoličanka. Ko je postala kraljica, je postavila “Simpliciarius Pontificius Vaticanus”, preprost vrt Vatikana, kjer so gojili zdravilne rastline, ki so bile vir zdravil za samostane.

Na vrtu lahko občudujete več kot 3000 rastlinskih vrst: palme, bambuse, vrtnice, iglavce, vodne in zdravilne rastline. Botanični vrt pa ima tudi zanimiv rastlinjak in japonski vrt, ki kraljuje v svojem sijaju iz časa Hanami in slavnih cvetov češenj.

Kako ob vseh teh lepotah narave ne bi s sv. Frančiškom zapeli Hvalnice stvarstva? 🙂

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.